Artikkeli

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Gluteeniton tosca-päärynäkakku on mehevä herkku

Toscakakun kuivahko maine pelastuu, kun lastaat kakkutaikinalle pääry­nä­vii­pa­leita. Rapeasta mante­li­kuor­rut­teesta tulee karamellimainen, kun annat kuorrutteen voi-sokeriseoksen ruskistua kinuskin väriseksi.

Tos­ca-pää­ry­nä­kak­ku

60 min . help­po . 12 e

12 an­nos­ta

125 g voi­ta

2 dl so­ke­ria

2 ka­nan­mu­naa

3 ½ dl glu­tee­ni­ton­ta jau­ho­se­os­ta

1 tl lei­vin­jau­het­ta

½ tl jau­het­tua kar­de­mum­maa

½ sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri

1 ½ dl ker­maa

1–2 pää­ry­nää

Kuor­ru­tus:

50 g voi­ta

1 dl so­ke­ria

4 rkl ker­maa

1 rkl glu­tee­ni­ton­ta jau­ho­se­os­ta

100 g man­te­li­las­tu­ja

1. Ase­ta ir­to­poh­ja­vuo­an (Ø 22 cm) poh­jan ja reu­no­jen vä­liin lei­vin­pa­pe­ri. Voi­te­le reu­nat ke­vy­es­ti voil­la tai vuo­kasp­ra­yl­la.

2. Vat­kaa voi ja so­ke­ri vaa­le­ak­si vaah­dok­si. Vat­kaa jouk­koon ka­nan­mu­nat yk­si­tel­len.

3. Se­koi­ta kui­vat ai­neet ja sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri kes­ke­nään. Li­sää jau­ho­se­os voi-so­ke­ri­vaah­don jouk­koon vuo­ro­tel­len ker­man kans­sa. Kaa­da tai­ki­na vuo­kaan.

4. Pese pää­ry­nät, kuo­ri tar­vit­ta­es­sa, vii­pa­loi ja pois­ta sie­me­net ja kan­nat. Li­sää pää­ry­nät vuo­kaan tai­ki­nan pääl­le. Kyp­sen­nä 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 30 mi­nuut­tia. Val­mis­ta täl­lä vä­lin kuor­ru­tus.

5. Su­la­ta voi ja so­ke­ri kat­ti­las­sa. Kun seos hie­man rus­kis­tuu, li­sää ker­ma ja jau­hot. Kie­hau­ta seos. Nos­ta kat­ti­la lie­del­tä. Se­koi­ta jouk­koon man­te­li­las­tut.

6. Le­vi­tä kuor­ru­tus ka­kun pääl­le. Jat­ka pais­ta­mis­ta vie­lä 8–10 mi­nuut­tia, kun­nes kuor­ru­tus on kau­niin rus­kea. An­na jääh­tyä. Ir­ro­ta ir­to­poh­ja­vuo­an reu­nat ka­kun ym­pä­ril­tä ja nos­ta kak­ku tar­joi­lu­va­dil­le.