Sanna Kekäläinen kuvat Reetta Pasanen
Harva herkku on niin erheellisesti nimetty kuin kuivakakku. Mehevän leivonnaisen toinen nimi, kahvikakku, antaa sekin väärän kuvan lopputuloksesta.
Olipa nimi mikä hyvänsä, niin kakku itsessään on helppo leipoa ja varioida. Perusohjetta voi muunnella lisäämällä taikinaan marjoja, pähkinöitä tai suklaahippuja.
Syksyiseen kakkuun hyödynnetään happamat puolukat. Niiden makua tasapainotetaan lempeällä valkosuklaalla ja kakun kanssa tarjottavalla dulce de lechellä. Se on latinalaisesta Amerikasta kotoisin oleva tahna, jonka karamellinen maku muistuttaa kinuskia. Tahnaa voi lusikoida kakun päälle tai tarjota erikseen kastikkeena.
Kakku valmistuu helposti. Vaikein osuus on odottaminen, sillä kakku on parhaimmillaan, kun se saa vetäytyä yön yli seuraavaan päivään.
Puolukka-valkosuklaakakku
25 min + 1 t 30 min . helpohko . noin 14,50 e
noin 12 palaa
200 g voita huoneenlämpöisenä
3 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl puolukoita
100 g rouhittua valkosuklaata
2 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
2 rkl kermaa tai appelsiinimehua
Tarjoiluun:
dulce de lecheä, karamellisoitua kondensoitua maitoa tai paksua kinuskikastiketta, sormisuolaa, puolukoita, puolukkajauhetta, pähkinärouhetta
1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele vuoka (vetoisuus noin 1,8 l).
2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
3. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.
4. Ota jauhoista noin ½ dl erikseen. Sekoita niihin puolukat ja valkosuklaa.
5. Yhdistä loppuihin jauhoihin leivinjauhe ja mausteet.
6. Lisää vuorotellen kuivia aineita ja kermaa. Älä enää vatkaa voimakkaasti vaan sekoita nopeasti tasaiseksi. Lisää lopuksi puolukka-suklaaseos.
7. Kaada taikina vuokaan. Paista noin 50 minuuttia uunin alatasolla. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla.
8. Anna kypsän kakun jäähtyä vuoassa noin 15 minuuttia ennen kumoamista.
9. Lusikoi kakulle dulce de lecheä. Viimeistele suolahipuilla, puolukoilla, kuivatulla puolukkajauheella ja pähkinärouheella.
Vinkki: Jos käytät pakastepuolukoita, lisää ne jäisinä taikinaan.
Pyöräytä puolukat ja suklaapalat pienessä määrässä vehnäjauhoja, niin ne sekoittuvat tasaisesti taikinaan.
Viimeistele kakku kinuskimaisella dulche de lechellä tai karamellisoidulla, kondensoidulla maidolla. Ne löytyvät kauppojen leivontahyllystä. Niiden sijaan voi käyttää myös paksua kinuskikastiketta. Voit tarjota kastikkeen myös erikseen.
vinkki!
Kuivakakkuja voi leipoa kahdella erilaisella perustaikinalla. Tuhdimpi kakku syntyy vatkaamalla pohjaksi huoneenlämpöistä voita ja sokeria ja yhdistämällä siihen muut aineet. Hieman keveämpi kakku tehdään vatkaamalla ensin munat ja sokeri.
vinkki!
Unohtuiko kakku uuniin? Liian kuivan kakun saa pelastettua kostutuksella. Kokeile vaikkapa appelsiinimehua tai itse tehtyä siirappia eli kiehauta samassa suhteessa sokeria ja vettä kattilassa. Anna jäähtyä ja valuta kakulle.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2