Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Tee suolainen skagenröra-juustokakku

Iki-ihana skagenröra eli katkaraputahna ilahduttaa myös suolaisessa juustokakussa. Sitruunalla, yrteillä ja piparjuurella maustettu torttu valmistuu saaris­to­lais­lei­pä­pohjan päälle.

Ska­gen-juus­to­kak­ku

35 min + 4 t . hel­poh­ko . noin 23 e

12 pa­laa

Poh­ja:

200 g saa­ris­to­lais- tai ruis­lei­pää

75 g voi­ta

Täy­te:

1 lii­va­te­leh­ti

300 g (kä­sin)kuo­rit­tu­ja kat­ka­ra­pu­ja

2 dl rans­kan­ker­maa tai sme­ta­naa

200 g maus­ta­ma­ton­ta tuo­re­juus­toa, esi­mer­kik­si Phi­la­delp­hia

½ dl raas­tet­tua, tuo­ret­ta pi­par­juur­ta tai 1 rkl raas­tet­tua tuu­bis­ta

2 tl di­jo­nin­si­nap­pia

2 tl suo­laa

1 rkl raas­tet­ta sit­ruu­nan­kuor­ta

2 rkl sit­ruu­na­me­hua

1 dl hie­non­net­tua til­liä

3 rkl hie­non­net­tua ruo­ho­si­pu­lia

Ko­ris­te­luun:

hie­non­net­tua ke­sä­pu­na­si­pu­lia, (kä­sin)kuo­rit­tu­ja kat­ka­ra­pu­ja, mä­tiä, til­liä

1. Tee poh­ja. Hie­non­na lei­vät te­ho­leik­ku­ris­sa. Su­la­ta voi. Yh­dis­tä lei­pä­mu­run kans­sa. Pin­go­ta lei­vin­pa­pe­ri hal­kai­si­jal­taan noin 20-sent­ti­seen ir­to­poh­ja­vuo­kaan. Pai­ne­le
seos vuo­kaan. Nos­ta vii­le­ään sik­si ai­kaa, kun val­mis­tat täyt­teen.

2. Lai­ta lii­va­te­leh­ti väl­jään, kyl­mään ve­teen noin 5 mi­nuu­tik­si. Hie­non­na kat­ka-
ra­vut veit­sel­lä.

3. Vat­kaa tuo­re­juus­to ja rans­kan­ker­ma ta­sai­sek­si säh­kö­vat­kai­mel­la. Li­sää jouk­koon pi­par­juu­ri, si­nap­pi, suo­la, pip­pu­ri ja sit­ruu­nan kuo­ri­raas­te. Kuu­men­na sit­ruu­na­me­hu. Pu­ris­te­le lii­vat­tees­ta vesi ja lai­ta se sit­ruu­na­me­huun. Se­koi­ta, kun­nes lii­va­te liu­ke­nee. Se­koi­ta mui­den ai­nei­den jouk­koon. Kään­te­le se­ok­seen kat­ka­ra­vut ja yr­tit. (Sääs­tä muu­ta­ma rapu ko­ris­te­lua var­ten.)

4. Le­vi­tä seos poh­jal­le, Nos­ta vii­le­ään ja an­na ta­saan­tua noin 4 tun­tia. Ko­ris­te­le hie­non­ne­tul­la si­pu­lil­la, ra­vuil­la, mä­dil­lä ja til­lil­lä.

Vink­ki: 1 ki­los­ta kuo­rel­li­sia kat­ka­ra­pu­ja tu­lee noin 300 g kuo­rit­tu­ja ra­pu­ja.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ