Reseptit ja kuvat Koti ja keittiön arkisto
Kirpakka karpalo makeutuu jäätyessä, mutta kesyyntyy myös uunissa
Karpalo-marenkijäädykekakku
Makea marenki ja kirpeä karpalo maistuvat jälkiruokana tarjottavassa jäädykekakussa.
Moderni kuivakakku leivotaan suklaarouheesta ja konjakissa mehustetuista karpaloista.
Pistaasi-karpalo-viipaleet
Rapeat biscottityyppiset pistaasi-karpaloviipaleet, pakata vaikka pahvirasioihin.
Karpalojäädykeleivokset ja karpalosiirappi
Juhlavat karpalojäädykeleivokset viimeistellään herkullisella ja nopeatekoisella karpalosiirapilla.
Karpalotuoremehusta keitettävä kiisseli tarjoillaan kermavaahdon kanssa.
Karpalon aromi tuo skonsseihin suomalaisen hengen.
Mantelihunnulla kuorrutettu perinteinen toscapiirakka saa makeuden vastapainoksi hapanta karpaloa.
Valkosuklaa-karpalotrifle
Kerroksittain koottu karpaloseos, valkosuklaavaahto ja mausteinen kääretorttupohja on näyttävä jälkiruoka.
Karpalomousse ja kinuskikerma
Ilmava kirpeä karpalomousse saa parikseen pehmeän makean kinuskikermakastikkeen.
Happaman ihana puolukka taltutetaan sokerilla
Puolukka-piparminttumarengit
Suurehkot puolukka-piparminttumarengit voidaan tarjoilla pavlovan tavoin kermavaahdon ja sokeroitujen puolukoiden kanssa.
Tuttu sanonta pätee: ”Kohokas ei odota vierasta, vaan vieras kohokasta.”
Jäätelöön tehtynä helppo smoothie käy raikkaasta jälkiruoasta. Makeuta makusi mukaan hunajalla tai tummalla sokerilla.
Omena-puolukkamurupaistokset
Omenalohkot ja puolukat saavat hunnukseen kaurahiutaleista ja mantelirouheesta tehdyn murutaikinan.
Mausta perinteinen puolukkahillo tummalla suklaalla.
Puolukka-vuohenjuustokeksit
Yllättävä makuyhdistelmä syntyy puolukkakekseistä, jotka on täytetty vuohenjuustotahnalla.
Kesytä puolukan happamuus sokerilla. Lusikoi piiraan päälle ilmava pilvi italialaista marenkia.
Puolukka-vaniljafocaccia
Italialainen focaccialeipä saa haastajansa makeasta puolukkaversiosta.
Amerikkalainen puolukka-piimäpiiras
Kun puolukkapiiraaseen piilotetaan Omar-karkkipaloja ja päälle ripotellaan muruseosta, syntyy kirpeänmakea herkku.
Hot potin ideana on, että kasvikset pilkotaan kulhoihin ja päälle kaadetaan kuumaa, maukasta lientä.
Martti Järvi
Maukas katkarapupata tarjoillaan maalaisleivän tai patongin kanssa. Tiikerikatkaravut marinoidaan ennen kypsentämistä kreikkalaisessa ouzossa.
Martti Järvi
Hot potin ideana on, että kasvikset pilkotaan kulhoihin ja päälle kaadetaan kuumaa, maukasta lientä.
Martti Järvi
Maukas katkarapupata tarjoillaan maalaisleivän tai patongin kanssa. Tiikerikatkaravut marinoidaan ennen kypsentämistä kreikkalaisessa ouzossa.
Martti Järvi
Pohjoisafrikkalaisessa kanataginessa maistuvat sitruunasta kirpeä liemi, tulisen mausteinen harissatahna, suolaiset oliivit ja makea päärynä. Jos et löydä kaupasta säilöttyjä sitruunoita, voit korvata ne luomusitruunan lohkoilla.
Martti Järvi
Intialaisesta butter chickenistä mukaillussa kasvisversiossa broileri vaihtuu bataattiin. Jos tykkäät tulesammasta, laita pataan tuplamäärä chiliä. Kunnon pala voita viimeistelee padan niin ihanaksi, että lautanen tulee kaavittua naanleivän palalla viimeiseen pisaraan.
Photography: Reetta Pasanen
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2