Anna Kristeri kuvat Martti Järvi
Eräänä aurinkoisena maaliskuun aamuna Elinalle tuli puhelu työnantajalta, Hennes & Mauritzilta. Elinalle tarjottiin mahdollisuutta tehdä samaa työtä kuin Suomessa, mutta Hollannissa.
– Totta kai olin kiinnostunut! Minulla on pitkä historia H&M:llä. Aloitin kesätyöntekijänä vuonna 2001, ja vuosien varrella olen edennyt esimiestehtäviin. Minulla oli hyvä käsitys siitä, mitä työskentely ulkomailla yrityksessämme tarkoittaa.
Asia eteni. Puolen vuoden päästä oli edessä muutto Amsterdamiin. Elina kävi valitsemassa asunnon heinäkuussa 2016. Elokuun ensimmäinen päivä hän muutti tänne.
– Onneksi työnantaja auttoi tämän etsimisessä. Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että asunnon löytyminen Amsterdamista olisi voinut olla hyvinkin vaikeaa.
Asuntojen kysyntä on suurta ja kaupunki vanha. Kunnollisia asuntoja on rajallinen määrä, ja lisää on lähes mahdotonta rakentaa. Monet kolme- ja nelikymppisetkin asuvat kimppakämpissä, sillä keskustan tuntumassa vuokrat ovat korkeita.
Kalustetun asunnon haasteet
Elina asuu työn puolesta ensimmäistä kertaa ulkomailla. Hänen piti päättää, mitä lähtee mukaan ja mitä jää.
– Valitsin tietoisesti, että haluan myydä lähes kaiken omaisuuteni. Siksi tarvitsin kalustetun asunnon. Keräilemäni designhuonekalut ja muistojen kannalta tärkeät tavarat halusin kuitenkin mukaani.
Kalustettu asunto löytyi. Keittiöön ja kylpyhuoneeseen Elina oli todella tyytyväinen, mutta sisustustyyli jätti toivomisen varaa. Nyt koko juttu naurattaa.
– Vaikka päätin ottaa asunnon, en tykännyt kalusteista yhtään. Ihan meinasi mennä järki. Ne eivät kohdanneet oman tyylini kanssa ollenkaan.
Ratkaisuksi Elina vuokrasi pienen varaston, jossa säilyttää osan tavaroista ja huonekaluista. Omat tavarat saapuivat viikko muuton jälkeen.
– Sisustus alkoi muotoutua. Löytyi harmonia omien ja asunnossa olleiden huonekalujen välille.
Lähes täydellinen koti
Kotitalo on kuin unelma, piparkakkutalo. Se sijaitsee Amsterdamin Kanaalikehällä, Grachtengordelilla, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Tarina kertoo, että samassa numerossa olisi asunut muuan tohtori Tulp, jonka Rembrandt ikuisti kuuluisaan maalaukseensa Tohtori Tulpin anatomian luento.
Toisen kerroksen asunnossa on korkeat huoneet. Sijainti Jordaanin kaupunginosassa on keskeinen, mutta rauhallinen. Myös peruskorjaus on tehty hyvin. Naapureiden ääniä ei juuri kuulu.
– Se ei ole täällä ollenkaan itsestäänselvyys. Joillakin alueilla vanhat talot on korjattu niin, että kaikki kuuluu läpi.
Parasta Elinan mielestä on kodin avaruus. Se sijaitsee yhdessä tasossa, ja huoneet ovat suuret. Monissa Amsterdamin asunnoissa samat neliöt saattavat jakautua kolmeenkin kerrokseen.
– Tämä on lähes täydellinen koti. Ainoa hankala puoli on vähäinen kaappitila. Olen todella joutunut käyttämään luovuutta tässä asiassa, sillä minulle kertyy sattuneesta syystä paljon vaatteita.
Paikka toteuttaa itseään
Amsterdam on sisustajalle mahdollisuuksien kaupunki.
– Olin innoissani, kun tajusin, kuinka paljon sisustuskauppoja täällä on. Koen, että nyt pääsen toteuttamaan itseäni tällä saralla kunnolla.
Elina kokee, että hänen vahvuutensa työssään visualistina, kuten myös sisustajana, on nähdä asiat kokonaisuutena. Värikäs persoona ei pelkää kokeilla rohkeita ratkaisuja.
– Se tulee identiteetin kautta. Johdan työkseni tiimiä, joka luo visuaalisen puolen elämyksiä muodin parissa.
Vihersisustajan paratiisi
Selvisi myös, että leikkokukat ja viherkasvit ovat Hollannissa paljon halvempia kuin Suomessa. Esimerkiksi 50 tulppaania maksaa yhteensä seitsemän euroa ja iso viherkasvi noin 20 euroa.
– Kukkia on vain ostettava!
Kodissa onkin paljon viherkasveja kylpyhuonetta myöten. Joka viikko Elina käy hakemassa kimpun tuoreita kukkia. Niiden asettelu maljakoihin on oma ohjelmanumeronsa.
Lauantaipäiviin kuuluvat markkinat, joilta Elina ostaa kukkia, hedelmiä ja vihanneksia. Sen jälkeen hän menee miesystävänsä Dennisin tai ystäviensä kanssa lasilliselle kuohuviiniä tai cappuccinolle.
– Käyn myös paljon brunsseilla viikonloppuisin. Täällä on ihan loputon määrä ihania ravintoloita ja kahviloita.
Arjen leppoisa rytmi
Elina on päässyt kiinni paikalliseen elämänmenoon hollantilaisen miesystävänsä avulla.
– Täällä ei arvosteta kiirettä. Elämästä nautiskellaan, syödään paljon ulkona arkenakin perheen ja ystävien kanssa.
Silti 1200-luvulla perustetussa kaupungissa arki on erilaista kuin Helsingissä. Roskat jätetään talon eteen kadulle kaksi kertaa viikossa tiettynä kellonaikana. Roskapöntöille ei ole tilaa, ja ne houkuttelisivat rottia, joita kaupungissa on paljon. Lähes jokaisessa kivijalkaliikkeessä, kahvilassa ja baarissa onkin kissa tätä varten.
– Aina vitsailen sääntö-Suomesta, mutta kyllä siinäkin on hyvät puolensa. Paikalliset nauravat sitä, kuinka kehittynyttä vaikkapa tuulivoima on Hollannissa, mutta vanhoissa taloissa ei saada nettiä toimimaan kunnolla.
Suureen kylpyhuoneeseen kuljetaan makuuhuoneen kautta. Kylpyhuoneeseen mahtuvat amme, kahden altaan kaappi, pesukone sekä erillinen suihkunurkkaus. Suuri palmuvehka sopii ikkunattomaan tilaan, sillä se pärjää ilman suoraa valoa. Pieniä asetelmia on myös kylpyhuoneessa.
Juuret mukana maailmalla
Hollannisa kaikki sovitut ajat ovat suhteellisempia kuin Suomessa. Se mikä nyt naurattaa, ärsytti alussa valtavasti.
– Suomessa soitat vartin päästä, jos huoltomiestä ei näy. Täällä ei ole niin. Hyvä, jos sovittuna päivänä tulee. Olin tästä aluksi ihan kireänä.
Mutta kaikkeen tottuu – vieläpä hyvin.
– Elämä täällä on mukavaa. Olen oppinut arvostamaan sitä, että elän enemmän hetkessä. Helsinki on valtavan rakas ja olen ylpeä Suomesta ja suomalaisuudestani, mutta koen olevani kotonani täällä, juuret mukanani.
Koti
Amsterdamin Jordaanissa.
Vuonna 1709 rakennetussa talossa 2 h + k, 70 m².
Asukas
Elina Hyvärinen, 38,
Hollannin H&M:n Country Visual Manager.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2