Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Tyhjä mullos, paljaina ammottavat viljelylaatikot, kasa taimia, siemeniä ja valtavasti tarmoa. Tiedättehän tunteen, joka kevään innossa nousee? Sen tunnistaa myös karjalohjalainen puutarhuri Anne Perheentupa.
Kevään ja kasvukauden aherrus palkitaan syksyllä. Keittiötarhan riveistä saa kerätä omat purjot, porkkanat, palsternakat, pavut ja paljon muuta.
– Hyvin suunnitellusta keittiötarhasta saa satoa alkukesästä lähtien tai jo oikeastaan heti talven päätyttyä, jos maassa kasvaa esimerkiksi maa-artisokkaa. Loppukesästä alkaen satoa riittää ruoanlaittoon ja säilöntään.
Satoa ja silmäniloa
Keittiötarhassa on rento ja kodikas tunnelma. Ilmassa tuoksuvat kosteus ja multa, kun Anne nostaa talikolla muhkeita juureksia maan uumenista.
Suorat ja selkeät rivit jäsentävät avomaalle perustettua keittiötarhaa. Viljelylaatikot helpottavat hoitoa. Annella on kokemus molemmista viljelytavoista.
– Viljelen juurekset ja purjon avomaan pitkissä riveissä, joissa mahtuu kasvattamaan reilumminkin satoa. Viljelylaatikot taas tuovat ryhtiä keittiötarhaan. Korotetuissa laatikoissa on helppo kasvattaa kasveja.
Viljelylaatikoissa Anne kasvattaa yrttejä ja syötäviä kukkia, kuten krassia ja kääpiö-
samettikukkaa.
– Krassin kukat kaunistavat kesäisiä salaatteja. Syksyllä sitten kerään siemenet talteen ja pikkelöin ne käytettäviksi kapristen tapaan.
Keittiötarhassa yhdistyvätkin hyöty ja estetiikka. Anne nauttii, kun keittiötarhassa on kaunista.
– Minulle ovat tärkeitä estetiikka ja tyyli, ei pelkkä sato, vaikka oman ruoan kasvatus takaakin todellista lähiruokaa. Jouluun saakka saamme syödä omia vihanneksia ja juureksia, mikä näkyy myös kauppalaskussa.
Purjojen salaisuus
Anne kylvää porkkanan ja palsternakan siemenet varhain keväällä. Punajuuren ja papujen kanssa on parempi odotella, kunnes maa lämpenee.
Yleensä maassa kasvaa lajitelma erivärisiä porkkanoita. Punajuuren lisäksi Anne kylvää kelta- ja raitajuurikasta.
Mutta pitkän esikasvatuksen vaativat purjon taimet Anne hankkii valmiina.
– Purjo vaatii ravinteikkaan maan. Keväällä muokkaan ja parannan maata kompostoidulla hevosenlannalla ja kanankakkarakeilla.
Maa on kalkkipitoista, joten Anne kalkitsee harvakseltaan muutaman vuoden välein.
– Purjojen kasvattamisen salaisuus on kuitenkin ruohokate. Levitän ruohonleikkaussilpun purjojen katteeksi, jolloin maassa pysyy kosteus ja ruohosilppu ravitsee, Anne vinkkaa.
Papuja pergolasta
Harjateräsverkosta taivutettu pergolakaari on täyttynyt pavuista. Kaaren reunoilla istuvat viljelylaatikot, joiden multaan Anne sujauttaa siemenet alkukesällä. Yhden kasvukauden aikana pienistä siemenistä versovat taimet maisemoivat rakenteen vihreäksi kujaksi.
Kasvusto notkuu satoa, ja joukossa on syötäväksi salko- ja pensaspapuja ja silmän-
iloksi ruusupapuja.
– Papupergola vie vähän viljelyalaa, mutta tarjoaa todella runsaasti satoa. Pavut tukeutuvat köynnösverkkoon, ja sato on helppo kerätä silmien korkeudelta, Anne kertoo kerätessään tuoreita palkoja.
Aitoviiniköynnökset ovat menestyneet yllättävän hyvin aurinkoisella etelärinteellä. Nyt on menossa seitsemäs kasvukausi.
Viinitarhurin haaveet
Etelään viettävä rinne on aurinkoinen ja lämmin. Anne haaveili aitoviiniköynnösten kasvatuksesta ja oman viinin valmistuksesta. Niinpä rinne pengerrettiin viiniköynnöksiä varten läheiseltä rakennustyömaalta hankituilla kivillä, sillä paikka on omiaan aitoviiniköynnösten kasvattamiselle.
– Tilasin ensin tummia lajikkeita, jotka ovat nyt kasvaneet ja menestyneet kuuden vuoden ajan. Kolme vuotta sitten hankin lisää lajikkeita, tällä kertaa valkoviiniin sopivia.
Anne on istuttanut köynnökset kivipenkereen etupuolelle. Kivi varaa lämpöä, jolloin kasvupaikka on mahdollisimman lämmin. Näin tehdään myös viiniviljelmillä.
Erityisesti vanhat viiniköynnökset tekevät yleensä kohtalaisen runsaasti versoja. Versojen leikkauksen turvin köynnöksestä saa enemmän ja suurempia rypäleitä.
– Jos versoja ei leikkaa, ei köynnös kypsytä aina rypäleitään. Leikkaamalla energiaa jää sadon kypsymiseen. Tähän saakka olemme herkutelleet sadon tuoreeltaan. Vielä emme ole päässeet viinintuotantoon asti. Ehkä vielä jonain vuonna olemme siinä tilanteessa.
Ilta verstaalla
Päivän puutarhatöiden päätteeksi Anne suuntaa kohti piharakennusta, jossa sijaitsee puutarhaverstas. Se on Annen lempipaikka ja puutarhurin työskentelyyn tarkoitettu. Muotoilijapuolisolla Eljas Perheentuvalla on vieressä oma verstas.
Koko seinän ikkunoista tulvii valoa. Vanhat seinälaudat ovat peräisin talon paikalta aiemmin puretusta vanhasta torpasta. Takaseinän hyllyt ovat torpan lattialautaa. Niillä on asetelmia puutarhurin tarpeellisista tarvikkeista, ruukuista, kirja- ja lehtipinoista.
Nyt pöydät ovat täyttyneet sipuleista.
– Sipuli on todella helppo kasvatettava. Kasvatan aina kelta-, puna-, hopea- ja valkosipulia. Keväällä työnnän istukassipulit maahan, kastelen kuivina periodeina ja lisään ruohosilppua katteeksi.
Sitten itketään
Kun sipulisato on valmis korjattavaksi, Anne kerää sipulit naatteineen ja tuo ne kuivattaviksi verstaalle. Sanomalehtiarkin päälle levitetyt sipulit kuivuvat viikossa tai parissa. Sen jälkeen ne säilyvät hyvin huoneen-
lämmössä.
– On tärkeä hiertää naatit irti ja kanta kiinni, jolloin sipuli pysyy kuivassa hyvänä ja mehukkaana.
Voimakkaassa maassa muhkeaksi kasvatettu sipuli on todella aromikas.
– Sipulia kuoriessa ja pilkkoessa joutuukin sitten itkemään. Mutta sitähän elämäkin on, paljon iloa ja välillä itkua, Anne summaa.
Puutarha
Karjalohjalla.
Aidattu keittiö- ja hedelmätarha, 13 aaria.
Keittiötarhaa hoitavat
Puutarhuri AnnePerheentupa ja muotoilija Eljas Perheentupa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2