Artikkeli

Koti ja keit­tiö 12/2008

Rouheinen mallasleipä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet paitsi vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi...

(2 lei­pää)

1/2 l pii­mää

50 g hii­vaa

1 1/2 dl sii­rap­pia

1 1/2 tl suo­laa

1 1/2 dl kal­ja­mal­tai­ta

1 1/2 dl veh­nä­le­sei­tä

1 dl kau­ra­hiu­ta­lei­ta

noin 1 dl au­rin­gon­ku­kan­sie­me­niä

1 dl puo­luk­ka­sur­vos­ta

2 1/2 dl ruis­jau­ho­ja

noin 6 dl veh­nä­jau­ho­ja

Vuo­kien lei­vi­tyk­seen:

mar­ga­rii­nia tai voi­ta

veh­nä­le­sei­tä

Pin­nal­le:

1/2 dl vet­tä

2 rkl sii­rap­pia

kau­ra­hiu­ta­lei­ta

1. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen pii­mään. Li­sää muut ai­neet pait­si veh­nä­jau­hot ja se­koi­ta ta­sai­sek­si.

2. Alus­ta tai­ki­naan veh­nä­jau­hot. Jaa tai­ki­na kah­tia ja ta­put­te­le voi­del­tui­hin, veh­nä­le­seil­lä lei­vi­tet­tyi­hin lei­pä­vuo­kiin. Ko­ho­ta tun­ti.

3. Pais­ta 175 as­tees­sa noin tun­ti. Ku­moa lei­vät vuo­is­ta, voi­te­le sii­rap­pi­ve­del­lä ja ri­po­ta pääl­le hiu­ta­lei­ta. Pais­ta uu­ni­ri­ti­län pääl­lä noin 15 mi­nuut­tia, jot­ta pin­nas­ta tu­lee ra­pea.