Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 05/07

Raparperi-maren­ki­jää­dy­ke­kakku

Valmista ensin raparperihilloke. Pese ja paloittele raparperit...

(8­–10 an­nos­ta)

Ma­ren­ki­poh­jat:

3 val­ku­ais­ta

1 1/2 dl so­ke­ria

80 g (1 pss) man­te­li­jau­het­ta

40 g (1/2 pss) man­te­li­rou­het­ta

Ra­par­pe­ri­hil­lo­ke:

500 g ra­par­pe­ria

1 1/2 dl so­ke­ria

1 dl vet­tä

In­ki­vää­ri­jää­dy­ke:

3 kel­tu­ais­ta

3/4 dl to­mu­so­ke­ria

4 dl kuo­hu- tai vis­pi­ker­maa

1 tl in­ki­vää­ri­tah­naa

2 rkl vaah­te­ra­sii­rap­pia

1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

1. Val­mis­ta en­sin ra­par­pe­ri­hil­lo­ke. Pese ja pa­loit­te­le ra­par­pe­rit.

2. Mit­taa kat­ti­laan so­ke­ri ja vesi ja kei­tä so­ke­ri­lien­tä 5–10 mi­nuut­tia. Li­sää ra­par­pe­rin­pa­lat ja an­na nii­den kuu­men­tua noin 10 mi­nuu­tin ajan. Väl­tä se­koit­ta­mis­ta. Jääh­dy­tä hil­lo­ke.

3. Val­mis­ta ma­ren­ki­poh­jat. Vat­kaa val­ku­ai­set ko­vak­si vaah­dok­si. Li­sää so­ke­ri vä­hi­tel­len vat­kaa­mi­sen lop­pu­vai­hees­sa. Kään­te­le lo­puk­si ma­ren-ki­mas­saan man­te­li­jau­he ja -rou­he.

4. Le­vi­tä ma­ren­ki­mas­sa ohu­ek­si ne­li­ön muo­toi­sek­si le­vyk­si (noin 24 x 25 cm) lei­vin­pa­pe­ril­le pel­lil­le. Pais­ta 175 as­tees­sa noin 25 mi­nuut­tia. Ku­moa poh­ja ri­ti­läl­le, ir­ro­ta lei­vin­pa­pe­ri ja an­na jääh­tyä. Leik­kaa poh­ja kol­mek­si pit­kä­no­mai­sek­si le­vyk­si (à 8 x 25 cm).

5. Val­mis­ta jää­dy­ke­mas­sa. Vaah­do­ta kel­tu­ai­set ja so­ke­ri. Vaah­do­ta ker­ma. Yh­dis­tä vaah­dot va­ro­vas­ti ja li­sää maus­teet.

6. Ko­koa kak­ku kel­mul­la vuo­rat­tuun pit­kä­no­mai­seen vuo­kaan. Lai­ta alim­mai­sek­si ma­ren­ki­le­vy ja lu­si­koi sen pääl­le puo­let hil­lok­kees­ta ja jää­dyk­kees­tä. Ko­koa seu­raa­va ker­ros sa­maan ta­paan ja lai­ta vii­mei­sek­si pääl­le kol­mas ma­ren­ki­le­vy. Pei­tä kel­mul­la ja lai­ta pa­kas­ti­meen jää­ty­mään vä­hin­tään 2–3 tun­nik­si.

7. Ota jää­dy­ke 20–30 mi­nuut­tia en­nen tar­joi­lua huo­neen­läm­pöön, ir­ro­ta vuo­as­ta ja leik­kaa an­nos­pa­loik­si.