Artikkeli

FABIAN BJÖRK

San­na Ke­kä­läi­nen, Suvi Rüster, Mari Har­ju­la Ku­vat: Fa­bi­an Björk, Ar­to Vuo­he­lai­nen Koon­nut: Jes­si Mä­ki­nen

Suussasulava suklaakakku – 5 herkullista reseptiä

Kokosimme yhteen viisi taivaallista reseptiä, jotka sopivat niin rentoon viikonloppuun kuin juhlapöydän päätähdeksikin. Perinteisempien suklaakakkujen ohella listasta löytyy ohje suklaiseen raakakakkuun sekä tyylikkääseen suklaa-karamel­li­pii­rakkaan.

Fabian Björk

Suk­lai­nen raa­ka­kak­ku

(ve­gaa­ni­nen ja glu­tee­ni­ton)

12 pa­laa

Poh­ja:

5 dl cas­hew­päh­ki­nöi­tä

8 ki­ve­tön­tä taa­te­lia

(muu­ta­ma kier­ros va­nil­ja­tan­koa myl­lys­tä, Dr. Oet­ker)

Vä­li­ker­ros:

3 ½ dl maa­päh­ki­nä­voi­ta

Suk­laa­ker­ros:

1 ½ dl koo­ko­söl­jyä su­la­tet­tu­na

3 dl raa­ka­kaa­ka­o­jau­het­ta, esi­mer­kik­si Co­co­vi

¾ dl aga­ve­sii­rap­pia, esi­mer­kik­si Bi­o­na

3 rkl vet­tä

Ko­ris­te­luun:

vii­ku­noi­ta, man­si­koi­ta tai va­del­mia

1. Lai­ta cas­hew­päh­ki­nät ja taa­te­lit eri kul­hoi­hin. Täy­tä kul­hot ve­del­lä ja li­o­ta yön yli. Kaa­da ve­det pois.

2. Lai­ta cas­hew­päh­ki­nät, taa­te­lit ja va­nil­ja te­ho­se­koit­ti­meen. So­seu­ta tah­nak­si. Pai­ne­le puo­let se­ok­ses­ta hal­kai­si­jal­taan noin 16-sent­ti­seen ir­to­poh­ja­vuo­kaan. Lai­ta vuo­ka pa­kas­ti­meen 10 mi­nuu­tik­si.

3. Le­vi­tä puo­let maa­päh­ki­nä­vois­ta vuo­kaan.

4. Val­mis­ta suk­laa­ker­ros. Lai­ta koo­ko­söl­jy­purk­ki läm­pi­mään ve­teen, niin öl­jy muut­tuu juok­se­vak­si. Se­koi­ta öl­jyyn kaa­ka­o­jau­he, sii­rap­pi ja vesi. Le­vi­tä puo­let se­ok­ses­ta vuo­kaan.

5. Lai­ta cas­hew­päh­ki­nä-taa­te­li­se­os­ta suk­laan pääl­le. Lai­ta pa­kas­ti­meen 10 mi­nuu­tik­si. Tee sen jäl­keen maa­päh­ki­nä- ja suk­laa­ker­rok­set.

6. Lai­ta kak­ku jää­kaap­piin tai pa­kas­ti­meen vä­hin­tään tun­nik­si. Ko­ris­te­le vii­ku­noil­la, man­si­koil­la tai va­del­mil­la. Leik­kaa ka­kus­ta pa­lo­ja kuu­maan ve­teen kas­te­tul­la veit­sel­lä.

Val­mis­tu­sai­ka: li­o­tu­sai­ka 8 h + 35 min + jäh­met­ty­mi­sai­ka 1 h

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 21 e

FABIAN BJÖRK

Pan­for­te

12 pa­laa

5 dl päh­ki­nöi­tä tai man­te­lei­ta

150 g kui­vat­tu­ja vii­ku­noi­ta

½ dl Vin San­to -jäl­ki­ruo­ka- vii­niä tai ome­na­me­hua

200 g tum­maa suk­laa­ta

1 ½ dl vaa­le­aa sii­rap­pia

1 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

1 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 rkl tum­maa kaa­ka­o­jau­het­ta

Pääl­le: to­mu­so­ke­ria

Tar­joi­luun: jää­te­löä tai ka­ne­lil­la maus­tet­tua ker­ma­vaah­toa

1. Hal­kai­se päh­ki­nät tai man­te­lit. Paah­da nii­tä muu­ta­ma mi­nuut­ti kui­val­la, kuu­mal­la pan­nul­la. Pois­ta vii­ku­nois­ta ko­vat kan­nat. Leik­kaa he­del­mät pie­nik­si pa­loik­si.

2. Lai­ta he­del­mät kat­ti­laan vii­nin tai ome­na­me­hun, sii­ra­pin ja so­ke­rin kans­sa. An­na kie­hua hil­jal­leen vii­ti­sen

mi­nuut­tia. Rou­hi suk­laa. Li­sää se kat­ti­laan ja se­koi­ta, kun­nes suk­laa su­laa. Yh­dis­tä suk­laa­se­os, päh­ki­nät, jau­hot ja kaa­ka­o­jau­he. Kään­te­le no­pe­as­ti se­kai­sin.

3. Kaa­da tai­ki­na lei­vin­pa­pe­ril­la pin­go­tet­tuun ir­to­poh­ja­vuo­kaan (ø noin 22 cm). Pais­ta 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 30 mi­nuut­tia tai kun­nes kak­ku on kes­kel­tä vie­lä tah­mea, mu­ta­ka­kun tyy­li­nen pais­tos. Kak­ku kyp­syy hie­man myös uu­nis­ta ot­ta­mi­sen jäl­keen.

4. An­na ka­kun jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sek­si. Sii­vi­löi pin­nal­le to­mu­so­ke­ria. Kak­ku mais­tuu hy­väl­tä sel­lai­se­naan, mut­ta sen kans­sa so­pii mai­ni­os­ti jää­te­lö tai ka­ne­lil­la maus­tet­tu ker­ma­vaah­to.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min + 45 min

Vai­keu­sas­te: hel­poh­ko

Hin­ta: noin 12 e

Arto Vuohelainen

Tum­ma suk­laa­mous­se­kak­ku

(glu­tee­ni­ton)

8–10 an­nos­ta

Poh­ja:

225 g tum­maa suk­laa­ta (70 % kaa­ka­o­ta)

5 mu­naa

1 ¾ dl so­ke­ria

125 g suo­la­ton­ta voi­ta

50 g (noin 1 dl) man­te­li­jau­het­ta

Kos­tu­tus:

noin 4 rkl Coint­re­au-li­köö­riä

Mous­se­täy­te:

1 ½ dl kuo­hu- tai vis­pi­ker­maa

225 g tum­maa suk­laa­ta (70 % kaa­ka­o­ta)

4 mu­naa

Kuor­ru­te:

200 g tum­maa suk­laa­ta (70 % kaa­ka­o­ta)

50 g voi­ta

2 rkl to­mu­so­ke­ria

Ko­ris­teek­si:

suk­lai­sia ka­ne­li­man­te­lei­ta

1. Su­la­ta suk­laa. Erot­te­le val­ku­ai­set ja kel­tu­ai­set. Vaah­do­ta kel­tu­ai­set ja so­ke­ri. Li­sää peh­meä voi ja jat­ka vat­kaa­mis­ta. Li­sää sula suk­laa ja man­te­li­jau­he. Se­koi­ta ta­sai­sek­si.

2. Vaah­do­ta val­ku­ai­set. Li­sää val­ku­ais­vaah­to eris­sä tai­ki­naan.

3. Kaa­da tai­ki­na lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­rat­tuun ja reu­noil­ta voi­del­tuun ir­to­vuo­kaan (hal­kai­si­ja 20 cm). Pais­ta uu­nis­sa 180 as­tees­sa 45-50 mi­nuut­tia. An­na jääh­tyä.

4. Val­mis­ta mous­se­täy­te. Vaah­do­ta ker­ma. Su­la­ta suk­laa. Li­sää kel­tu­ai­set yk­si­tel­len suk­laan jouk­koon. Li­sää ker­ma­vaah­to. Vaah­do­ta val­ku­ai­set ja li­sää va­ro­vas­ti nos­tel­len.

5. Leik­kaa kak­ku kah­tia. Kä­sit­te­le kak­ku­poh­jaa va­ro­vas­ti, kos­ka se on si­säl­tä me­he­vä ja pääl­tä ra­pea.

6. Ase­ta toi­nen puo­li tar­joi­lu­va­dil­le leik­kuu­pin­ta ylös­päin. Kos­tu­ta li­köö­ril­lä. Le­vi­tä pääl­le mous­se­täy­te ja nos­ta sen pääl­le toi­nen kak­ku­le­vy leik­kuu­pin­ta alas­päin. Kos­tu­ta myös pääl­tä li­köö­ril­lä. Pei­tä kel­mul­la ja lai­ta jää­kaap­piin pa­rik­si tun­nik­si te­key­ty­mään.

7. Val­mis­ta kuor­ru­tus. Su­la­ta suk­laa, voi ja so­ke­ri pak­su­poh­jai­ses­sa kat­ti­las­sa. An­na jääh­tyä het­ken ja hie­man pak­suun­tua. Lu­si­koi kuor­ru­tet­ta ka­kun pääl­le ja reu­noil­le. An­na jäh­met­tyä. Ko­ris­te­le kak­ku suk­lai­sil­la ka­ne­li­man­te­leil­la.

Val­mis­tu­sai­ka: 1 h 30 min + te­key­ty­mi­sai­ka 2 h

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 20 e

FABIAN BJÖRK

Mint­tui­nen suk­laa­kak­ku

15 an­nos­ta

Poh­ja:

2 (à 90 g) Pät­kis-suk­laa­le­vyä

100 g voi­ta

4 ka­nan­mu­naa

3 dl so­ke­ria

5 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 tl lei­vin­jau­het­ta

1 dl mai­toa

Täy­te ja kuor­ru­tus:

2 dl kuo­hu­ker­maa

2 prk (à 200 g) maus­tet­tua mint­tu­suk­laa­rah­kaa (Va­lio)

2 rkl so­ke­ria

muu­ta­ma tip­pa vih­re­ää elin­tar­vi­ke­vä­riä

Kos­tu­tuk­seen:

1 dl ome­na- tai pää­ry­nä­me­hua

Ko­ris­teek­si:

50 g tum­maa suk­laa­ta

2 rkl voi­ta

Pääl­le:

ma­kei­sia

1. Pa­loit­te­le suk­laa­le­vyt ja voi. Nos­ta voi­pa­lat ja suk­laat kat­ti­laan ja su­la­ta mie­dol­la läm­möl­lä, kun­nes suk­laa on su­la­nut. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. An­na jääh­tyä.

2. Vat­kaa ka­nan­mu­nat ja so­ke­ri kuoh­ke­ak­si. Se­koi­ta jouk­koon suk­laa­se­os.

3. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään. Li­sää tai­ki­nan jouk­koon jau­ho­se­os ja mai­to. Se­koi­ta ke­vy­es­ti nos­tel­len ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si.

4. Le­vi­tä lei­vin­pa­pe­ri uu­ni­pel­lil­le. Kaa­da tai­ki­na lei­vin­pa­pe­rin pääl­le. Kyp­sen­nä 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 15 mi­nuut­tia. Jääh­dy­tä kak­ku­le­vy. Leik­kaa kak­ku­le­vy nel­jään osaan.

5. Vaah­do­ta ker­ma. Se­koi­ta jouk­koon mint­tu­suk­laa­rah­ka ja so­ke­ri. Se­koi­ta jouk­koon muu­ta­ma tip­pa vih­re­ää elin­tar­vi­ke­vä­riä niin, et­tä se­ok­ses­ta tu­lee min­tun­vih­re­ää.

6. Nos­ta yk­si kak­ku­le­vy tar­joi­lu­va­dil­le. Kos­tu­ta ome­na­me­hul­la. Le­vi­tä pääl­le ¼ rah­ka­se­ok­ses­ta. Nos­ta täyt­teen pääl­le kak­ku­le­vy, kos­tu­ta ome­na­me­hul­la ja le­vi­tä pääl­le rah­ka­täy­tet­tä. Jat­ka sa­moin vie­lä pari ker­ros­ta. Le­vi­tä lo­put täyt­tees­tä kuor­ru­tuk­sek­si ka­kun pin­nal­le ja reu­noil­le.

7. Pa­loit­te­le tum­ma suk­laa ja voi. Su­la­ta mik­ros­sa tai pak­su­poh­jai­ses­sa kat­ti­las­sa lie­del­lä mie­dol­la läm­möl­lä. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. Va­lu­ta suk­laa­ta ka­kun pääl­le. Ko­ris­te­le kak­ku ma­kei­sil­la.

Val­mis­tu­sai­ka: 50 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 13 e

Arto Vuohelainen

Suk­laa-ka­ra­mel­li­pii­rak­ka

8–10 pa­laa

Poh­ja:

125 g voi­ta

1 1/4 dl so­ke­ria

¾ tl va­nil­ja­so­ke­ria

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

¾ dl kaa­ka­o­jau­het­ta

1 kel­tu­ai­nen

Täy­te:

1 prk (397 g) kon­den­soi­tua mai­toa

2 rkl vaa­le­aa sii­rap­pia

60 g voi­ta

Suk­laa­kuor­ru­te:

100 g tum­maa suk­laa­ta (70 % kaa­ka­o­ta)

1 ¼ dl kuo­hu­ker­maa

Li­säk­si:

me­ri­suo­la­hiu­ta­lei­ta

1. Mit­taa voi ja kui­vat ai­neet kul­hoon. Nypi tai­ki­na mu­ru­mai­sek­si se­ok­sek­si. Li­sää kel­tu­ai­nen ja se­koi­ta ta­sai­sek­si.

2. Pai­ne­le tai­ki­na pii­ras­vuo­an poh­jal­le ja reu­noil­le. Lai­ta jää­kaap­piin jäh­met­ty­mään 30 mi­nuu­tik­si.

3. Pis­te­le pii­ras­poh­ja. Lai­ta pii­ras­poh­jan pääl­le lei­vin­pa­pe­ri ja kui­vat­tu­ja her­nei­tä tai rii­siä pai­nok­si. Pais­ta uu­nis­sa 175 as­tees­sa en­sin 15 mi­nuut­tia. Pois­ta lei­vin­pa­pe­ri ja her­neet tai rii­sit. Jat­ka pais­ta­mis­ta vie­lä 5-10 mi­nuut­tia.

4. Lai­ta kon­den­soi­tu mai­to, sii­rap­pi ja voi pais­tin­pan­nul­le. Kei­tä koko ajan se­koit­ta­en noin 5 mi­nuut­tia, kun­nes seos hie­man sa­ke­nee. Kaa­da ka­ra­mel­li­täy­te pii­ras­poh­jan pääl­le ja an­na jääh­tyä jää­kaa­pis­sa 30 mi­nuut­tia.

5. Val­mis­ta kuor­ru­te. Rou­hi suk­laa kul­hoon. Kuu­men­na ker­ma höy­ry­ä­vän kuu­mak­si, kaa­da suk­laan jouk­koon ja se­koi­ta, kun­nes suk­laa on su­la­nut ja kuor­ru­te on ta­sais­ta. Le­vi­tä kuor­ru­te va­ro­vas­ti pii­ra­kan pääl­le. Lai­ta pii­rak­ka vie­lä puo­lek­si tun­nik­si jää­kaap­piin jäh­met­ty­mään.

6. Vii­meis­te­le pii­rak­ka me­ri­suo­la­hiu­ta­leil­la en­nen tar­joi­lua.

Val­mis­tu­sai­ka: 50 min + jäh­met­ty­mi­sa­jat 1 1/2 h

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 10 e