Artikkeli

MARI HAR­JU­LA • KU­VAT KIR­SI-MAR­JA SA­VO­LA­KO­TI JA KEIT­TIÖ 10/2014

Vinkit makkaroiden valmistukseen - näin onnistut!

• Jau­ha li­hat käsi- tai säh­kö­käyt­töi­sel­lä li­ha­myl­lyl­lä kah­teen ker­taan. Käy­tä so­pi­vaa rei­kä­le­vyä ha­lu­tun kar­keu­sas­teen mu­kaan. Voit myös os­taa tar­peek­si ras­vai­sen li­han val­miik­si jau­het­tu­na.

• Käy­tä ras­vais­ta li­haa tai li­sää jouk­koon si­la­vaa tai ras­vais­ta por­saan­kyl­keä.

• Kyp­sen­nä pie­ni mää­rä mak­ka­ra­mas­saa mik­ros­sa, mais­ta ja li­sää tar­vit­ta­es­sa maus­tei­ta.

• Mak­ka­ra­mas­sa pur­so­te­taan joko ohu­een lam­paan­suo­leen tai pak­sum­paan por­saan­suo­leen. Suo­lia saa kaup­pa­hal­lien li­ha­myy­jil­tä, li­ha­tu­kuis­ta ja hy­vin va­rus­te­tuis­ta elin­tar­vi­ke­liik­keis­tä. Li­o­ta suo­let en­nen käyt­töä. Pu­jo­ta suo­len pää ha­nan suul­le ja va­lu­ta suo­len läpi kyl­mää vet­tä. Lai­ta tulp­pa al­taa­seen, et­tei suo­li li­vah­da vie­mä­riin!

• Pur­sot­ta­mi­nen käy so­pi­van pak­sui­sel­la mak­ka­ra­sup­pi­lol­la va­rus­te­tul­la li­ha­myl­lyl­lä tai eril­li­sel­lä mak­ka­ra­pur­sot­ti­mel­la. Voit myös käyt­tää pit­kä­kau­lais­ta poh­ja­ton­ta ket­sup­pi­pul­loa tai isoa li­mu­pul­loa ja kä­si­voi­mia. Sol­mi suo­len pää en­nen pur­so­tus­ta.

• Pu­jo­ta suo­li sup­pi­lon pääl­le. Pur­so­ta mas­saa suo­leen sa­mal­la suol­ta so­pi­vas­ti sup­pi­lon pääl­tä va­paut­ta­en. Täs­sä työ­vai­hees­sa

tar­vi­taan tois­ta kä­si­pa­ria! Mak­ka­ra ei saa jää­dä lii­an löy­säk­si

ei­kä tul­la lii­an täy­teen, et­tei se hal­kea kyp­sen­net­tä­es­sä.

• Ero­ta mak­ka­rat toi­sis­taan kie­paut­ta­mal­la suol­ta ai­na pari kier­ros­ta so­pi­vin vä­li­mat­koin joka toi­nen ker­ta vas­ta- ja joka toi­nen ker­ta myö­tä­päi­vään.

• Esi­kyp­sen­nä eten­kin pak­sut si­an­suo­leen pur­so­te­tut mak­ka­rat. Pis­te­le ja kei­tä mak­ka­roi­ta run­saas­sa höy­ry­ä­väs­sä ve­des­sä noin 15–20 mi­nuut­tia, kun­nes ne nou­se­vat pin­taan. Kei­tin­ve­den läm­pö­ti­la ei sai­si nous­ta yli 80 as­teen, jot­ta mas­sa ei kyp­sy lii­an no­pe­as­ti ja kuo­ret ei­vät rik­kou­du. Käy­tä apu­na esi­mer­kik­si di­gi­taa­lis­ta läm­pö­mit­ta­ria.

• Tee mak­ka­roi­hin ha­lu­tes­sa­si viil­lot ja pais­ta ra­pe­ak­si gril­lis­sä, pan­nul­la tai uu­nis­sa.