Artikkeli

Viktorian kakku

Poh­ja:

4 mu­naa

1 1/2 dl so­ke­ria

2 rkl kaa­ka­o­jau­het­ta

1/2 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 dl pe­ru­na­jau­hoa

1 tl lei­vin­jau­het­ta

Täy­te:

2 kel­tu­ais­ta

2 dl to­mu­so­ke­ria

3 rkl kah­via tai kah­vi­li­köö­riä

3 tl va­nil­ja­so­ke­ria

200 g peh­me­ää, suo­la­ton­ta voi­ta tai Be­cel-le­vi­tet­tä

Kos­tu­tuk­seen:

2 dl mai­to­kah­via

Pin­nal­le:

400 g mar­si­paa­nia

1. Voi­te­le ja korp­pu­jau­ho­ta n. 25 cm:n lä­pi­mit­tai­nen ir­to­poh­ja­vuo­ka.

2. Vaah­do­ta mu­nat ja so­ke­ri. Yh­dis­tä kui­vat ai­neet kes­ke­nään ja se­koi­ta mu­na­vaah­toon. Le­vi­tä tai­ki­na vuo­kaan ja kyp­sen­nä 180-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 45 mi­nuut­tia. An­na poh­jan le­vä­tä ri­ti­läl­le ku­mot­tu­na kun­nes se on täy­sin jääh­ty­nyt.

3. Val­mis­ta täy­te. Vaah­do­ta kel­tu­ai­set, to­mu­so­ke­ri ja kah­vi tai kah­vi­li­köö­ri ve­si­hau­tees­sa kuoh­ke­ak­si. Ota kul­ho lie­del­tä ja jääh­dy­tä. Li­sää va­nil­ja­so­ke­ri.

4. Vat­kaa voi kuoh­ke­ak­si. Li­sää kah­vi­vaah­to jouk­koon edel­leen vat­ka­ten.

5. Jaa kak­ku kol­meen osaan ja kos­tu­ta le­vyt mai­to­kah­vil­la. Le­vi­tä täy­tet­tä le­vy­jen vä­liin, myös ylim­män le­vyn peit­teek­si. Pane kak­ku kyl­mään.

6. Kau­li mar­si­paa­nis­ta pyö­reä levy, jos­sa on myös reu­na­va­ra, eli le­vyn lä­pi­mit­ta saa ol­la noin 35 cm. Levy kan­nat­taa kau­lia kel­mu­jen vä­lis­sä, joi­den avul­la se on help­po siir­tää ka­kun pääl­le. Um­mis­ta reu­nat ka­kun al­le.

7. Ko­ris­te­le ka­kun pin­ta to­mu­so­ke­ril­la. Kak­ku­pa­pe­rin ko­ris­te­reu­na käy sab­loo­nas­ta. Mar­si­paa­nin reu­na­pa­lois­ta voit kää­räis­tä ko­ris­te­kuk­ka­vih­kon, ku­kik­si so­pi­vat elä­vät mi­ni­ruu­sut.

Vih­je! Ka­kun täyt­teek­si so­pii myös vah­va kah­vi­kiis­se­li. Mit­taa kat­ti­laan 1 1/2 dl ker­maa tai mai­toa, 1 1/2 dl vah­vaa kah­via, 1 kel­tu­ai­nen, 2 rkl mais­si­jau­hoa ja 1/2 dl so­ke­ria. Kuu­men­na kiis­se­liä koko ajan se­koit­ta­en, kun­nes se sa­os­tuu. Ota lie­del­tä. Jos ha­lu­at mu­kaan suk­laa­ta, mu­ren­na kuu­maan kiis­se­liin 50 g tum­maa suk­laa­ta ja se­koi­ta kun­nes suk­laa on ta­sai­ses­ti le­vin­nyt jouk­koon. Le­vi­tä jääh­ty­nyt kiis­se­li ka­kun täyt­teek­si. Kiis­se­li­kak­ku ei kai­paa kos­tu­tus­ta.