Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Sitruunainen prinsessakakku puetaan valkoisella sokerimassalla

Naapurimaamme Ruotsin klassik­ko­lei­von­nainen on iki-ihana prinsessakakku. Perinteisen vihreän marsipaanin sijaan voi käyttää hienostunutta valkoista sokerimassaa.

Prin­ses­sa­kak­ku

1 h + ve­täy­ty­mi­nen 2 h . haas­ta­va . 20 e.

10–12 pa­laa

4 huo­neen­läm­pöis­tä ka­nan­mu­naa

1 ½ dl so­ke­ria

1 dl veh­nä­jau­ho­ja

¾ dl pe­ru­na­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

¼ tl suo­laa

Va­nil­ja­ker­ma:

5 dl kuo­hu­ker­maa

1 dl va­nil­ja­kas­ti­ke­jau­het­ta tai va­nil­jak­ree­mi­jau­het­ta

Li­säk­si:

1 dl le­mon cur­dia

200 g va­del­ma­hil­loa

200 g ko­ti­mai­sia (pa­kas­te)va­del­mia

Voik­ree­mi:

100 g huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

1 dl to­mu­so­ke­ria

Kos­tu­tus:

1 dl lai­me­aa ap­pel­sii­ni­me­hua

Pääl­le:

500 g val­kois­ta so­ke­ri­mas­saa

1. Tee kak­ku­poh­ja. Vat­kaa mu­nat ja so­ke­ri kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si. Yh­dis­tä kui­vat ai­neet. Sii­vi­löi ne muna-so­ke­ri­vaah­toon. Kään­te­le nuo­li­jal­la se­kai­sin. Kaa­da tai­ki­na lei­vin­pa­pe­ril­la pääl­lys­te­tyl­le pel­lil­le. Pais­ta 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 5–7 mi­nuut­tia. An­na jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sek­si.

2. Vat­kaa ker­ma ja va­nil­ja­kas­ti­ke­jau­he löy­säk­si vaah­dok­si.

3. Vuo­raa kel­mul­la noin 2 lit­ran ve­toi­nen kul­ho.

4. Leik­kaa jääh­ty­nees­tä kak­ku­le­vys­tä yk­si kul­hon hal­kai­si­jan ko­koi­nen ym­py­rä, yk­si kes­ki­ko­koi­nen ja yk­si kul­hon poh­jan ko­koi­nen ym­py­rä. Kos­tu­ta pa­lat ap­pel­sii­ni­me­hul­la.

5. Nos­ta kul­hon poh­jal­le pie­nin kak­ku­ym­py­rä. Le­vi­tä pääl­le le­mon cur­dia, hil­loa, va­del­mia ja va­nil­ja­ker­ma­vaah­toa. Nos­ta pääl­le kes­ki­ko­koi­nen kak­ku­ym­py­rä ja tois­ta täyt­teet sa­mal­la ta­val­la. Pie­nen ja kes­ki­koi­sen ker­rok­sen voit koo­ta pie­nem­mis­tä pa­lois­ta. Nos­ta pääl­le suu­rin kak­ku­ym­py­rä. Pei­tä kel­mul­la ja nos­ta vii­le­ään ve­täy­ty­mään 2 tun­nik­si.

6. Tee kree­mi. Vat­kaa voi ja so­ke­ri ta­sai­sek­si.

7. Ku­moa kak­ku tar­joi­lu­va­dil­le. Le­vi­tä voik­ree­mi ka­kul­le.

8. Kau­li so­ke­ri­mas­sa to­mu­so­ke­ril­la jau­ho­te­tul­la pöy­däl­lä le­vyk­si. Nos­ta kau­li­men avul­la ka­kul­le. Siis­ti reu­nat veit­sel­lä. Tee ha­lu­tes­sa­si yli­mää­räi­sis­tä pa­lois­ta ko­ris­tei­ta kak­kuun.

Perinteisen, vihreällä marsipaanilla kuorrutetun prinsessakakun talvinen versio syntyy valkoisen sokerimassan avulla. Kakun täytteeseen tulee lemon curdia ja vadelmia.  Ohje sivulla 88.

Perinteisen, vihreällä marsipaanilla kuorrutetun prinsessakakun talvinen versio syntyy valkoisen sokerimassan avulla. Kakun täytteeseen tulee lemon curdia ja vadelmia. Ohje sivulla 88.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ