Opas
Resepti

Arto Vuohelainen

Suvi Rüster

Tee ihana tatti-sipuligalette ja karpa­lo­vii­nie­tikkaa

Valmiista ruis-perunataikinasta valmistuu nopeasti ihana piirakka iltapalaksi. Valuta valmiin galetten päälle balsa­mi­vii­nie­tik­ka­kas­ti­ketta, sillä se kruunaa maun.

6 an­nos­ta

1 pkt (400 g) ruis-pe­ru­na­tai­ki­naa, Sun­nun­tai

1 pu­na­si­pu­li

200 g tat­te­ja

½ tl suo­laa

200 g rans­kan­ker­maa

175 g raas­tet­tua juus­to­raas­tet­ta, esim. gou­daa

2 rkl pin­jan­sie­me­niä

Li­säk­si:

1–2 rkl bal­sa­mi­vii­nie­tik­ka­kas­ti­ket­ta

2 rkl hie­non­net­tua tim­ja­mia

1. Ota tai­ki­na pak­kauk­ses­ta pois ja an­na su­laa lei­vin­pa­pe­rin pääl­lä noin 20 mi­nuut­tia. Kaa­vi­loi tai­ki­na noin puo­len sen­tin pak­sui­sek­si suo­ra­kai­teen muo­toi­sek­si poh­jak­si lei­vin­pa­pe­rin pääl­lä. Liu­ta lei­vin­pa­pe­ri uu­ni­pel­lin pääl­le.

2. Kuo­ri ja vii­pa­loi pu­na­si­pu­li ohuik­si ren­kaik­si. Puh­dis­ta ta­tit ja leik­kaa pie­nik­si pa­loik­si. Kuu­men­na pin­noi­tet­tu pais­tin­pan­nu. Li­sää pan­nul­le ta­tit. Pais­ta, kun­nes ta­teis­ta ir­ron­nut nes­te on haih­tu­nut pan­nul­ta. Maus­ta sie­net suo­lal­la.

3. Le­vi­tä ruis­tai­ki­na­poh­jal­le rans­kan­ker­maa ja puo­let juus­to­raas­tees­ta. Le­vi­tä pääl­le ta­tit, si­pu­lit ja pin­jan­sie­me­net. Ri­pot­te­le pääl­le lo­put juus­to­raas­tees­ta.

4. Kyp­sen­nä pii­rak­kaa 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 25 mi­nuut­tia, kun­nes poh­ja on pais­tu­nut reu­noil­ta ra­pe­ak­si ja täy­te on kau­niin rus­kea.

5. An­na pii­ra­kan jääh­tyä het­ki. Li­sää lo­puk­si pin­nal­le bal­sa­mi­vii­nie­tik­ka­kas­ti­ket­ta ja hie­non­net­tua tim­ja­mia.

Kar­pa­lo­vi­naig­ret­te

6–8 an­nos­ta

2 dl kar­pa­loi­ta

3 rkl hu­na­jaa

½ dl öl­jyä

1 rkl sit­ruu­nan­me­hua

1 rkl hie­non­net­tu­ja ros­ma­rii­nin­leh­tiä

1. Mit­taa kor­ke­aan kul­hoon kar­pa­lot, hu­na­ja, öl­jy, sit­ruu­nan­me­hu ja hie­non­net­tu ros­ma­rii­ni.

2. So­seu­ta sau­va­se­koit­ti­mel­la ta­sai­sek­si kas­tik­keek­si. Kas­ti­ke säi­lyy jää­kaa­pis­sa noin vii­kon.

Val­mis­tu­sai­ka: 10 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 17 e

Huom!

Hin­nat on las­ket­tu sil­lä pe­rus­teel­la, et­tä mar­jat ja sie­net on ke­rät­ty it­se.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ