Artikkeli

Suvi Rüster

Sitruunainen hollan­dai­se­kastike ahvenfileille

Kala vaatii vierelleen hienostunutta ja täyteläistä kumppania. Aateloi ahvenfileet sitruunaisella hollan­dai­se­kas­tik­keella. Ahvenfileiden oheen sopivat parsalastut.

Sit­ruu­nai­nen hol­lan­dai­se­kas­ti­ke

25 min . hie­man haas­ta­va . 30 e

4 an­nos­ta

5 rkl val­ko­vii­niä

1 rkl val­ko­vii­nie­tik­kaa

½ tl val­ko­pip­pu­ria

1 laa­ke­rin­leh­ti

4 kel­tu­ais­ta

200 g voi­ta

1 rkl sit­ruu­na­me­hua

1 tl sit­ruu­nan kuo­ri­raas­tet­ta

Pais­te­tut ah­ve­net:

400 g ah­ven­fi­lei­tä

2 rkl voi­ta

⅔ tl suo­laa

Li­säk­si:

1 pkt (250 g) vih­re­ää (luo­mu)tan­ko­par­saa

1. Mit­taa kat­ti­laan val­ko­vii­ni, val­ko­vii­nie­tik­ka, val­ko­pip­pu­rit ja laa­ke­rin­leh­ti. Kie­hau­ta ja kei­tä mie­dol­la läm­möl­lä noin 2–3 mi­nuut­tia, kun­nes nes­tees­tä on jäl­jel­lä puo­let. Sii­vi­löi lie­mi ja jääh­dy­tä. Se­koi­ta maus­te­lie­mi ja kel­tu­ai­set te­räs­kul­hos­sa.

2. Su­la­ta voi.

3. Pese par­sat ja leik­kaa las­tuik­si kuo­ri­ma­veit­sel­lä. Nos­te­le par­sa­las­tut an­nos­lau­ta­sil­le.

4. Pais­ta ah­ven­fi­lei­tä pan­nul­la vois­sa noin 2 mi­nuut­tia mo­lem­min puo­lin. Maus­ta suo­lal­la. Nos­ta par­sa­las­tu­jen vie­reen lau­ta­sil­le.

5. Ase­ta kel­tu­ais­kul­ho ve­si­hau­tee­seen kat­ti­lan pääl­le, ja kuu­men­na koko ajan vat­ka­ten, kun­nes seos sa­ke­nee ja kuoh­keu­tuu. Nos­ta kul­ho ve­si­hau­tees­ta. Kaa­da jouk­koon voi­su­la ohu­e­na nau­ha­na voi­mak­kaas­ti vat­ka­ten esi­mer­kik­si sau­va­se­koit­ti­mel­la. Maus­ta kas­ti­ke sit­ruu­nan me­hul­la ja hy­vin pes­tyn sit­ruu­nan raas­te­tul­la kuo­rel­la. Kaa­da kas­ti­ket­ta pais­tet­tu­jen ah­ven­fi­lei­den ja par­sa­las­tu­jen pääl­le.