Artikkeli

Re­sep­tit Suvi Rüster ja Kat­ri Schrö­der, ku­vat Fa­bi­an Björk ja Ar­to Vuo­he­lai­nen.

Maukkaat rikkaruohot: tee ihania herkkuja villiyrteistä

Puutarhureita piinaavat pirullinen vuohenputki, ilkeä nokkonen ja jääräpäinen voikukka muuttuvatkin keittiössä kokin parhaiksi raaka-aineksi. Kurkkaa mainiot reseptit.

VUO­HEN­PUT­KI

Rik­ka­ruo­hot kan­nat­taa kit­keä ja syö­dä pie­ni­nä ja tuo­rei­na. En­sim­mäi­set pon­te­vat vuo­hen­put­ket pus­ke­vat jo maas­ta. On­nek­si vuo­hen­put­kes­ta syn­tyy hie­nos­tu­nut pii­rak­ka, jon­ka maus­sa on aa­vis­tus päh­ki­näi­syyt­tä. Nam!

Huom! On tär­ke­ää osa­ta tun­nis­taa vuo­hen­put­ki, sil­lä muu­ta­mat myr­kyl­li­set kas­vit muis­tut­ta­vat sitä lä­hei­ses­ti. Ke­rää vain kas­ve­ja, jot­ka tun­nis­tat var­mas­ti!

Kat­so re­sep­ti: Hie­nos­tu­nut vuo­hen­put­ki­pi­rak­ka.

Voit kor­va­ta vuo­hen­put­kel­la per­sil­jan. Se so­pii hy­vin esi­mer­kik­si mu­nak­kaa­seen.

Kat­so re­sep­ti: Vuo­hen­put­ki­mu­na­kas.

NOK­KO­NEN

Nok­ko­ses­sa on pal­jon rau­taa, pii­tä ja C-vi­ta­mii­nia, jo­ten sitä kan­nat­taa eh­dot­to­mas­ti syö­dä. Ko­kei­le sitä esi­mer­kik­si ri­so­tos­sa. Muis­ta, nok­kos­ri­sot­to ei odo­ta syö­jää, vaan syö­jä nok­kos­ri­sot­toa.

Kat­so re­sep­ti: Nok­kos­ri­sot­to.

Ryö­pät­ty­nä nok­ko­set voi su­jaut­taa vaik­ka tai­ki­naan pi­naa­tin ta­voin. Iha­nat vas­ta­pais­te­tut nok­kos-pe­ru­na­ries­kat ka­to­a­vat het­kes­sä vie­lä läm­pi­mäl­tä pel­lil­tä

Kat­so re­sep­ti: Nok­kos-pe­ru­na­ries­kat

VOI­KUK­KA

Ke­rää tal­teen her­kul­li­set voi­ku­kan­leh­det. Tun­nis­tat sen näis­tä tun­to­merk­keis­tä: pyö­reä kär­ki, nuo­ri ja sie­vä. Mikä herk­ku­jen herk­ku!

Voi­kuk­ka käy sa­laa­tik­si tai lei­vän pääl­le. Tai su­rau­ta voi­ku­kas­ta pes­toa pin­jan­sie­men­ten, olii­vi­öl­jyn ja val­ko­si­pu­lin kans­sa.

Kurk­kaa re­sep­ti: Iha­na voi­kuk­ka­pes­to.