Artikkeli

Toi­mit­ta­ja San­na Ke­kä­läi­nen

Ku­vat Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la

Raitajuuri-gnocchipaistos

Jos kesällä ei paista, niin kokkaa sadenpäivän iloksi uuniruoka. Lempeän kermainen raitajuuri-gnocchipaistos saa siniho­me­juus­tosta mahtavaa ryhtiä.

4 hen­gel­le

4 rai­ta- tai pu­na­juur­ta

500 g gnoc­c­he­ja

Kas­ti­ke

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 ke­sä­si­pu­li

3 rkl olii­vi­öl­jyä

sor­mi­suo­laa, rei­lus­ti mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1 iso prk (0,33 l) kuo­hu­ker­maa

250 g kir­sik­ka­to­maat­te­ja puo­li­tet­tu­na

100 g si­ni­ho­me­juus­toa mu­rui­na

3 rkl hie­non­net­tua yrt­te­jä, esi­mer­kik­si ore­ga­noa tai ba­si­li­kaa­noin

1 dl pe­co­ri­no­juus­to­raas­tet­ta

1. Val­mis­ta en­sin rai­ta­juu­ret. Pis­te­le pes­tyi­hin rai­ta­juu­riin rei­kiä haa­ru­kal­la. Lai­ta ne uu­ni­vuo­kaan. Pais­ta 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 50 mi­nuut­tia tai kun­nes rai­ta­juu­ret ovat kyp­siä. Kuo­ri ja vii­pa­loi ne.

2. Kei­tä gnoc­c­hit pak­kauk­sen oh­jeen mu­kaan.

3. Tee kas­ti­ke. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­li. Hie­non­na ke­sä­si­pu­li var­si­neen. Kuul­lo­ta silp­pua pan­nul­la kes­ki­läm­möl­lä öl­jys­sä muu­ta­ma mi­nuut­ti. Li­sää ker­ma. Kie­hau­ta seos.

4. Li­sää jouk­koon rai­ta­juu­ri­loh­kot, puo­li­te­tut kir­sik­ka­to­maa­tit, hie­non­ne­tut yr­tit ja si­ni­ho­me­juus­to. Maus­ta pip­pu­ril­la ja ha­lu­tes­sa­si suo­lal­la. An­na se­ok­sen läm­me­tä.

5. Yh­dis­tä kei­te­tyt gnoc­c­hit ja kas­ti­ke. Lai­ta seos uu­ni­vuo­kaan. Ri­pot­te­le pin­nal­le pe­co­ri­noa. Pais­ta 225-as­tei­sen uu­nin ylä­ta­sol­la noin 10 mi­nuut­tia tai kun­nes juus­to on saa­nut kau­niin vä­rin.

Val­mis­tu­sai­ka: esi­kyp­sen­nys 1 tun­ti + val­mis­tus 20 mi­nuut­tia

Vai­keu­sas­te: hel­poh­ko

Hin­ta: noin 18 e

Vii­ni­suo­si­tus: Kyp­sän sit­ruk­si­nen, maus­tei­nen ja kes­ki­ha­po­kas Can­ti­na Zag­gag­ni­ni Il Bi­an­co di Cic­cio 2015, Ita­lia, 14,29 e.