Artikkeli

KAT­RI SCHRÖ­DER AR­TO VUO­HE­LAI­NEN­KO­TI JA KEIT­TIÖ 8/2012

Vitello tonnato

Perinteisesti alkupalana tarjottava vitello tonnato sopii lisäkkeiden kanssa myös pääruoaksi.Alkuperäisen reseptin mukaan piemontelainen vitello tonnato valmistetaan vasikasta, mutta se onnistuu myös kotimaisesta porsaan ulkofileestä.

 6 an­nos­ta

noin 1 kg va­si­kan

luu­ton­ta pais­tia tai ul­ko­fi­lee­tä

2 dl kui­vaa val­ko­vii­niä

vet­tä

1 si­pu­li

1 pork­ka­na

1 leh­ti­sel­le­rin var­si

1 laa­ke­rin­leh­ti

3 ko­ko­nais­ta nei­lik­kaa

1 rkl suo­laa

Ton­ni­ka­la­kas­ti­ke:

1 prk (185/140 g) ton­ni­ka­la-

pa­lo­ja ve­des­sä

3 olii­vi­öl­jyyn säi­löt­tyä

sar­del­li-fi­lee­tä

2 kel­tu­ais­ta

2 rkl kap­rik­sia

½ sit­ruu­nan mehu

1 dl olii­vi­öl­jyä

ri­paus suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Kas­tik­keen ohen­nuk­seen:

kei­tin­lien­tä

Pin­nal­le:

sit­ruu­na­vii­pa­lei­ta

kap­rik­sia

1. Nos­ta liha huo­neen­läm­pöön noin tun­ti en­nen keit­tä­mis­tä. Huuh­te­le pais­ti ja nos­ta kat­ti­laan val­ko­vii­nin kans­sa. Kaa­da kat­ti­laan niin pal­jon vet­tä, et­tä liha peit­tyy. Kun lie­mi al­kaa kie­hua, kuo­ri vaah­toa pois niin kau­an kuin sitä muo­dos­tuu.

2. Kuo­ri ja pil­ko si­pu­li ja pork­ka­na. Vii­pa­loi leh­ti­sel­le­ri. Li­sää kas­vik­set ja maus­teet lie­meen. Ase­ta li­han pak­suim­paan koh­taan pais­to­mit­ta­ri. Kei­tä mie­dol­la läm­möl­lä, kun­nes si­sä­läm­pö­ti­la näyt­tää 56–58 as­tet­ta.

3. Siir­rä kat­ti­la syr­jään ja an­na li­han jääh­tyä lie­mes­sään noin tun­nin. Nos­ta liha lie­mes­tä ja kää­ri kak­sin­ker­tai­seen tiuk­kaan kel­muun ja vie­lä fo­li­oon. An­na li­han jääh­tyä ja ve­täy­tyä jää­kaa­pis­sa. Sääs­tä kei­tin­lien­tä kas­tik­kee­seen.

4. Val­mis­ta kas­ti­ke. Va­lu­ta ton­ni­ka­la ja ku­moa mo­ni­toi­mi­ko­nee­seen, jos­sa on leik­kuu­te­rä. Li­sää jouk­koon sar­del­li­fi­leet, kel­tu­ai­set, kap­rik­set ja sit­ruu­nan mehu. So­seu­ta ai­nek­set ta­sai­sek­si. Voit lait­taa ai­nek­set myös kul­hoon ja käyt­tää sau­va­se­koi­tin­ta. Li­sää jouk­koon öl­jyä ohu­e­na nau­ha­na ko­neen sa­mal­la käy­des­sä. Maus­ta kas­ti­ke ja ohen­na li­han kei­tin­lie­mel­lä.

5. Leik­kaa jääh­ty­nyt liha mah­dol­li­sim­man ohuik­si vii­pa­leik­si va­dil­le. Va­lu­ta pääl­le ton­ni­ka­la­kas­ti­ke ja ko­ris­te­le an­nos sit­ruu­na­vii­pa­leil­la ja kap­rik­sil­la.

Vink­ki: Voit val­mis­taa vi­tel­lo ton­na­ton myös por­saan ul­ko­fi­lees­tä. Kei­tä li­haa, kun­nes si­sä­läm­pö­ti­la näyt­tää 66–68 as­tet­ta.