Artikkeli

Teks­ti An­na-Lii­sa Hä­mä­läi­nen

Kuva Jep­pe Tuo­mai­nen

Verho-opas

Verhot kaunistavat ja suojaavat valolta, ääniltä, vieraiden katseilta tai vastapäisen talon rumalta seinältä. Verhot palvelevat kauan, joten ne kannattaa suunnitella, valita ja huoltaa hyvin.

Pie­net ja isot ik­ku­nat

Kun ik­ku­na on pie­ni, py­ri­tään pääs­tä­mään mah­dol­li­sim­man pal­jon va­loa si­säl­le. Pien­tä ik­ku­naa ei kan­na­ta peit­tää.

Kun ik­ku­nat ovat isot, ku­ten esi­mer­kik­si 1960-lu­vun ta­lo­jen sei­näs­tä sei­nään ulot­tu­vat ik­ku­nat, voi­daan osa ik­ku­nas­ta peit­tää.

Koko sei­nän mit­tai­set ja/tai kak­si ker­ros­ta kor­ke­at ik­ku­nat ovat haas­te. Jos ra­ken­nat ta­loa, kiin­ni­tä iso­jen ik­ku­noi­den ver­hoi­hin ja ri­pus­tus­me­ka­nis­mei­hin huo­mi­o­ta jo ra­ken­nus­vai­hees­sa. Suur­ten ik­ku­na­pin­to­jen ver­hot ja kaih­ti­met ovat usein niin pai­na­via, et­tä nii­tä ei jak­sa sää­tää kä­si­pe­lil­lä. Ne vaa­ti­vat kau­ko-oh­jat­ta­vat sää­ti­met, jot­ka mak­sa­vat usei­ta sa­to­ja eu­ro­ja.

Mi­kä­li ha­lu­at ko­tiin ver­ho­vai­je­rin, pi­tää muis­taa, et­tä sitä ei voi kiin­nit­tää suo­raan cyp­roc-sei­nään, vaan se vaa­tii puun.

Han­ka­lat pei­te­lau­dat

Mo­nis­sa van­hem­mis­sa asun­nois­sa ver­ho­tan­ko­jen edes­sä on pei­te­lau­dat. Pei­te­lau­dan taak­se jää­vää sei­nää ei ole vält­tä­mät­tä teh­ty val­miik­si ja lau­dan ta­ka­na saat­taa ol­la joh­to­ja ja put­kia. Ver­hot on ta­vat­tu asen­taa ulot­tu­maan sei­näs­tä sei­nään.

Pei­te­lau­dat ei­vät ole ny­ky­päi­vää. Ver­ho nou­dat­taa ik­ku­nan muo­toa, ja muu­ta sei­nää kau­nis­te­taan esi­mer­kik­si tau­luil­la.

Mil­lai­set ver­hot?

Pa­nee­li­ver­hot so­pi­vat pit­kä­ai­kai­seen käyt­töön. Pa­nee­lin osia voi vaih­del­la ja näin luo­da eri­lai­sia pin­to­ja niin kuo­seil­la, vä­reil­lä kuin leik­kaa­mal­la kan­kaa­seen auk­ko­ja.

Suo­rat ver­hot an­ta­vat lu­ke­mat­to­mia mah­dol­li­suuk­sia. Kan­kai­ta on edul­li­sis­ta puu­vil­la­kan­kais­ta hie­noim­piin silk­kei­hin. Yli­pit­kät ver­hot ovat edel­leen muo­dik­kai­ta.

Jos ha­lu­at val­koi­set ver­hot, va­lit­se ve­si­pes­tä­vä kan­gas tai pe­se­tä ver­hot riit­tä­vän usein, jot­ta ne py­sy­vät kau­niin val­koi­si­na.

Las­kos­kaih­ti­met ovat kau­nii­ta ja suo­jaa­vat hy­vin.

Pi­men­tä­vää ver­hoa tar­vi­taan yleen­sä ma­kuu­huo­neis­sa. Pi­men­nys­ver­hon on pa­ras­ta ol­la ly­hyt, vain ik­ku­nan mit­tai­nen. Usein huo­neen ik­ku­nan al­la on pat­te­ri, ei­kä ver­hol­la kan­na­ta es­tää sitä an­ta­mas­ta läm­pöä.

Vuo­ri ryh­dis­tää ver­hon

Vuo­rat­tu ver­ho las­keu­tuu kau­niim­min ja ryh­dik­kääm­min kuin vuo­raa­ma­ton. Se aut­taa pi­men­tä­mi­ses­sä ja an­taa ver­hol­le li­sää ikää, kos­ka se suo­jaa var­si­nais­ta ver­hoa ul­koa tu­le­val­ta au­rin­gon­va­lol­ta.

Silk­ki pi­tää ai­na vuo­ra­ta.

Pi­men­tä­vä vuo­ri kan­nat­taa om­mel­la niin, et­tä sen voi ir­rot­taa. Tämä on­nis­tuu vuo­ri­ver­ho­nau­han avul­la. Sil­ti koko ver­ho kiin­ni­te­tään yh­teen kis­koon.

Vuo­ri voi myös ol­la te­ho­kei­no. Vuo­rin ja ver­hon vä­rit, ma­te­ri­aa­lit ja kuo­sit voi lait­taa kiin­nos­ta­vaan vuo­ro­pu­he­luun.

Las­kos­kaih­din kan­nat­taa mi­ta­ta mie­luum­min ik­ku­naa rei­lum­mak­si kuin pie­nem­mäk­si; lii­an pie­ni las­kos­kaih­din on has­sun nä­köi­nen. Las­kos­kaih­ti­men­kin voi vuo­ra­ta. Näin esi­mer­kik­si keit­ti­ön ruu­dul­li­nen las­kos­kaih­din on neut­raa­li ulos­päin.

Mitä ma­te­ri­aa­lia va­lit­sen?

Kei­no­kui­tu on luon­non­kui­tua hel­pom­pi jäl­ki­kä­si­tel­lä, ku­ten si­lit­tää.

Al­ler­gi­a­ko­tei­hin so­pi­vat kaik­ki luon­non­kui­dut, ku­ten silk­ki, puu­vil­la ja pel­la­va. Myös kei­no­kui­dut ku­ten po­ly­es­te­ri­taf­ti ja sint­si so­pi­vat al­ler­gi­a­per­hei­siin.

Mitä kiil­tä­väm­pi kan­kaan pin­ta on, sitä vä­hem­män se si­too pö­lyä ja li­kaa.

Vii­meis­te­ly vai­kut­taa kan­kaan kes­toon ja hin­taan. Kor­kea va­lo­nes­to­ar­vo, han­kauk­sen kes­to ja lian hyl­ki­mis­kä­sit­te­ly ja pa­lo­tur­val­li­suus­kä­sit­te­ly li­sää­vät mo­lem­pia.

Ku­tis­ta tai an­na pe­su­lan ku­tis­taa puu­vil­la- ja pel­la­va­kan­gas en­nen om­pe­lua. Puu­vil­la ku­tis­tuu jopa kym­me­nen pro­sent­tia ve­si­pe­sus­sa, ke­mi­al­li­ses­sa pe­sus­sa pro­sen­tin.

Jos ku­tis­tat kan­kaan it­se, voit ko­keil­la myös höy­ryt­tä­mis­tä si­li­tys­rau­dal­la.

Mit­taa huo­lel­li­ses­ti

Ver­ho­suun­nit­te­li­jan luo tai ver­ho­kaup­paan kan­nat­taa ot­taa mu­kaan ko­din poh­ja­piir­ros, joka näyt­tää ik­ku­noi­den koon ja si­jain­nin. Ko­din vä­ri­maa­il­maa ja si­sus­tus­ta voi esi­tel­lä va­lo­ku­vin.

Vie­lä val­mis­teil­la ole­vas­ta ko­dis­ta voi ot­taa mu­kaan esi­mer­kik­si ta­pet­ti- ja maa­li­mal­le­ja.

On syy­tä tie­tää myös ver­ho­jen ri­pus­tus­jär­jes­tel­mä.

Ver­ho­suun­nit­te­li­jaa aut­taa, jos hän tie­tää, mis­sä on pat­te­ri tai mis­sä kul­kee put­kia ja joh­to­ja, joi­ta eh­kä on tar­koi­tus peit­tää ver­hoil­la.

Mit­taa ai­na ik­ku­nat ja sei­nät.

Ver­hon pi­tuus kan­nat­taa mi­ta­ta use­am­mas­ta pai­kas­ta, sil­lä sei­nät tai lat­tia voi­vat ol­la vi­no­ja.

Mo­nis­sa ver­ho­liik­keis­sä on mit­taus- ja asen­nus­pal­ve­lu. Ke­mi­al­li­nen pesu on ai­na tur­val­li­nen.

Pö­lyi­set ja li­kai­set ver­hot vai­kut­ta­vat huo­neil­man laa­tuun.

Pese ver­hot ker­ran vuo­des­sa tai ker­ran kah­des­sa vuo­des­sa. Jos ko­to­na on kis­sa tai koi­ra, ver­hot kan­nat­taa pes­tä ker­ran vuo­des­sa.

Pyy­dä ver­ho­liik­kees­tä ai­na kan­kaan pe­su­mer­kin­tä.

Nyrk­ki­sään­tö on, et­tä ke­mi­al­li­nen pesu pe­su­las­sa on ai­na tur­val­li­nen. Myös tah­ro­jen pois­to su­juu pe­su­las­sa var­mem­min ja tur­val­li­sem­min, sil­lä am­mat­ti­lai­sil­la on esi­mer­kik­si pu­na­vii­nil­le ja maa­lil­le omat ai­neet.

Omas­sa ve­si­pe­sus­sa otat ai­na pie­nen ris­kin, jo­ten niin ver­ho­suun­nit­te­li­ja kun pesu-asi­an­tun­ti­ja suo­sit­te­le­vat ko­tois­ta ve­si­pe­sua vain edul­li­sil­le puu­vil­la­kan­kail­le.

Silk­ki­ver­hot, kaik­ki vuo­ra­tut ver­hot ja pa­nee­li­ver­hot kan­nat­taa vie­dä pe­su­laan. Pa­nee­li­ver­ho on teh­ty mää­rä­mit­taan, ja pie­ni­kin ku­tis­tu­mi­nen on hai­tak­si.

Vuo­ril­li­ses­sa ver­hos­sa on voi­tu käyt­tää esi­mer­kik­si kah­ta eri­lais­ta ma­te­ri­aa­lia. Ve­si­pe­su voi pi­la­ta ver­hon. Jos om­pe­lus­sa on pie­ni­kin vir­he, ve­si­pe­su pal­jas­taa sen ja ver­ho voi ol­la men­nyt­tä pe­sun jäl­keen.

Suo­jaa ja si­li­tä

Jos kan­kaas­sa ei ole val­miik­si jäl­ki­kä­sit­te­lyä, kan­nat­taa esim. li­kaa hyl­ki­vä, ryh­ti- tai pa­lo­tur­val­li­suus­kä­sit­te­ly teet­tää pe­su­las­sa. Siel­lä lop­pu­tu­los on var­mem­pi.

Myös jäl­ki­kä­sit­te­ly, ku­ten si­lit­tä­mi­nen, on­nis­tuu pe­su­las­sa pa­rem­min kuin ko­to­na.

Asi­an­tun­ti­jat:

Ver­ho­suun­nit­te­li­ja Rai­ja Kar­hu / Si­sus­tus Nal­le ja vies­tin­tä­pääl­lik­kö Rai­ja Paa­vo­la / SOL