FABIAN BJÖRK
Sanna Kekäläinen, Suvi Rüster, Mari Harjula Kuvat: Fabian Björk, Arto Vuohelainen Koonnut: Jessi Mäkinen
Fabian Björk
Suklainen raakakakku
(vegaaninen ja gluteeniton)
12 palaa
Pohja:
5 dl cashewpähkinöitä
8 kivetöntä taatelia
(muutama kierros vaniljatankoa myllystä, Dr. Oetker)
Välikerros:
3 ½ dl maapähkinävoita
Suklaakerros:
1 ½ dl kookosöljyä sulatettuna
3 dl raakakaakaojauhetta, esimerkiksi Cocovi
¾ dl agavesiirappia, esimerkiksi Biona
3 rkl vettä
Koristeluun:
viikunoita, mansikoita tai vadelmia
1. Laita cashewpähkinät ja taatelit eri kulhoihin. Täytä kulhot vedellä ja liota yön yli. Kaada vedet pois.
2. Laita cashewpähkinät, taatelit ja vanilja tehosekoittimeen. Soseuta tahnaksi. Painele puolet seoksesta halkaisijaltaan noin 16-senttiseen irtopohjavuokaan. Laita vuoka pakastimeen 10 minuutiksi.
3. Levitä puolet maapähkinävoista vuokaan.
4. Valmista suklaakerros. Laita kookosöljypurkki lämpimään veteen, niin öljy muuttuu juoksevaksi. Sekoita öljyyn kaakaojauhe, siirappi ja vesi. Levitä puolet seoksesta vuokaan.
5. Laita cashewpähkinä-taateliseosta suklaan päälle. Laita pakastimeen 10 minuutiksi. Tee sen jälkeen maapähkinä- ja suklaakerrokset.
6. Laita kakku jääkaappiin tai pakastimeen vähintään tunniksi. Koristele viikunoilla, mansikoilla tai vadelmilla. Leikkaa kakusta paloja kuumaan veteen kastetulla veitsellä.
Valmistusaika: liotusaika 8 h + 35 min + jähmettymisaika 1 h
Vaikeusaste: hieman työläs
Hinta: noin 21 e
FABIAN BJÖRK
Panforte
12 palaa
5 dl pähkinöitä tai manteleita
150 g kuivattuja viikunoita
½ dl Vin Santo -jälkiruoka- viiniä tai omenamehua
200 g tummaa suklaata
1 ½ dl vaaleaa siirappia
1 dl fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
Päälle: tomusokeria
Tarjoiluun: jäätelöä tai kanelilla maustettua kermavaahtoa
1. Halkaise pähkinät tai mantelit. Paahda niitä muutama minuutti kuivalla, kuumalla pannulla. Poista viikunoista kovat kannat. Leikkaa hedelmät pieniksi paloiksi.
2. Laita hedelmät kattilaan viinin tai omenamehun, siirapin ja sokerin kanssa. Anna kiehua hiljalleen viitisen
minuuttia. Rouhi suklaa. Lisää se kattilaan ja sekoita, kunnes suklaa sulaa. Yhdistä suklaaseos, pähkinät, jauhot ja kaakaojauhe. Kääntele nopeasti sekaisin.
3. Kaada taikina leivinpaperilla pingotettuun irtopohjavuokaan (ø noin 22 cm). Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes kakku on keskeltä vielä tahmea, mutakakun tyylinen paistos. Kakku kypsyy hieman myös uunista ottamisen jälkeen.
4. Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Kakku maistuu hyvältä sellaisenaan, mutta sen kanssa sopii mainiosti jäätelö tai kanelilla maustettu kermavaahto.
Valmistusaika: 20 min + 45 min
Vaikeusaste: helpohko
Hinta: noin 12 e
Arto Vuohelainen
Tumma suklaamoussekakku
(gluteeniton)
8–10 annosta
Pohja:
225 g tummaa suklaata (70 % kaakaota)
5 munaa
1 ¾ dl sokeria
125 g suolatonta voita
50 g (noin 1 dl) mantelijauhetta
Kostutus:
noin 4 rkl Cointreau-likööriä
Moussetäyte:
1 ½ dl kuohu- tai vispikermaa
225 g tummaa suklaata (70 % kaakaota)
4 munaa
Kuorrute:
200 g tummaa suklaata (70 % kaakaota)
50 g voita
2 rkl tomusokeria
Koristeeksi:
suklaisia kanelimanteleita
1. Sulata suklaa. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää pehmeä voi ja jatka vatkaamista. Lisää sula suklaa ja mantelijauhe. Sekoita tasaiseksi.
2. Vaahdota valkuaiset. Lisää valkuaisvaahto erissä taikinaan.
3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun ja reunoilta voideltuun irtovuokaan (halkaisija 20 cm). Paista uunissa 180 asteessa 45-50 minuuttia. Anna jäähtyä.
4. Valmista moussetäyte. Vaahdota kerma. Sulata suklaa. Lisää keltuaiset yksitellen suklaan joukkoon. Lisää kermavaahto. Vaahdota valkuaiset ja lisää varovasti nostellen.
5. Leikkaa kakku kahtia. Käsittele kakkupohjaa varovasti, koska se on sisältä mehevä ja päältä rapea.
6. Aseta toinen puoli tarjoiluvadille leikkuupinta ylöspäin. Kostuta liköörillä. Levitä päälle moussetäyte ja nosta sen päälle toinen kakkulevy leikkuupinta alaspäin. Kostuta myös päältä liköörillä. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi tekeytymään.
7. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa, voi ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa. Anna jäähtyä hetken ja hieman paksuuntua. Lusikoi kuorrutetta kakun päälle ja reunoille. Anna jähmettyä. Koristele kakku suklaisilla kanelimanteleilla.
Valmistusaika: 1 h 30 min + tekeytymisaika 2 h
Vaikeusaste: hieman työläs
Hinta: noin 20 e
FABIAN BJÖRK
Minttuinen suklaakakku
15 annosta
Pohja:
2 (à 90 g) Pätkis-suklaalevyä
100 g voita
4 kananmunaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Täyte ja kuorrutus:
2 dl kuohukermaa
2 prk (à 200 g) maustettua minttusuklaarahkaa (Valio)
2 rkl sokeria
muutama tippa vihreää elintarvikeväriä
Kostutukseen:
1 dl omena- tai päärynämehua
Koristeeksi:
50 g tummaa suklaata
2 rkl voita
Päälle:
makeisia
1. Paloittele suklaalevyt ja voi. Nosta voipalat ja suklaat kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.
2. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon suklaaseos.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinan joukkoon jauhoseos ja maito. Sekoita kevyesti nostellen tasaiseksi taikinaksi.
4. Levitä leivinpaperi uunipellille. Kaada taikina leivinpaperin päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Jäähdytä kakkulevy. Leikkaa kakkulevy neljään osaan.
5. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon minttusuklaarahka ja sokeri. Sekoita joukkoon muutama tippa vihreää elintarvikeväriä niin, että seoksesta tulee mintunvihreää.
6. Nosta yksi kakkulevy tarjoiluvadille. Kostuta omenamehulla. Levitä päälle ¼ rahkaseoksesta. Nosta täytteen päälle kakkulevy, kostuta omenamehulla ja levitä päälle rahkatäytettä. Jatka samoin vielä pari kerrosta. Levitä loput täytteestä kuorrutukseksi kakun pinnalle ja reunoille.
7. Paloittele tumma suklaa ja voi. Sulata mikrossa tai paksupohjaisessa kattilassa liedellä miedolla lämmöllä. Sekoita tasaiseksi. Valuta suklaata kakun päälle. Koristele kakku makeisilla.
Valmistusaika: 50 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: 13 e
Arto Vuohelainen
Suklaa-karamellipiirakka
8–10 palaa
Pohja:
125 g voita
1 1/4 dl sokeria
¾ tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
¾ dl kaakaojauhetta
1 keltuainen
Täyte:
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
2 rkl vaaleaa siirappia
60 g voita
Suklaakuorrute:
100 g tummaa suklaata (70 % kaakaota)
1 ¼ dl kuohukermaa
Lisäksi:
merisuolahiutaleita
1. Mittaa voi ja kuivat aineet kulhoon. Nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi.
2. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin jähmettymään 30 minuutiksi.
3. Pistele piiraspohja. Laita piiraspohjan päälle leivinpaperi ja kuivattuja herneitä tai riisiä painoksi. Paista uunissa 175 asteessa ensin 15 minuuttia. Poista leivinpaperi ja herneet tai riisit. Jatka paistamista vielä 5-10 minuuttia.
4. Laita kondensoitu maito, siirappi ja voi paistinpannulle. Keitä koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia, kunnes seos hieman sakenee. Kaada karamellitäyte piiraspohjan päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa 30 minuuttia.
5. Valmista kuorrute. Rouhi suklaa kulhoon. Kuumenna kerma höyryävän kuumaksi, kaada suklaan joukkoon ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja kuorrute on tasaista. Levitä kuorrute varovasti piirakan päälle. Laita piirakka vielä puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.
6. Viimeistele piirakka merisuolahiutaleilla ennen tarjoilua.
Valmistusaika: 50 min + jähmettymisajat 1 1/2 h
Vaikeusaste: hieman työläs
Hinta: noin 10 e
Cocktail vaatii hieman valmisteluja, mutta on lopulta todella helppo valmistaa. Syksyinen punajuuri tuo shrub-drinkkiin sekä upean värin että makean maanläheisen maun.
Viola Minerva Virtamo
Suomalaishenkisen carpaccion herkullisuuden salaisuus on laadukkaassa riistalihassa ja aromikkaassa juurisellerissä. Ohueksi siivutetut liha ja juuriselleri yhdessä parmesaanin ja sitruunan kanssa ovat suussasulava yhdistelmä. Poron voi halutessaan korvata jollakin muulla riistalla.
Viola Minerva Virtamo
Väisty porkkanakakku – täältä tulee ihanan mausteinen ja täyteläinen nauriskakku! Makeahko nauris toimii erinomaisesti kerroskakussa yhdessä kahvi-kardemumma-kuorrutteen kanssa. Kakun koristelussa voi heittäytyä luovaksi, ja mikä parasta, kerros-kakun voi valmistaa juhlaillalliselle jo edellisenä päivänä.
Cocktail vaatii hieman valmisteluja, mutta on lopulta todella helppo valmistaa. Syksyinen punajuuri tuo shrub-drinkkiin sekä upean värin että makean maanläheisen maun.
Viola Minerva Virtamo
Suomalaishenkisen carpaccion herkullisuuden salaisuus on laadukkaassa riistalihassa ja aromikkaassa juurisellerissä. Ohueksi siivutetut liha ja juuriselleri yhdessä parmesaanin ja sitruunan kanssa ovat suussasulava yhdistelmä. Poron voi halutessaan korvata jollakin muulla riistalla.
Viola Minerva Virtamo
Väisty porkkanakakku – täältä tulee ihanan mausteinen ja täyteläinen nauriskakku! Makeahko nauris toimii erinomaisesti kerroskakussa yhdessä kahvi-kardemumma-kuorrutteen kanssa. Kakun koristelussa voi heittäytyä luovaksi, ja mikä parasta, kerros-kakun voi valmistaa juhlaillalliselle jo edellisenä päivänä.
Viola Minerva Virtamo
Paistettu lohi pähkinä-yrttikuorrutteella on rentoa juhlaruokaa, joka syntyy vaivattomasti puolessa tunnissa. Pähkinä-yrttikuorrutetta on helppo varioida oman maun mukaan – saksanpähkinät voi vaihtaa vaikkapa hasselpähkinöihin ja lehtipersiljan korianteriin.
Punajuurta, granaattiomenaa, kvinoaa ja appelsiininen kastike. Niistä on talven mehevin salaatti tehty! Maistuu muillekin kuin kasvissyöjille.
Punajuurta, granaattiomenaa, kvinoaa ja appelsiininen kastike. Niistä on talven mehevin salaatti tehty! Maistuu muillekin kuin kasvissyöjille.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2