Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Ihana yhdistelmä kirpeää ja makeaa! Puolukkainen kahvikakku tarjotaan kinuskisen kastikkeen kera

Leivo punaposkiset, kirpsakat puolukat perinteiseen kuivakakkuun ja tarjoa kinuskisen kastikkeen kanssa.

Har­va herk­ku on niin er­heel­li­ses­ti ni­met­ty kuin kui­va­kak­ku. Me­he­vän lei­von­nai­sen toi­nen nimi, kah­vi­kak­ku, an­taa se­kin vää­rän ku­van lop­pu­tu­lok­ses­ta.

Oli­pa nimi mikä hy­vän­sä, niin kak­ku it­ses­sään on help­po lei­poa ja va­ri­oi­da. Pe­ru­soh­jet­ta voi muun­nel­la li­sää­mäl­lä tai­ki­naan mar­jo­ja, päh­ki­nöi­tä tai suk­laa­hip­pu­ja.

Syk­syi­seen kak­kuun hyö­dyn­ne­tään hap­pa­mat puo­lu­kat. Nii­den ma­kua ta­sa­pai­no­te­taan lem­pe­äl­lä val­ko­suk­laal­la ja ka­kun kans­sa tar­jot­ta­val­la dul­ce de lec­hel­lä. Se on la­ti­na­lai­ses­ta Ame­ri­kas­ta ko­toi­sin ole­va tah­na, jon­ka ka­ra­mel­li­nen maku muis­tut­taa ki­nus­kia. Tah­naa voi lu­si­koi­da ka­kun pääl­le tai tar­jo­ta erik­seen kas­tik­kee­na.

Kak­ku val­mis­tuu hel­pos­ti. Vai­kein osuus on odot­ta­mi­nen, sil­lä kak­ku on par­haim­mil­laan, kun se saa ve­täy­tyä yön yli seu­raa­vaan päi­vään.

Puo­luk­ka-val­ko­suk­laa­kak­ku

25 min + 1 t 30 min . hel­poh­ko . noin 14,50 e

noin 12 pa­laa

200 g voi­ta huo­neen­läm­pöi­se­nä

3 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

3 ka­nan­mu­naa

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 ½ dl puo­lu­koi­ta

100 g rou­hit­tua val­ko­suk­laa­ta

2 tl lei­vin­jau­het­ta

3 tl va­nil­ja­so­ke­ria

1 tl ka­ne­lia

1 tl jau­het­tua kar­de­mum­maa

2 rkl ker­maa tai ap­pel­sii­ni­me­hua

Tar­joi­luun:

dul­ce de lec­heä, ka­ra­mel­li­soi­tua kon­den­soi­tua mai­toa tai pak­sua ki­nus­ki­kas­ti­ket­ta, sor­mi­suo­laa, puo­lu­koi­ta, puo­luk­ka­jau­het­ta, päh­ki­nä­rou­het­ta

1. Lai­ta uu­ni läm­pe­ne­mään 175 as­tee­seen. Voi­te­le vuo­ka (ve­toi­suus noin 1,8 l).

2. Vat­kaa voi ja so­ke­ri vaah­dok­si.

3. Li­sää ka­nan­mu­nat yk­si­tel­len hy­vin vat­ka­ten.

4. Ota jau­hois­ta noin ½ dl erik­seen. Se­koi­ta nii­hin puo­lu­kat ja val­ko­suk­laa.

5. Yh­dis­tä lop­pui­hin jau­hoi­hin lei­vin­jau­he ja maus­teet.

6. Li­sää vuo­ro­tel­len kui­via ai­nei­ta ja ker­maa. Älä enää vat­kaa voi­mak­kaas­ti vaan se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si. Li­sää lo­puk­si puo­luk­ka-suk­laa­se­os.

7. Kaa­da tai­ki­na vuo­kaan. Pais­ta noin 50 mi­nuut­tia uu­nin ala­ta­sol­la. Ko­kei­le ka­kun kyp­syyt­tä ti­kul­la.

8. An­na kyp­sän ka­kun jääh­tyä vuo­as­sa noin 15 mi­nuut­tia en­nen ku­mo­a­mis­ta.

9. Lu­si­koi ka­kul­le dul­ce de lec­heä. Vii­meis­te­le suo­la­hi­puil­la, puo­lu­koil­la, kui­va­tul­la puo­luk­ka­jau­heel­la ja päh­ki­nä­rou­heel­la.

Vink­ki: Jos käy­tät pa­kas­te­puo­lu­koi­ta, li­sää ne jäi­si­nä tai­ki­naan.

Pyöräytä puolukat ja suklaapalat pienessä määrässä vehnäjauhoja, niin ne sekoittuvat tasaisesti taikinaan.

Pyöräytä puolukat ja suklaapalat pienessä määrässä vehnäjauhoja, niin ne sekoittuvat tasaisesti taikinaan.

Viimeistele kakku kinuskimaisella dulche de lechellä tai karamellisoidulla, kondensoidulla maidolla. Ne löytyvät kauppojen leivontahyllystä. Niiden sijaan voi käyttää myös paksua kinuskikastiketta. Voit tarjota kastikkeen myös erikseen.

Viimeistele kakku kinuskimaisella dulche de lechellä tai karamellisoidulla, kondensoidulla maidolla. Ne löytyvät kauppojen leivontahyllystä. Niiden sijaan voi käyttää myös paksua kinuskikastiketta. Voit tarjota kastikkeen myös erikseen.

vink­ki!

Kui­va­kak­ku­ja voi lei­poa kah­del­la eri­lai­sel­la pe­rus­tai­ki­nal­la. Tuh­dim­pi kak­ku syn­tyy vat­kaa­mal­la poh­jak­si huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta ja so­ke­ria ja yh­dis­tä­mäl­lä sii­hen muut ai­neet. Hie­man ke­ve­äm­pi kak­ku teh­dään vat­kaa­mal­la en­sin mu­nat ja so­ke­ri.

vink­ki!

Unoh­tui­ko kak­ku uu­niin? Lii­an kui­van ka­kun saa pe­las­tet­tua kos­tu­tuk­sel­la. Ko­kei­le vaik­ka­pa ap­pel­sii­ni­me­hua tai it­se teh­tyä sii­rap­pia eli kie­hau­ta sa­mas­sa suh­tees­sa so­ke­ria ja vet­tä kat­ti­las­sa. An­na jääh­tyä ja va­lu­ta ka­kul­le.