Johanna Vireaho kuvat Annabelle Antas
Ruukku on tärkeä osa kokonaisuutta. Kaareva puu istutetaan korkeampaan ruukkuun.
1. Valitse puuvartinen kasvi
Bonsai ei ole mikään tietty kasvilaji, vaan kasvatustapa, jossa kasvua rajoitetaan. Bonsain voi kasvattaa lähes mistä tahansa puuvartisesta pensaasta, puusta tai huonekasvista. Ruukkupuun voi ostaa valmiina tai kylvää ja kasvattaa itse siemenestä.
Kuvassa komeilee varjoviikuna.
2. Kaareva, pysty vai riippuva?
Bonsaiksi voi valita millaisen taimen tahansa, mutta hyvä vaihtoehto kaarevaan bonsaihin on valmiiksi kaartuva, pystyrunkoiseen muotoon taas pystykasvuinen taimi. Aihio valitaan sen mukaan, minkälaista pienoispuuta haluaa kasvattaa. Esi-kuvan bonsaille voi ottaa vaikka metsäretkellä nähdystä upeasta puusta. Pienoispuuta voi kasvattaa vapaasti, vinosti kaarevana, pylväänä, riippuvana tai kaltevana.
Sageretia eli japanilainen luumu on kaunis. Kasvia ei kannata sijoittaa kovin paahteiselle paikalle.
3. Tärkeä ruukku
Ruukku on tärkeä osa kokonaisuutta. Usein ruukku on keramiikkaa, muodoltaan suorakaide, soikea tai pyöreä. Ruukku on yleensä melko pieni suhteessa kasvatettavan kasvin kokoon. Usein kaareva puu istutetaan korkeampaan ruukkuun, pysty-kasvuisille valitaan matalampi ruukku. Matala ruukku saa pienikokoiset puut näyttämään enemmän puulta. Huonekasvibonsaille voi käyttää kasvista riippuen viherkasvimultaa tai kukkamultaa.
Varjoviikuna on yleinen huonebonsai.
4. Oksilla on järjestys
Bonsaita muotoillaan ja kasvua ohjataan säännöllisesti, jotta puulle saadaan toivottu muoto. Oksien paikoille on säännöt, mutta taiteilijalla on vapaus muotoilla puuta toivomallaan tavalla. Rungosta ei saisi lähteä kahta oksaa eikä oksasta kahta sivuhaaraa samasta kohdasta. Oksat lähtevät rungosta yleensä vuoron perään eri suuntiin, ei päällekkäin samassa suunnassa. Usein bonsai pyritään muotoilemaan edestä ja päältä katsottuna vinon kolmion muotoon.
Selkovabonsai on kohtalaisen helppo kasvatettava. Se sopii siis ensimmäiseksi bonsaiksi. Kasvi viihtyy lempeässä hajavalossa.
5. Työvälineet tarvitaan
Muotoilun avuksi on erilaisia työ-välineitä, mutta terävillä lehti- ja oksa-saksilla pääsee hyvin alkuun. Erilaisia pihtejä käytetään juurien, oksantynkien ja sidonnassa käytettävien alumiinilankojen muotoiluun ja katkaisuun.
Varjoviikuna saattaa kasvattaa rungostai tai oksista pieniä lehtiryppäitä.
6. Mitä leikataan?
Versoja typistetään leikkaamalla halutun muodon mukaan. Leikatessa voi poistaa yksittäisiä suuria lehtiä, jolloin leikataan lehden kannasta tai kokonaisia oksia. Myös juuria voi typistää tarpeen mukaan vuosittain, jotta ne eivät täytä kasvatusastiaa. Terävillä työkaluilla leikkaaminen on helppoa ja leikkauspinnasta syntyy siisti.
Araukariat sopivat bonsaikasvatukseen. Kuvassa australianaraukaria.
7. Oksat taipuvat langan avulla
Jos haluat taivuttaa oksia mieleiseen asentoon, voi taivuttamisen apuna käyttää alumiinilankaa, joka on kevyttä ja helposti taipuvaa. Langan paksuudeksi valitaan yleensä kolmannes oksan paksuudesta. Lanka kiedotaan oksan ympärille kevyesti, taivutetaan samalla muotoon ja jätetään yhdeksi kasvukaudeksi paikalleen. Lanka ei saa jättää jälkiä oksaan. Rautalanka ja kupari reagoivat veden kanssa ja niistä jää helposti jälkiä.
8. Bonsai pitää sumuttamisesta
Bonsaiden kastelu vaatii hieman opettelua. Lepokaudella pienoispuita kastellaan niukemmin, kasvukaudella pienessä ruukussa kasvavat puut kuivuvat herkästi, joten bonsaita kastellaan tarpeen mukaan, vaikka kerran päivässä. Kun upotat ruukun puoliväliin asti veteen, imeytyy vesi parhaiten. Bonsai pitää sumuttamisesta. Voit sumutella puuta vaikka joka päivä.
Valitse bonsaille katselusuunta. Myös bonsain alusta ja tausta ovat tärkeitä, jotta kokonaisuus on harmoninen.
9. Lannoitusta tarvitaan
Anna puulle mietoa lannoiteliuosta kasteluiden yhteydessä pitkin kasvukautta, sillä bonsai tarvitsee säännöllistä lannoitusta. Pieneen multatilaan ei varastoidu ravinteita pidempään tarpeeseen. Lannoittamisella ei kuitenkaan haluta vauhdittaa pienoispuun kasvua, vaan ylläpitää sen hyvinvointia. Viherkasvibonsaille voi käyttää lannoitteena viherkasviravinnetta, mutta tuoteannostuksen ohjetta vähemmän.
10. Jos haluat oikaista
Jos haluat oikaista ja saada nopeammin bonsain tuomaa tunnelmaa, kokeile bonsaihenkisiä istutuksia, niin kutsuttuja keshikibonsaita. Keshikibonsai-istutuksiin voit kokeilla esimerkiksi mehikasveja, kilpipiileaa tai ruukkukrysanteemeja. Istuta kasvi bonsairuukkuun, karsi ja muotoile, kunnes lopputulos on mieleinen. Keshikibonsailla saat luotua harmonisen tunnelman, mutta istutukset eivät vaadi jatkuvaa muotoilua ja typistämistä.
Uskalla leikata bonsaita rohkeasti. Jos Jos epäröit, leikkaa vähän kerrallaan, astu kauemmaksi ja katsele lopputulosta. Leikkaa tarvittaessa lisää.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2