Artikkeli

fabian björk

ruo­ka­oh­jeet ja tyy­li Suvi Rüster ku­vat Fa­bi­an Björk

Oletko jo kokeillut ihanaa nokkosrisottoa?

Nokkosrisotto on ihanaa kesäruokaa. Se maistuu sellaisenaan viileän valkoviinin kanssa tai paistetun kalan lisäkkeenä. Jos haluat täydellisen risoton, muista että risotto ei odota syöjää, vaan syöjä risottoa.

Nok­kos­ri­sot­to

4 an­nos­ta

1 l nok­ko­sen­leh­tiä

1 ke­sä­si­pu­li

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

2 rkl voi­ta

2 rkl olii­vi­öl­jyä

3 dl ri­sot­to­rii­siä

3 dl kui­vaa val­ko­vii­niä

7–8 dl kuu­maa kas­vis­lien­tä

250 g mas­car­po­ne­juus­toa

1 sit­ruu­nan mehu

25 g su­la­tet­tua voi­ta

1. Huuh­te­le nok­ko­set lä­vi­kös­sä. Kie­hau­ta vesi kat­ti­las­sa ja ryöp­pää nok­ko­sia kie­hu­vas­sa ve­des­sä pari mi­nuut­tia. Kaa­da nok­ko­set lä­vik­köön, an­na jääh­tyä, pu­ris­te­le yli­mää­räi­nen vesi pois ja hie­non­na.

2. Huuh­te­le ke­sä­si­pu­li ja hie­non­na. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­si.

3. Su­la­ta voi pais­to­ka­sa­ris­sa tai kat­ti­las­sa. Li­sää olii­vi­öl­jy, ri­sot­to­rii­si, ke­sä­si­pu­lin val­koi­set osat ja val­ko­si­pu­li. Kuul­lo­ta mie­dol­la läm­möl­lä se­koi­tel­len muu­ta­ma mi­nuut­ti, kun­nes rii­si on lä­pi­kuul­ta­vaa. Älä an­na rii­sin rus­kis­tua, sil­lä muu­ten ri­so­ton ra­ken­tees­ta ei tule ker­mais­ta.

4. Li­sää val­ko­vii­ni ja jat­ka kyp­sen­tä­mis­tä. Kun vii­ni on imey­ty­nyt rii­siin, li­sää nok­ko­set ja kau­hal­li­nen kuu­maa kas­vis­lien­tä. Kun kas­vis­lie­mi on imey­ty­nyt, li­sää uu­si kau­hal­li­nen. Li­sää kas­vis­lien­tä näin, kun­nes rii­si on lä­hes kyp­sää eli tun­tuu vie­lä ham­pais­sa.

5. Li­sää jouk­koon mas­car­po­ne­juus­to, sit­ruu­na­me­hu ja voi. Se­koi­ta. Nos­ta kat­ti­la lie­del­tä ja an­na te­key­tyä muu­ta­ma mi­nuut­ti. Ri­pot­te­le pääl­le ke­sä­si­pu­lin hie­non­net­tu­ja vih­rei­tä var­sia.

Val­mis­tu­sai­ka: 35 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 10 eu­roa

Näin ke­räät vil­liyrt­te­jä!

Vil­liyr­tit mais­tu­vat par­hail­ta, kun käy­tät nuo­ria, juu­ri puh­jen­nei­ta leh­tiä. Ke­rää vil­liyr­tit mah­dol­li­sim­man kau­kaa ajo­ties­tä tai koi­ra­po­luil­ta. Huuh­tai­se ne lä­vi­kös­sä kyl­mäl­lä ve­del­lä en­nen käyt­töä. Ke­rää vain nii­tä vil­liyrt­te­jä, jot­ka var­mas­ti tun­nis­tat.

fabian björk