Artikkeli

Koti ja keit­tiö 5/2010

Rukiiset siemenc­rois­santit

Croissantit aamupalapöytään.

noin 20 kpl

5 dl mai­toa

50 g hii­vaa

1 1/2 tl suo­laa

3 rkl so­ke­ria

1 1/2 dl ruis­rou­het­ta (esim. Kor­pe­lan Myl­ly)

150 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

noin 11 dl veh­nä­jau­ho­ja

Vä­liin:

100 g voi­ta

Voi­te­luun:

muna

Pääl­le:

sie­men­se­koi­tus­ta (pin­jan­sie­me­niä, kur­pit­san­sie­me­niä, au­rin­gon­ku­kan­sie­me­niä ja me­lo­nin­sie­me­niä)

Täy­te:

maus­ta­ma­ton­ta tuo­re­juus­toa

kyl­mä­sa­vu­loh­ta

kap­rik­sia, til­liä

1. Läm­mi­tä mai­to kä­den­läm­pöi­sek­si ja liu­o­ta sii­hen hii­va. Li­sää maus­teet ja ruis­rou­he. Alus­ta jau­hot vä­hi­tel­len tai­ki­naan. Li­sää lop­pu­vai­hees­sa peh­men­nyt ras­va. Alus­ta tai­ki­na ta­sai­sek­si ja an­na ko­ho­ta lii­nal­la pei­tet­ty­nä kak­sin­ker­tai­sek­si, noin 45 mi­nuut­tia.

2. Kau­li tai­ki­na le­vyk­si. Vuo­le jää­kaap­pi­kyl­mäs­tä vois­ta juus­to­höy­läl­lä ohui­ta sii­vu­ja ja le­vi­tä ne tai­ki­na­le­vyn toi­sel­le puo­lis­kol­le. Tai­na toi­nen puo­li pääl­le ja pai­ne­le reu­nat tii­viis­ti yh­teen. Kau­li tai­ki­na uu­del­leen le­vyk­si ja tai­ta kol­meen osaan. Kau­li sa­maan ta­paan tai­ki­naa tai­tel­len vie­lä kak­si ker­taa.

3. Leik­kaa kau­lit­tu levy kol­mi­oik­si ja kää­ri sar­vik­si. Lai­ta sar­vet pel­lil­le lei­vin­pa­pe­rin pääl­le. Ko­ho­ta puo­li tun­tia.

4. Voi­te­le sar­vet, ri­pot­te­le pääl­le sie­me­niä ja pais­ta 225 as­tees­sa noin 10 mi­nuut­tia.

5. An­na jääh­tyä. Hal­kai­se, le­vi­tä vä­liin tuo­re­juus­toa, kyl­mä­sa­vu­loh­ta, kap­rik­sia ja til­liä.