MARI HARJULA • KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLAKOTI JA KEITTIÖ 10/2014
• Jauha lihat käsi- tai sähkökäyttöisellä lihamyllyllä kahteen kertaan. Käytä sopivaa reikälevyä halutun karkeusasteen mukaan. Voit myös ostaa tarpeeksi rasvaisen lihan valmiiksi jauhettuna.
• Käytä rasvaista lihaa tai lisää joukkoon silavaa tai rasvaista porsaankylkeä.
• Kypsennä pieni määrä makkaramassaa mikrossa, maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
• Makkaramassa pursotetaan joko ohueen lampaansuoleen tai paksumpaan porsaansuoleen. Suolia saa kauppahallien lihamyyjiltä, lihatukuista ja hyvin varustetuista elintarvikeliikkeistä. Liota suolet ennen käyttöä. Pujota suolen pää hanan suulle ja valuta suolen läpi kylmää vettä. Laita tulppa altaaseen, ettei suoli livahda viemäriin!
• Pursottaminen käy sopivan paksuisella makkarasuppilolla varustetulla lihamyllyllä tai erillisellä makkarapursottimella. Voit myös käyttää pitkäkaulaista pohjatonta ketsuppipulloa tai isoa limupulloa ja käsivoimia. Solmi suolen pää ennen pursotusta.
• Pujota suoli suppilon päälle. Pursota massaa suoleen samalla suolta sopivasti suppilon päältä vapauttaen. Tässä työvaiheessa
tarvitaan toista käsiparia! Makkara ei saa jäädä liian löysäksi
eikä tulla liian täyteen, ettei se halkea kypsennettäessä.
• Erota makkarat toisistaan kiepauttamalla suolta aina pari kierrosta sopivin välimatkoin joka toinen kerta vasta- ja joka toinen kerta myötäpäivään.
• Esikypsennä etenkin paksut siansuoleen pursotetut makkarat. Pistele ja keitä makkaroita runsaassa höyryävässä vedessä noin 15–20 minuuttia, kunnes ne nousevat pintaan. Keitinveden lämpötila ei saisi nousta yli 80 asteen, jotta massa ei kypsy liian nopeasti ja kuoret eivät rikkoudu. Käytä apuna esimerkiksi digitaalista lämpömittaria.
• Tee makkaroihin halutessasi viillot ja paista rapeaksi grillissä, pannulla tai uunissa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2