Sanna Kekäläinen kuvat Reetta Pasanen
Pinsataikina
hieman työläs . noin 1 vrk . noin 2,7 e
4 annosta
425 g (noin 6 ½ dl) 00-ehnäjauhoja (esimerkiksi pizzajauhoja)
80 g (noin 1 ½ dl) riisijauhoja
2 g (½ tl) kuivahiivaa
3 ½ dl jääkylmää vettä
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
Päälle:
oliiviöljyä
1. Siivilöi yleiskoneen kulhoon vehnäjauhot ja riisijauho. Lisää kuivahiiva. Lisää jääkylmä vesi. Käynnistä kone ja vaivaa noin 10 minuuttia.
2. Lisää suola ja oliiviöljy. Jatka vaivaamista 15 minuuttia. Peitä kulho kelmulla. Anna taikinan kohota noin 2 t huoneenlämmössä. Nosta viileään yöksi.
3. Jaa taikina neljään osaan. Muotoile taikinapalat palloiksi. Nosta leivinpaperille. Ripottele päälle hieman riisijauhoja. Peitä ilmavasti keittiöpyyhkeellä.
4. Kuumenna uuni 230 asteeseen.
5. Muotoile taikinasta jauhotetuin käsin noin 15 x 25 cm:n kokoisia, ovaalinmuotoisia pohjia. Pistele kevyesti haarukalla. Sipaise päälle hieman oliiviöljyä.
6. Paista uunissa noin 8 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Täytä haluamisilla täytteillä ja paista halutessasi hetki uunissa.
Mortadella-pistaasipinsa
hieman työläs . 20 min + 1 vrk . noin 17,50 e
4 annosta
1 annos pinsa-taikinaa (ohje sivulla 91)
2 dl tomaattipastakastiketta, kaupan valmista tai itse tehtyä
200 g taleggio-juustoa (tai brietä)
2 dl raastettua parmesaania
12 viipaletta mortadella-makkaraa
6 rkl rouhittua pistaasia
1. Valmista ja paista pinsat erillisen ohjeen mukaan. Levitä pohjille ennen paistoa tomaattipastakastiketta.
2. Täytä kypsät pinsat. Nosta päälle taleggioviipaleita ja parmesaania. Laita halutessasi hetkeksi uuniin, jotta juusto sulaa.
3. Nosta päälle makkaraa ja pistaasia. Nauti heti.
Pinsa bianco
hieman työläs . 20 min + 1 vrk . noin 20 e
4 annosta
1 annos pinsa-taikinaa (ohje alla)
1 prk (200 g) ranskankermaa
1 rkl sitruunan kuoriraastetta
suolaa, mustapippuria myllystä
1 dl raastettua Västerbotten- juustoa
200 g kylmäsavustettua tai graavilohta
2 dl joki- tai katkarapuja
Tarjoiluun:
tilliä
1. Valmista ja paista pinsat erillisen ohjeen mukaan.
2. Täytä kypsät pinsat. Mausta ranskankerma sitruunan kuoriraasteella, suolalla ja pippurilla. Levitä seos paistetuille pinsoille. Ripottele päälle juustoa. Laita halutessasi hetkeksi uuniin.
3. Nosta päälle lohiviipaleita, katkarapuja ja tilliä. Nauti heti.
Tiesitkö?
Pinsan ja pizzan suurin ero on pohjan raaka-aineissa. Perinteinen pizza valmistetaan vehnäjauhoista, pinsaan puolestaan leivotaan myös riisi- ja joskus soijajauhoja. Lopputulos on hieman pehmeä sisuksesta, mutta ihanan rapea reunoilta. Pinsan päällysteissä tyyli on vapaa eli täytteeksi voi lastata mieleisiään herkkuja.
Pinsataikina on helppo valmistaa, mutta aikaa ja hieman malttia se vaatii. Jos äkillinen pinsannälkä kuitenkin yllättää, käytä itse tehdyn taikinan sijaan kaupan valmiita pinsapohjia.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2