Chilikastike on mainio lisuke. Se tuo potkua ruokaan!
Fabian Björk
Mari Harjula
Syksyinen balsamico-sieni-hilloke
noin 5 dl
suppilovahveroita
Liemi:
2 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl tummaa balsamiviini-etikkaa
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1 laakerinlehti
½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2 dl hillosokeria
Näin valmistat:
1. Mittaa vesi, etikka ja balsamiviinietikka kattilaan. Lisää timjami, murennettu laakerinlehti, suola ja pippuri.
2. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Lisää sienet ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.
3. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä vielä noin 10 minuuttia.
4. Purkita sienet kuumana ja säilytä viileässä.
Valmistusaika: noin 30 minuuttia
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 8 euroa
Kirpeän makea balsamico-sienihilloke sopii etenkin riistaruokien seuraksi.
Fabian Björk
Salvia-punajuuri-hilloke
noin 4 dl valmista hilloketta
350 g raakoja punajuuria
1 punasipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 dl punaviinietikkaa
1 dl punaviiniä
1 dl hillosokeria
½ ruukkua salviaa hienonnettuna
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
Näin valmistat:
1. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna tai raasta sipuli. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
2. Laita punajuuriraaste ja hienonnetut sipulit kattilaan. Lisää punaviinietikka ja punaviini. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen noin 20 minuuttia.
3. Lisää hillosokeri, salvia, suola ja mustapippuri. Lisää myös tarvittaessa tilkka vettä. Hauduta vielä 10–15 minuuttia.
4. Purkita hilloke kuumana ja säilytä viileässä.
Valmistusaika: noin 50 minuuttia
Vaikeusaste: hieman työläs
Hinta: noin 4 euroa
Salvia-punajuurihilloke maistuu liharuokien ja juustojen lisukkeena.
Fabian Björk
Lisukkeeksi eksoottinen spirachakastike
1 iso punainen paprika (200 g)
200 g punaisia chilejä
3–4 valkosipulinkynttä
1 ¼ tl suolaa
3 rkl sokeria
¾ dl valkoviinietikkaa
½ rkl kalakastiketta
2 rkl tomaattisosetta
Näin valmistat:
1. Halkaise paprika ja chilit. Poista niistä siemenet ja hienonna. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
2. Laita kasvikset kattilaan. Lisää muut raaka-aineet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia.
3. Ota kattila liedeltä, anna jäähtyä hetki ja soseuta seos. Jos haluat aivan tasaista kastiketta, siivilöi kastike.
4. Pullota kastike ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari päivää ennen tarjoilua.
Valmistusaika: noin 30 minuuttia
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 5 euroa
Thaimaalainen sriracha-chilikastike valmistuu hyvin myös kotimaisista paprikoista ja itse kasvatetuista chileistä.
Fabian Björk
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2