Artikkeli

Martti Järvi

Mil­la Kuu­si­nen ku­vat Mart­ti Jär­vi

Yrtit, kukat ja kasvit: 7 ihanaa ideaa niiden hyötykäyttöön

Kerää hyvän sään aikana talteen villiyrtit, säilö kauniit kukat ja hortoile itsellesi ainekset seuraavaan ruokaan suoraan luonnosta. Kokosimme parhaat reseptimme ja vinkkimme kesäisen sadon hyödyntämiseen.

1. Säi­lö ke­sän iha­nat ku­kat ja ok­sat tal­teen

Tren­dik­käät kui­va­ku­kat on­nis­tu­vat niin puu­tar­han ku­kis­ta, vil­li­nä kas­va­vis­ta ku­kis­ta kuin kuk­kau­pan ku­kis­ta­kin. Sei­näl­le on ri­pus­tet­tu ko­ris­teek­si kui­va­kuk­kia. Kui­vat­ta­vik­si so­pi­vat muun mu­as­sa sini-iki­viuh­ko, hor­ten­sia, mä­ki­mei­ra­mi ja kel­tai­nen vie­hät­tä­vä pie­ta­ryrt­ti. Mä­ki­mei­ra­mi on kuin ore­ga­no, jo­ten sil­lä voi maus­taa myös pit­san.

Ok­sat säi­ly­vät gly­se­rii­ni­kä­sit­te­lyl­lä pit­kään, jopa vuo­sia. Kaa­da 1/3 osa gly­se­rii­niä 2/3 osaan kie­hu­vaan vet­tä, jääh­dy­tä ja ase­ta ok­sa ve­teen. Gly­se­rii­niä myy­dään ap­tee­keis­sa.

Martti Järvi

2. Tee kuk­ki­vaa tai­det­ta

Präs­sä­tyis­tä ku­kis­ta voti teh­dä kau­nis­ta tai­det­ta tai lii­ma­ta nii­tä kort­tei­hin. Ko­kei­le roh­ke­as­ti kuk­kien präs­säys­tä. Pe­rin­tei­sin kei­no on su­jaut­taa ohut ja jän­te­vä kuk­ka kir­jan vä­liin ja odo­tel­la, et­tä se on kui­vu­nut asen­toon­sa. Malt­ta­mat­to­mam­pi kui­vaa no­pe­aa mik­rop­räs­säys­tä Mik­rof­leur-präs­sil­lä. Kuk­ka su­jau­te­taan kan­kai­den ja vil­lais­ten peh­mik­kei­den vä­liin ja muo­vi­set kan­net yh­dis­te­tään tii­viis­ti. Kuk­kia pi­de­tään mik­ros­sa noin mi­nuu­tin ajan.

3. Tee omia tuok­su­pus­se­ja

Om­pe­le pie­niä pus­su­koi­ta, jot­ka voit täyt­tää kui­va­tuil­la kas­veil­la. La­ven­te­lil­la täy­tet­ty pus­suk­ka tuok­suu iha­nas­ti pe­ti­vaat­tei­den jou­kos­sa. Kui­vat­tu suo­pur­su kar­kot­taa tu­ho­hyn­tei­siä vaa­te­kaa­pis­ta. Ko­kei­le myös sit­ruu­nan­tuok­suis­ta tuok­su­pe­lar­go­nia teks­tii­lien rai­kas­ta­mi­ses­sa. Ruu­sun te­rä­leh­det, mus­ta­vii­ni­mar­jan leh­det ja etee­ri­set öl­jyt so­pi­vat myös tuok­su­viin pus­su­koi­hin.

4. Kui­va­ta il­ma­vas­ti

Jos si­nul­la ei ole kui­vu­ria, voit kui­vat­taa yr­tit pie­nis­sä kim­puis­sa, jot­ka on si­dot­tu yh­teen il­ma­vas­ti.

Fii­lis­te­li­jä te­kee tar­koi­tuk­seen so­pi­van si­ron yrt­ti­him­me­lin. Tar­vik­keet löy­ty­vät rau­ta­kau­pois­ta. Tee näin:

Tai­vu­ta kier­re­puik­ko ke­häk­si ja yh­dis­tä so­pi­van ko­koi­sel­la mut­te­ril­la. Sido kol­me pel­la­va­lan­kaa kiin­ni ke­hään ja toi­siin­sa ja ri­pus­ta him­me­li kat­toon.

5. Maus­ta hu­na­ja tai tee her­kul­lis­ta sii­rap­pia

Omaa maus­tet­tua hu­na­jaa te­kee hel­pos­ti. Kui­va­tut ka­mo­mil­lan ku­kin­not se­koi­te­taan juok­se­vaan hu­na­jaan ja an­ne­taan maus­tua pari viik­koa. Ku­kat voi sii­vi­löi­dä pois tai jät­tää, jol­loin ne ko­ris­ta­vat myös tee­tä.

Iha­nan ma­kuis­ta kuu­sen­kerk­kä­sii­rap­pia on myös help­po heh­dä. Huuh­del­lut ja pil­ko­tut kuu­sen­ker­kät ker­ros­te­taan il­ma­tii­vii­seen la­si­purk­kiin so­ke­rin kans­sa ja purk­ki ase­te­taan au­rin­koi­seen paik­kaan. So­ke­ri su­laa läm­mön ja kerk­kien nes­teen avul­la ja kerk­kien upea maku siir­tyy nes­tee­seen. Seos saa te­key­tyä pur­kis­sa 4-7 päi­vää ja lo­pul­ta ker­kät sii­vi­löi­dään pois.

6. Mo­ni­käyt­töi­set mus­ta­vii­ni­mar­jan leh­det

Voi­mak­kaas­ti tuok­su­vat mus­ta­vii­ni­mar­jan leh­det ovat maus­tei­sen tuok­sui­sia. Leh­dis­tä voi teh­dä Lou­hi­saa­ren juo­maa, kui­vat­tu­na leh­tiä voi käyt­tää maus­tee­na tai tee­nä.

7. Pop­si her­kul­li­set rik­ka­ruo­hot

Vil­lei­nä kas­va­vat mauk­kaat nok­ko­set ja vuo­hen­put­ket kan­nat­taa syö­dä. Vuo­hen­put­ken tun­nis­ta­mi­ses­sa kan­nat­taa kui­ten­kin ol­la tark­ka­na.

Par­haat re­sep­tim­me, ol­kaa hy­vät:

Vuo­hen­put­kes­ta syn­tyy hie­nos­tu­nut pii­rak­ka

Ke­vät­pes­tob­rusc­he­tat

Mau­kas nok­kos­ri­sot­to

Nok­kos-pe­ru­na­ries­kat

Vuo­hen­put­ki­mu­na­kas

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ