Martti Järvi
Milla Kuusinen kuvat Martti Järvi
1. Säilö kesän ihanat kukat ja oksat talteen
Trendikkäät kuivakukat onnistuvat niin puutarhan kukista, villinä kasvavista kukista kuin kukkaupan kukistakin. Seinälle on ripustettu koristeeksi kuivakukkia. Kuivattaviksi sopivat muun muassa sini-ikiviuhko, hortensia, mäkimeirami ja keltainen viehättävä pietaryrtti. Mäkimeirami on kuin oregano, joten sillä voi maustaa myös pitsan.
Oksat säilyvät glyseriinikäsittelyllä pitkään, jopa vuosia. Kaada 1/3 osa glyseriiniä 2/3 osaan kiehuvaan vettä, jäähdytä ja aseta oksa veteen. Glyseriiniä myydään apteekeissa.
Martti Järvi
2. Tee kukkivaa taidetta
Prässätyistä kukista voti tehdä kaunista taidetta tai liimata niitä kortteihin. Kokeile rohkeasti kukkien prässäystä. Perinteisin keino on sujauttaa ohut ja jäntevä kukka kirjan väliin ja odotella, että se on kuivunut asentoonsa. Malttamattomampi kuivaa nopeaa mikroprässäystä Mikrofleur-prässillä. Kukka sujautetaan kankaiden ja villaisten pehmikkeiden väliin ja muoviset kannet yhdistetään tiiviisti. Kukkia pidetään mikrossa noin minuutin ajan.
3. Tee omia tuoksupusseja
Ompele pieniä pussukoita, jotka voit täyttää kuivatuilla kasveilla. Laventelilla täytetty pussukka tuoksuu ihanasti petivaatteiden joukossa. Kuivattu suopursu karkottaa tuhohynteisiä vaatekaapista. Kokeile myös sitruunantuoksuista tuoksupelargonia tekstiilien raikastamisessa. Ruusun terälehdet, mustaviinimarjan lehdet ja eteeriset öljyt sopivat myös tuoksuviin pussukoihin.
4. Kuivata ilmavasti
Jos sinulla ei ole kuivuria, voit kuivattaa yrtit pienissä kimpuissa, jotka on sidottu yhteen ilmavasti.
Fiilistelijä tekee tarkoitukseen sopivan siron yrttihimmelin. Tarvikkeet löytyvät rautakaupoista. Tee näin:
Taivuta kierrepuikko kehäksi ja yhdistä sopivan kokoisella mutterilla. Sido kolme pellavalankaa kiinni kehään ja toisiinsa ja ripusta himmeli kattoon.
5. Mausta hunaja tai tee herkullista siirappia
Omaa maustettua hunajaa tekee helposti. Kuivatut kamomillan kukinnot sekoitetaan juoksevaan hunajaan ja annetaan maustua pari viikkoa. Kukat voi siivilöidä pois tai jättää, jolloin ne koristavat myös teetä.
Ihanan makuista kuusenkerkkäsiirappia on myös helppo hehdä. Huuhdellut ja pilkotut kuusenkerkät kerrostetaan ilmatiiviiseen lasipurkkiin sokerin kanssa ja purkki asetetaan aurinkoiseen paikkaan. Sokeri sulaa lämmön ja kerkkien nesteen avulla ja kerkkien upea maku siirtyy nesteeseen. Seos saa tekeytyä purkissa 4-7 päivää ja lopulta kerkät siivilöidään pois.
6. Monikäyttöiset mustaviinimarjan lehdet
Voimakkaasti tuoksuvat mustaviinimarjan lehdet ovat mausteisen tuoksuisia. Lehdistä voi tehdä Louhisaaren juomaa, kuivattuna lehtiä voi käyttää mausteena tai teenä.
7. Popsi herkulliset rikkaruohot
Villeinä kasvavat maukkaat nokkoset ja vuohenputket kannattaa syödä. Vuohenputken tunnistamisessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.
Parhaat reseptimme, olkaa hyvät:
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2