Artikkeli

Koti ja keit­tiö 6-7/2009Kuva: Ar­to Vuo­he­lai­nen

Tiramisujäätelö

Voit valmistaa jäätelön myös ilman jäätelökonetta.

4 - 5 an­nos­ta

2 mu­naa

250 g mas­car­po­ne­juus­toa

1 prk rans­kan­ker­maa

1 1/2 dl ruo­ko­to­mu­so­ke­ria

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

2 - 3 tl pi­ka­kah­vi­jau­het­ta

(2 tl kah­vi­li­köö­riä)

1/2 dl kah­via

1 1/2 dl kuo­hu- tai vis­pi­ker­maa

2 - 3 rkl suk­laast­rös­se­lei­tä tai hie­noa suk­laa­rou­het­ta

Li­säk­si:

ra­pei­ta kek­se­jä, esim. kau­ra­kek­se­jä

vaah­do­tet­tua ker­maa

pi­ka­kah­vi­jau­het­ta tai tum­maa kaa­ka­o­jau­het­ta

1. Erot­te­le val­ku­ai­set ja kel­tu­ai­set. Vaah­do­ta val­ku­ai­set. Vat­kaa kul­hos­sa kel­tu­ai­set, mas­car­po­ne­juus­to, rans­kan­ker­ma, so­ke­rit ja pi­ka­kah­vi­jau­he sekä li­köö­ri ja kah­vi vaah­dok­si.

2. Vat­kaa ker­ma peh­me­äk­si vaah­dok­si. Yh­dis­tä vaah­dot ja li­sää se­ok­seen suk­laa­rou­he tai strös­se­lit.

3. Kaa­da mas­sa jää­te­lö­ko­nee­seen ja an­na ko­neen käy­dä, kun­nes jää­te­lö on val­mis­ta, noin 30 - 45 mi­nuut­tia.

4. Tar­joa jää­te­lö ra­pei­den kek­sien ja ke­vy­es­ti vaah­do­te­tun ker­man kans­sa. Ko­ris­te­le kaa­kao- tai pi­ka­kah­vi­jau­heel­la sekä ha­lu­tes­sa­si tuo­reil­la yr­teil­lä.

Vink­ki! Voit val­mis­taa jää­te­lön il­man jää­te­lö­ko­net­ta. Lai­ta jää­te­lö­mas­sa ti­la­vaan kul­hoon ja nos­ta pa­kas­ti­meen jää­ty­mään. An­na jää­te­lön hie­man koh­met­tua ja se­koi­ta sit­ten mas­saa säh­kö­vat­kai­mel­la noin mi­nuut­ti. Tois­ta sama vie­lä 1 - 2 ker­taa jää­dy­tyk­sen ai­ka­na. Näin jää­te­lö py­syy peh­me­ä­nä, ei­kä sen pin­taan muo­dos­tu jää­ki­tei­tä.

Lu­ki­ja­kil­pai­lun 5.

El­se Lei­kas, Var­kaus

El­se: Oh­je on läh­töi­sin äi­ti­ni ko­toa. Sen poh­jal­ta ke­hi­tin tä­män oman ver­si­o­ni. Meil­lä sitä teh­tiin rip­pi- ja mui­hin per­he­juh­liin. Ruo­ko­to­mu­so­ke­ri an­taa jää­te­löl­le sa­met­ti­sen ra­ken­teen ja kah­vi­li­köö­ri hie­nos­tu­neen sä­väyk­sen.

Raa­ti: Kau­nis ja her­kul­li­sen ker­mai­nen jää­te­lö, mie­to kah­vin maku. Ra­pe­at kek­sit mu­ka­va lisä.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ