Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 10/06

Vanilja-kookosjäädyke ja karpalokeitto

Mittaa kattilaan kookosmaito, sokerit ja keltuaiset. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan pohjaa pitkin hämmentäen, kunnes seos sakenee...

(6–8 an­nos­ta)

1 tlk (400 ml) koo­kos­mai­toa

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

1 dl so­ke­ria

3 kel­tu­ais­ta

2 dl kuo­hu- tai vis­pi­ker­maa

2 rkl vaa­le­aa rom­mia

Kar­pa­lo­keit­to:

5 dl vet­tä

200 g kar­pa­loi­ta

1 1/2 dl so­ke­ria

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

Suu­rus:

1–1 1/2 rkl pe­ru­na­jau­ho­ja + tilk­ka vet­tä

1. Mit­taa kat­ti­laan koo­kos­mai­to, so­ke­rit ja kel­tu­ai­set. Se­koi­ta ta­sai­sek­si ja kuu­men­na mie­dol­la läm­möl­lä koko ajan poh­jaa pit­kin häm­men­tä­en, kun­nes seos sa­ke­nee. Ota kat­ti­la lie­del­tä ja an­na het­ken jääh­tyä.

2. Vaah­do­ta ker­ma ja se­koi­ta va­ro­vas­ti koo­kos­mai­to­se­ok­seen. Maus­ta seos rom­mil­la. Kaa­da jää­dy­ke­mas­sa kel­mul­la vuo­rat­tuun, pit­kä­no­mai­seen kak­ku- tai lei­pä­vuo­kaan. Jää­dy­tä pa­kas­ti­mes­sa vä­hin­tään kak­si tun­tia, mie­lel­lään seu­raa­vaan päi­vään.

3. Val­mis­ta kar­pa­lo­keit­to hie­man en­nen tar­joi­lua. Mit­taa vesi, kar­pa­lot ja so­ke­ri kat­ti­laan. Kuu­men­na ja kei­tä se­os­ta noin 10 mi­nuut­tia. Sii­vi­löi lie­mi tal­teen. Kaa­da lie­mi ta­kai­sin kat­ti­laan ja kuu­men­na kie­hu­vak­si.

4. Val­mis­ta suu­rus se­koit­ta­mal­la pe­ru­na­jau­hot tilk­kaan kyl­mää vet­tä. Pe­ru­na­jau­ho­jen mää­rä riip­puu sii­tä, mi­ten sa­ke­aa keit­toa ha­lu­at. Li­sää suu­rus koko ajan se­koit­ta­en höy­ry­ä­vän lie­men jouk­koon. Kie­hau­ta ja jääh­dy­tä keit­to.