Sanna Kekäläinen kuvat Reetta Pasanen
Kurpitsainen toscakakku
hieman työläs . 25 min + 1 t 30 min . noin 13 e
10–12 palaa
200 g huoneenlämpöistä voita
3 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl kuivattua inkivääriä
4 dl kurpitsasosetta (ohje alla)
2 tl vaniljatahnaa tai vaniljasokeria
Kuorrutus:
100 g voita
1 ½ dl tummaa siirappia
1 ½ dl kuohukermaa
150 g pähkinöitä
1. Tee taikina. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Lisää vuorotellen jauhoseosta ja vaniljatahnalla maustettua kurpitsasosetta voivaahtoon.
2. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 22–25 cm) pohjalle. Kaada taikina vuokaan.
3. Paista kakkua 200-asteisen uunin alatasolla 45–55 minuuttia.
4. Tee kuorrutus. Laita voi, siirappi, kuohukerma ja suurin osa pähkinöistä kattilaan. Keitä sekoitellen noin 10 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu hieman. Ota kattila pois liedeltä. Anna kuorrutuksen jäähtyä sen verran, että se on tanakkaa, mutta kuitenkin vielä levittyvää. Levitä toscakuorrutus kakun päälle. Viimeistele lopuilla pähkinöillä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Nosta jääkaappiin, kunnes kuorrutus on jähmettynyt.
Kurpitsasose
helppo . 15 min + 30 min . noin 3 e
noin 4 dl valmista sosetta
700 g kurpitsaa (noin 550 g kuorittuna)
2 tl rypsiöljyä
1. Kuori ja pilko kurpitsa. Pyöräytä palat öljytilkassa.
2. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta sauvasekoittimella.
Vinkki!
Jos haluat leivonnaisiin intensiivisen, vaniljaisen maun, niin käytä vaniljatahnaa vaniljasokerin tilalla.
Cocktail vaatii hieman valmisteluja, mutta on lopulta todella helppo valmistaa. Syksyinen punajuuri tuo shrub-drinkkiin sekä upean värin että makean maanläheisen maun.
Viola Minerva Virtamo
Suomalaishenkisen carpaccion herkullisuuden salaisuus on laadukkaassa riistalihassa ja aromikkaassa juurisellerissä. Ohueksi siivutetut liha ja juuriselleri yhdessä parmesaanin ja sitruunan kanssa ovat suussasulava yhdistelmä. Poron voi halutessaan korvata jollakin muulla riistalla.
Viola Minerva Virtamo
Väisty porkkanakakku – täältä tulee ihanan mausteinen ja täyteläinen nauriskakku! Makeahko nauris toimii erinomaisesti kerroskakussa yhdessä kahvi-kardemumma-kuorrutteen kanssa. Kakun koristelussa voi heittäytyä luovaksi, ja mikä parasta, kerros-kakun voi valmistaa juhlaillalliselle jo edellisenä päivänä.
Cocktail vaatii hieman valmisteluja, mutta on lopulta todella helppo valmistaa. Syksyinen punajuuri tuo shrub-drinkkiin sekä upean värin että makean maanläheisen maun.
Viola Minerva Virtamo
Suomalaishenkisen carpaccion herkullisuuden salaisuus on laadukkaassa riistalihassa ja aromikkaassa juurisellerissä. Ohueksi siivutetut liha ja juuriselleri yhdessä parmesaanin ja sitruunan kanssa ovat suussasulava yhdistelmä. Poron voi halutessaan korvata jollakin muulla riistalla.
Viola Minerva Virtamo
Väisty porkkanakakku – täältä tulee ihanan mausteinen ja täyteläinen nauriskakku! Makeahko nauris toimii erinomaisesti kerroskakussa yhdessä kahvi-kardemumma-kuorrutteen kanssa. Kakun koristelussa voi heittäytyä luovaksi, ja mikä parasta, kerros-kakun voi valmistaa juhlaillalliselle jo edellisenä päivänä.
Viola Minerva Virtamo
Paistettu lohi pähkinä-yrttikuorrutteella on rentoa juhlaruokaa, joka syntyy vaivattomasti puolessa tunnissa. Pähkinä-yrttikuorrutetta on helppo varioida oman maun mukaan – saksanpähkinät voi vaihtaa vaikkapa hasselpähkinöihin ja lehtipersiljan korianteriin.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2