Alakerran olohuoneessa remontoitiin pääasiassa pintoja. Komeat puukatot löytyivät pahvien alta, seinät pahvitettiin pinkopahvilla ja tapetoitiin Tapettitalon tapeteilla. Voimakkaat värit ja kuosit ovat pariskunnan yhteinen juttu.
Taina Tellman Kuvat Anna Wallendahr
Perttu, Katja ja Poko Fiskarsin talvipäivässä. Perheen talon vanhin osa on 1900-luvun alusta.
Kaikkihan tietävät Fiskarsin, ihastuttavan ruukkikylän Länsi-Uudella-maalla? Se tunnetaan taiteilijayhteisönä ja retkikohteena, mutta reilut parikymmentä vuotta sitten se oli uinuva kylä, jossa taiteellinen toiminta oli vasta viriämässä. Noihin aikoihin Katja ja Perttu viettivät iltaa kavereidensa kanssa Helsingissä. Fiskarsin kylä tuli puheeksi.
– Mehän emme tienneet koko paikasta mitään. Mutta niin vain huomasimme puoli vuotta myöhemmin asuvamme Fiskarsissa, Katja muistelee.
Fiskarsin Näyttelyihin osallistuminen ja Onomaan kuuluminen ovat olleet arvokas kokemus, taiteilija kertoo.
Katjan työhuone veitsitehtaalla. Saksan Puchheimissa valmistuneet Kylä elää! -muotokuvat ovat osa kahdensadan muotokuvan teosta, jonka Katja on tehnyt yhteistyössä taitelija Eeva-Kaisa Ailuksen kanssa.
MUMMIN ENNUSTE
Pariskunta ei ollut suunnitellut muuttoa maalle, mutta vuonna 1906 rakennettu puutalo sytytti Katjan ja Pertun ensi näkemältä. Kylän keskustassa sijaitseva rakennus oli sopivan kokoinen ja erinomainen laajennettavaksi. Fiskarsin kaunis ja rauhallinen joenvarsimaisema teki vaikutuksen. Talo oli tyypilliseen tapaan remontin tarpeessa, ja kun sitä alettiin suunnitella, pyydettiin saman tien Katjan isä, arkkitehti Nils-Erik Öhrnberg piirtämään lisää tilaa.
Kun Katjan mummi saapui Fiskarsiin taloa katsomaan, hän totesi mäen päälle kiivettyään, että talon remontin valmistumiseen menee kymmenen vuotta.
– Se kuulosti silloin pitkältä ajalta. Nyt tuosta on kulunut kaksikymmentä vuotta, ja olen opetellut sietämään keskeneräisyyttä, Katja sanoo.
Alakerran olohuoneessa remontoitiin pääasiassa pintoja. Komeat puukatot löytyivät pahvien alta, seinät pahvitettiin pinkopahvilla ja tapetoitiin Tapettitalon tapeteilla. Voimakkaat värit ja kuosit ovat pariskunnan yhteinen juttu.
Olohuoneen takka on teetetty, mutta itse suunniteltu. Mosaiikki on asukkaille tuttu materiaali taideprojekteista. Seinällä on Thaimaasta kaikille perheenjäsenille tuodut naamiot, poikkeuksena Leon naamio, joka on peräisin Fiskarsin torilta. Maalaus on Leon tekemä.
IKKUNASTA SISÄÄN
Puolisoiden kädentaidot tulivat tarpeeseen. Perttu on aiemmalta ammatiltaan puuseppä ja Katjallakin pysyy vasara kädessä.
– Jos remontointi on jotakin minulle opettanut niin pitkäjänteisyyttä, sanoo Katja.
He sujahtivat Fiskarsin kylän elämään kuin olisivat asuneet aina siellä. Taloa laajennettiin alakerrassa eteisellä, kylpyhuoneella ja takapihan kuistilla. Yläkertaan sijoitettiin Katjan työhuone, joka nyt on perheen nuorimmaisen Leon käytössä, ja kylmään vinttiin remontoitiin vanhempien makuuhuone.
Alkuun Katja ja Perttu elelivät ilman juoksevaa vettä ja vessaa. Vanhassa keittiössä oli pesuvati kylpyhuoneen virkaa toimittamassa.
– Remontin aikana kuljimme ikkunasta sisään, ja naapuri antoi ulkohuussinsa käyttöömme. Leirielämän mausteeksi syntyi Ronjalle pikkuveli, muistelee Katja. Ronja on jo muuttanut omilleen, kotona asuu vielä kuopus Leo.
Katjan työ ”Kaksisataa eliksiiriä, mitä sinä tarvitset?” on Fiskarsin ruokateemaiseen yhteisnäyttelyyn vuonna 2012 tehty pienempi versio.
Pietarin Akatemian klassisen kuvanveiston opintojen jälkeen maalarilla oli vaihe, jolloin syntyi vapaampia muotokuvia hänen ystävistään Fiskarsissa.
VAPAUS SÄÄNNÖISTÄ
Kun Katja aamulla sulkee kotioven perässään, alkaa taiteilijan työpäivä lyhyellä kävelyllä työhuoneelle. Entisen Fiskarsin Veitsitehtaan työtilassa on maalauksia seinällä ja pohjustettavat kankaat odottavat lattialla.
Katja on viime aikoina maalannut suurikokoisia abstrakteja akryylimaalauksia, mutta hän tekee myös veistoksia, tilateoksia ja installaatioita erilaisista materiaaleista sekä ympäristötaidetta. Hän osallistuu taideprojekteihin ja tekee myös opetustyötä. Näyttelyitä on monta vuodessa.
Menneen joulukuun näyttely Abu Dhabissa poiki toisenkin näyttelyn. Katja on mukana Art Con-
nects Women -näyttelyssä ja seminaarissa maaliskuussa Dubaissa, Arabiemiirikunnissa.
– Parasta maalaamisessa on vapaus ja haastavuus. Työssä on aina jotakin mielenkiintoista.
Katjan työt ovat usein vahvoja väreiltään. Värit tulevat tunteista ja luonnosta.
– Kun nuorempana matkustin Väli-Amerikassa, kävin kylissä, joissa kudottiin tekstiilejä vain yhden värin eri sävyistä. Eräässä kylässä oli ainoastaan punaisen sävyisiä kudonnaisia, toisessa keltaisen.
Katja koki sen vapauttavana. Aloittelevana taiteilijana hänestä tuntui, että maalaamiseen liittyi paljon ääneen sanomattomia sääntöjä.
Fiskarsin kylässä toimii taiteilijaosuuskunta
Onoma, joka järjestää näyttelyitä ja ylläpitää esimerkiksi myymälää. Yhteisöön kuuluminen on ollut arvokasta.
– Sen lisäksi, että Fiskarsissa on niin kaunista, on upeaa olla mukana luomassa kulttuuria, Katja sanoo.
Perttu rakensi avokaapit tervalepästä. Alakaapit ovat tiikkiä, lasiset lokeroastiat Ikeasta. Pöytä on Katjan mummilta. Hyllyjen sorvatut puupurkit ovat Pertun, joka on erikoistunut sorvaamiseen. Leo tekee lauantaisin lounaan, se kuuluu kotitöihin. Grafiikanvedokset Kristian Krokfors.
YLLÄTYKSIÄ JA KERROSTUMIA
Puulattioiden maali on paikoin kulunut. Käytävän seinät ovat kauttaaltaan koristeltu seinämaalauksin. Vanhempien makuuhuoneen päätyseinä on tapetoitu pyhimysten kuvilla. Kerrostumat saavat talon tuntumaan omalta.
– Kodissa on hyvä olla yllätyksellisyyttä, hauskuutta ja kauneutta. Haluan kotiin myös ylellisiä elementtejä, Katja pohtii.
Hän kuvailee itseään mahtipontiseksi mutta säästäväiseksi sisustajaksi.
– Kunhan on sänky ja keittomahdollisuus, niin kaikki muu on ekstraa.
Perttu on rakentanut suuren osan talon hyllyistä, ja pariskunta suunnitteli olohuoneen takan yhdessä. Katjan filosofiaan kuuluu myös tavaroiden ja esineiden kunnioitus.
– Yritän pitää tavarat järjestyksessä, jotta ne saavat niille kuuluvan arvon ja muistan mitä omistan. Jos en jotain tarvitse, pyrin kierrättämään sen.
Työpäivän jälkeen pariskunta lähtee lenkille perheen uusimman tulokkaan, Poko-koiran kanssa tai tekee metsäretkiä.
– Lähimetsät järvineen ovat uskomattoman kauniita. Niissä riittää ihania paikkoja löydettäväksi aina uudelleen, Katja sanoo.
Makuuhuoneen nurkkaan on tehty upotettu hylly, jonne on koottu kauniita asioita. Michelangelon veistoksen pieni kopio on Katjan ostos Eremitaasista. Puinen kotka on Pertun harjoitustyö.
Upea rautasänky on häälahja Katjan äidiltä ja hänen miesystävältään. Seinän kuvat ovat taidevihkosista Italiasta, missä Katja perheineen oli residenssitaiteilijana. Käytävän seinässä muraaleista tunnetun taiteilijan Paul Santolerin maalaus.
Pöytä päätyi näyttelystä osuuskunnan varaston kautta yläkerran makuuhuoneen kahvi- ja teenurkkaukseen. Kaislatyynyt löytyivät Fiskarsin kotikirppikseltä. Komero on tehty remontin yhteydessä.
KOTI
Fiskarsissa
Vuonna 1906 rakennettu, laajennettu puutalo ruukkikylässä
4 h + k noin 145 m2.
ASUKKAAT
Katja, 50, Perttu, 51, Leo, 17, kissa Donna Puskin ja
koira Poko.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2