Artikkeli

Sitruuna-latva-artisok­ka­sa­laatti

2-3 luo­mu­sit­ruu­naa

70 g mal­don­suo­laa tai me­ri­suo­laa

keit­tä­mi­seen vet­tä

4-6 pie­neh­köä lat­va-ar­ti­sok­kaa

1 luo­mu­sit­ruu­na

keit­tä­mi­seen vet­tä

1 dl (70 g) kuo­rit­tu­ja man­te­lei­ta

Kas­ti­ke:

1 dl olii­vi­öl­jyä

2-4 rkl hu­na­jaa

2-4 rkl sit­ruu­na­me­hua

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

suo­laa

Li­säk­si:

tuo­ret­ta tim­ja­mia

1. Pese sit­ruu­nat hy­vin kuu­mal­la ve­del­lä. Jätä yk­si ar­ti­so­kan keit­to­ve­den maus­teek­si ja lai­ta lo­put ko­ko­nai­si­na kat­ti­laan ja pei­tä ne ve­del­lä. Li­sää suo­la. Lai­ta sit­ruu­noi­den pai­nok­si esim. lau­ta­nen, et­tei­vät ne nou­se pin­taan kei­tet­tä­es­sä. Voit myös kään­tää kat­ti­lan kan­nen ylö­sa­lai­sin, niin et­tä kan­nen kah­va tai nup­pi pai­naa sit­ruu­nat ve­teen. Kei­tä noin 20 mi­nuut­tia, kaa­da vesi pois ja jääh­dy­tä.

2. Hal­kai­se kei­te­tyt sit­ruu­nat, pois­ta si­suk­set ja leik­kaa sit­ruu­noi­den kuo­ri­o­sa ohuik­si loh­koi­si.

3. Kei­tä ko­ko­nai­sia lat­va-ar­ti­sok­kia ve­des­sä yh­des­sä hal­kais­tun sit­ruu­nan kans­sa noin 20 mi­nuut­tia, kun­nes leh­de­tir­to­a­vat hel­pos­ti. Lai­ta myös ar­ti­sok­kien pääl­le pai­no, jot­ta ne ei­vät nou­se kei­tet­tä­es­sä pin­taan.

4. Va­lu­ta ar­ti­so­kat ylö­sa­lai­sin kään­net­tyi­nä, leik­kaa pois noin 1/3 osa kun­kin ar­ti­so­kan lat­vas­ta, pois­ta uloim­mat leh­det ja kuo­ri ar­ti­sok­kien var­ret. Leik­kaa ar­ti­sok­kien sy­dä­met nel­jään osaan.

5. Aset­te­le lau­ta­sil­le ar­ti­so­kan­loh­ko­ja ja pääl­le sit­ruu­nan­kuo­ri­loh­ko­ja.

6. Paah­da man­te­lit kuu­mal­la pan­nul­la ja ri­pot­te­le an­nok­sil­le.

7. Se­koi­ta kas­ti­ke­tar­peet. Nypi jouk­koon tim­ja­min leh­tiä. Pirs­ko­ta kas­ti­ket­ta sa­laa­tin pääl­le.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ