Artikkeli

Koti ja keit­tiö 9/2008

Rakuuna-punajuu­ri­näk­kärit

Keitä punajuuri kuorineen kypsäksi. Kuori ja soseuta se sauva­se­koit­ti­mella tasaiseksi...

1 kes­ki­ko­koi­nen pu­na­juu­ri

1 pss kui­va­hii­vaa tai 25 g hii­vaa

2 1/2 dl mai­toa

1 tl suo­laa

1/2 tl ra­kuu­naa

noin 3 dl ruis­jau­ho­ja

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

Lei­po­mi­seen:

ruis­jau­ho­ja

1. Kei­tä pu­na­juu­ri kuo­ri­neen kyp­säk­si. Kuo­ri ja so­seu­ta se sau­va­se­koit­ti­mel­la ta­sai­sek­si.

2. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen mai­toon. Li­sää suo­la, ra­kuu­na, pu­na­juu­ri­so­se ja jau­hot vä­hin erin.

3. Ku­moa tai­ki­na hy­vin jau­ho­te­tul­le lei­vin­pöy­däl­le ja alus­ta huo­lel­li­ses­ti il­mat pois tai­ki­nas­ta. Pei­tä lii­nal­la ja an­na ko­ho­ta noin 20 mi­nuut­tia.

4. Kau­li tai­ki­na lei­vin­pa­pe­rin pääl­lä ohu­ek­si, uu­ni­pel­lin ko­koi­sek­si le­vyk­si. Ve­te­le tai­ki­na­pyö­räl­lä tai­ki­naa ke­vy­es­ti suo­ria vii­vo­ja niin, et­tä le­vyyn muo­dos­tuu näk­ki­lei­vän ko­koi­sia, suo­ra­kai­teen muo­toi­sia pa­lo­ja. Pis­te­le tai­ki­na haa­ru­kal­la.

5. Pais­ta näk­kä­riä 225 as­tees­sa noin 5 - 7 mi­nuut­tia, kun­nes pin­ta on saa­nut hiu­kan vä­riä.

6. Jääh­dy­tä val­mis näk­kä­ri­le­vy ri­ti­läl­lä il­man lii­naa ja pa­loit­te­le jääh­ty­nee­nä.