Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli

Jo­han­na Vi­re­a­ho ku­vat Han­na Mart­ti­nen

28.8.2019

Puutarhurin omasta keittiötarhasta saadaan sekä satoa että silmäniloa

Kun syksy koittaa, notkuu puutarhuri Anne Perheentuvan keittiötarha satoa. Omasta maasta on ilo kerätä juurekset, pavut ja jopa rypäleet.

Tyh­jä mul­los, pal­jai­na am­mot­ta­vat vil­je­ly­laa­ti­kot, kasa tai­mia, sie­me­niä ja val­ta­vas­ti tar­moa. Tie­dät­te­hän tun­teen, joka ke­vään in­nos­sa nou­see? Sen tun­nis­taa myös kar­ja­loh­ja­lai­nen puu­tar­hu­ri An­ne Per­heen­tu­pa.

Ke­vään ja kas­vu­kau­den aher­rus pal­ki­taan syk­syl­lä. Keit­ti­ö­tar­han ri­veis­tä saa ke­rä­tä omat pur­jot, pork­ka­nat, pals­ter­na­kat, pa­vut ja pal­jon muu­ta.

– Hy­vin suun­ni­tel­lus­ta keit­ti­ö­tar­has­ta saa sa­toa al­ku­ke­säs­tä läh­tien tai jo oi­ke­as­taan heti tal­ven pää­tyt­tyä, jos maas­sa kas­vaa esi­mer­kik­si maa-ar­ti­sok­kaa. Lop­pu­ke­säs­tä al­ka­en sa­toa riit­tää ruo­an­lait­toon ja säi­lön­tään.

Sa­toa ja sil­mä­ni­loa

Keit­ti­ö­tar­has­sa on ren­to ja ko­di­kas tun­nel­ma. Il­mas­sa tuok­su­vat kos­teus ja mul­ta, kun An­ne nos­taa ta­li­kol­la muh­kei­ta juu­rek­sia maan uu­me­nis­ta.

Suo­rat ja sel­ke­ät ri­vit jä­sen­tä­vät avo­maal­le pe­rus­tet­tua keit­ti­ö­tar­haa. Vil­je­ly­laa­ti­kot hel­pot­ta­vat hoi­toa. An­nel­la on ko­ke­mus mo­lem­mis­ta vil­je­ly­ta­vois­ta.

– Vil­je­len juu­rek­set ja pur­jon avo­maan pit­kis­sä ri­veis­sä, jois­sa mah­tuu kas­vat­ta­maan rei­lum­min­kin sa­toa. Vil­je­ly­laa­ti­kot taas tuo­vat ryh­tiä keit­ti­ö­tar­haan. Ko­ro­te­tuis­sa laa­ti­kois­sa on help­po kas­vat­taa kas­ve­ja.

Vil­je­ly­laa­ti­kois­sa An­ne kas­vat­taa yrt­te­jä ja syö­tä­viä kuk­kia, ku­ten kras­sia ja kää­piö-
sa­met­ti­kuk­kaa.

– Kras­sin ku­kat kau­nis­ta­vat ke­säi­siä sa­laat­te­ja. Syk­syl­lä sit­ten ke­rään sie­me­net tal­teen ja pik­ke­löin ne käy­tet­tä­vik­si kap­ris­ten ta­paan.

Keit­ti­ö­tar­has­sa yh­dis­ty­vät­kin hyö­ty ja es­te­tiik­ka. An­ne naut­tii, kun keit­ti­ö­tar­has­sa on kau­nis­ta.

– Mi­nul­le ovat tär­kei­tä es­te­tiik­ka ja tyy­li, ei pelk­kä sato, vaik­ka oman ruo­an kas­va­tus ta­kaa­kin to­del­lis­ta lä­hi­ruo­kaa. Jou­luun saak­ka saam­me syö­dä omia vi­han­nek­sia ja juu­rek­sia, mikä nä­kyy myös kaup­pa­las­kus­sa.

Pur­jo­jen sa­lai­suus

An­ne kyl­vää pork­ka­nan ja pals­ter­na­kan sie­me­net var­hain ke­vääl­lä. Pu­na­juu­ren ja pa­pu­jen kans­sa on pa­rem­pi odo­tel­la, kun­nes maa läm­pe­nee.

Yleen­sä maas­sa kas­vaa la­ji­tel­ma eri­vä­ri­siä pork­ka­noi­ta. Pu­na­juu­ren li­säk­si An­ne kyl­vää kel­ta- ja rai­ta­juu­ri­kas­ta.

Mut­ta pit­kän esi­kas­va­tuk­sen vaa­ti­vat pur­jon tai­met An­ne hank­kii val­mii­na.

– Pur­jo vaa­tii ra­vin­teik­kaan maan. Ke­vääl­lä muok­kaan ja pa­ran­nan maa­ta kom­pos­toi­dul­la he­vo­sen­lan­nal­la ja ka­nan­kak­ka­ra­keil­la.

Maa on kalk­ki­pi­tois­ta, jo­ten An­ne kal­kit­see har­vak­sel­taan muu­ta­man vuo­den vä­lein.

– Pur­jo­jen kas­vat­ta­mi­sen sa­lai­suus on kui­ten­kin ruo­ho­ka­te. Le­vi­tän ruo­hon­leik­kaus­sil­pun pur­jo­jen kat­teek­si, jol­loin maas­sa py­syy kos­teus ja ruo­ho­silp­pu ra­vit­see, An­ne vink­kaa.

Pa­pu­ja per­go­las­ta

Har­ja­te­räs­ver­kos­ta tai­vu­tet­tu per­go­la­kaa­ri on täyt­ty­nyt pa­vuis­ta. Kaa­ren reu­noil­la is­tu­vat vil­je­ly­laa­ti­kot, joi­den mul­taan An­ne su­jaut­taa sie­me­net al­ku­ke­säl­lä. Yh­den kas­vu­kau­den ai­ka­na pie­nis­tä sie­me­nis­tä ver­so­vat tai­met mai­se­moi­vat ra­ken­teen vih­re­äk­si ku­jak­si.

Kas­vus­to not­kuu sa­toa, ja jou­kos­sa on syö­tä­väk­si sal­ko- ja pen­sas­pa­pu­ja ja sil­män-
ilok­si ruu­su­pa­pu­ja.

– Pa­pu­per­go­la vie vä­hän vil­je­ly­a­laa, mut­ta tar­jo­aa to­del­la run­saas­ti sa­toa. Pa­vut tu­keu­tu­vat köyn­nös­verk­koon, ja sato on help­po ke­rä­tä sil­mien kor­keu­del­ta, An­ne ker­too ke­rä­tes­sään tuo­rei­ta pal­ko­ja.

Aitoviiniköynnökset ovat menestyneet yllättävän hyvin aurinkoisella etelärinteellä. Nyt on menossa seitsemäs kasvukausi.

Aitoviiniköynnökset ovat menestyneet yllättävän hyvin aurinkoisella etelärinteellä. Nyt on menossa seitsemäs kasvukausi.

Vii­ni­tar­hu­rin haa­veet

Ete­lään viet­tä­vä rin­ne on au­rin­koi­nen ja läm­min. An­ne haa­vei­li ai­to­vii­ni­köyn­nös­ten kas­va­tuk­ses­ta ja oman vii­nin val­mis­tuk­ses­ta. Niin­pä rin­ne pen­ger­ret­tiin vii­ni­köyn­nök­siä var­ten lä­hei­sel­tä ra­ken­nus­työ­maal­ta han­ki­tuil­la ki­vil­lä, sil­lä paik­ka on omi­aan ai­to­vii­ni­köyn­nös­ten kas­vat­ta­mi­sel­le.

– Ti­la­sin en­sin tum­mia la­jik­kei­ta, jot­ka ovat nyt kas­va­neet ja me­nes­ty­neet kuu­den vuo­den ajan. Kol­me vuot­ta sit­ten han­kin li­sää la­jik­kei­ta, täl­lä ker­taa val­ko­vii­niin so­pi­via.

An­ne on is­tut­ta­nut köyn­nök­set ki­vi­pen­ke­reen etu­puo­lel­le. Kivi va­raa läm­pöä, jol­loin kas­vu­paik­ka on mah­dol­li­sim­man läm­min. Näin teh­dään myös vii­ni­vil­jel­mil­lä.

Eri­tyi­ses­ti van­hat vii­ni­köyn­nök­set te­ke­vät yleen­sä koh­ta­lai­sen run­saas­ti ver­so­ja. Ver­so­jen leik­kauk­sen tur­vin köyn­nök­ses­tä saa enem­män ja suu­rem­pia ry­pä­lei­tä.

– Jos ver­so­ja ei leik­kaa, ei köyn­nös kyp­sy­tä ai­na ry­pä­lei­tään. Leik­kaa­mal­la ener­gi­aa jää sa­don kyp­sy­mi­seen. Tä­hän saak­ka olem­me her­ku­tel­leet sa­don tuo­reel­taan. Vie­lä em­me ole pääs­seet vii­nin­tuo­tan­toon as­ti. Eh­kä vie­lä jo­nain vuon­na olem­me sii­nä ti­lan­tees­sa.

Il­ta vers­taal­la

Päi­vän puu­tar­ha­töi­den päät­teek­si An­ne suun­taa koh­ti pi­ha­ra­ken­nus­ta, jos­sa si­jait­see puu­tar­ha­vers­tas. Se on An­nen lem­pi­paik­ka ja puu­tar­hu­rin työs­ken­te­lyyn tar­koi­tet­tu. Muo­toi­li­ja­puo­li­sol­la El­jas Per­heen­tu­val­la on vie­res­sä oma vers­tas.

Koko sei­nän ik­ku­nois­ta tul­vii va­loa. Van­hat sei­nä­lau­dat ovat pe­räi­sin ta­lon pai­kal­ta ai­em­min pu­re­tus­ta van­has­ta tor­pas­ta. Ta­ka­sei­nän hyl­lyt ovat tor­pan lat­ti­a­lau­taa. Niil­lä on ase­tel­mia puu­tar­hu­rin tar­peel­li­sis­ta tar­vik­keis­ta, ruu­kuis­ta, kir­ja- ja leh­ti­pi­nois­ta.

Nyt pöy­dät ovat täyt­ty­neet si­pu­leis­ta.

– Si­pu­li on to­del­la help­po kas­va­tet­ta­va. Kas­va­tan ai­na kel­ta-, puna-, ho­pea- ja val­ko­si­pu­lia. Ke­vääl­lä työn­nän is­tu­kas­si­pu­lit maa­han, kas­te­len kui­vi­na pe­ri­o­dei­na ja li­sään ruo­ho­silp­pua kat­teek­si.

Sit­ten it­ke­tään

Kun si­pu­li­sa­to on val­mis kor­jat­ta­vak­si, An­ne ke­rää si­pu­lit naat­tei­neen ja tuo ne kui­vat­ta­vik­si vers­taal­le. Sa­no­ma­leh­ti­ar­kin pääl­le le­vi­te­tyt si­pu­lit kui­vu­vat vii­kos­sa tai pa­ris­sa. Sen jäl­keen ne säi­ly­vät hy­vin huo­neen-
läm­mös­sä.

– On tär­keä hier­tää naa­tit ir­ti ja kan­ta kiin­ni, jol­loin si­pu­li py­syy kui­vas­sa hy­vä­nä ja me­huk­kaa­na.

Voi­mak­kaas­sa maas­sa muh­ke­ak­si kas­va­tet­tu si­pu­li on to­del­la aro­mi­kas.

– Si­pu­lia kuo­ries­sa ja pilk­ko­es­sa jou­tuu­kin sit­ten it­ke­mään. Mut­ta si­tä­hän elä­mä­kin on, pal­jon iloa ja vä­lil­lä it­kua, An­ne sum­maa.

Puu­tar­ha

Kar­ja­loh­jal­la.

Ai­dat­tu keit­tiö- ja he­del­mä­tar­ha, 13 aa­ria.

Keit­ti­ö­tar­haa hoi­ta­vat

Puu­tar­hu­ri An­ne­Per­heen­tu­pa ja muo­toi­li­ja El­jas Per­heen­tu­pa.

Lue Myös

Krista Keltanen

Unelmien kesäkoti siirto­la­puu­tar­hassa

Vanha Rouva on komea ja kestävä japaninmagnolia.

Vanha Rouva on komea ja kestävä japaninmagnolia.

Herkkä magnolia hurmaa: katso vinkit ja onnistu!

Yrttitarhassa voit kasvattaa monipuolisesti erilaisia taimia. Joko olet kokeillut esimerkiksi wasabinlehtiä?

Yrttitarhassa voit kasvattaa monipuolisesti erilaisia taimia. Joko olet kokeillut esimerkiksi wasabinlehtiä?

Hanna Marttinen

Käynnistä taimien kasvukausi - 10 vinkkiä yrttipuutarhaan

Krista Keltanen

Unelmien kesäkoti siirto­la­puu­tar­hassa

Vanha Rouva on komea ja kestävä japaninmagnolia.

Vanha Rouva on komea ja kestävä japaninmagnolia.

Herkkä magnolia hurmaa: katso vinkit ja onnistu!

Yrttitarhassa voit kasvattaa monipuolisesti erilaisia taimia. Joko olet kokeillut esimerkiksi wasabinlehtiä?

Yrttitarhassa voit kasvattaa monipuolisesti erilaisia taimia. Joko olet kokeillut esimerkiksi wasabinlehtiä?

Hanna Marttinen

Käynnistä taimien kasvukausi - 10 vinkkiä yrttipuutarhaan

Kukkivat puut tuovat kevään: valitse sinulle sopivin ja onnistu kasvatuksessa

Pelargoni on seuralaisistaan tarkka kaunotar: 10 vinkkiä, joilla onnistut hoitamisessa

Kesähuone on kuin mökki kotipihassa: poimi kivat ideat!

FRIDA STEINER

Parhaat ideat terassille: kesän paras paikka

Tarhamagnolia Leonard Messel Suomessa kokeilluista vaaleanpunakukkaisista magnolioista kestävin.

Tarhamagnolia Leonard Messel Suomessa kokeilluista vaaleanpunakukkaisista magnolioista kestävin.

Hanna Marttinen

5 vinkkiä: näin valitset pihaasi sopivimman kukkivan puun

Puutarha vaatii tekemistä ja työtä, mutta se on osa nautintoa, puutarhuri, siirtolapuutarhan omistaja Maylis Karjalainen sanoo.

Puutarha vaatii tekemistä ja työtä, mutta se on osa nautintoa, puutarhuri, siirtolapuutarhan omistaja Maylis Karjalainen sanoo.

Hanna Marttinen

Puutarhan lumoa keskellä kaupunkia

FRIDA STEINER

Parhaat ideat terassille: kesän paras paikka

Tarhamagnolia Leonard Messel Suomessa kokeilluista vaaleanpunakukkaisista magnolioista kestävin.

Tarhamagnolia Leonard Messel Suomessa kokeilluista vaaleanpunakukkaisista magnolioista kestävin.

Hanna Marttinen

5 vinkkiä: näin valitset pihaasi sopivimman kukkivan puun

Puutarha vaatii tekemistä ja työtä, mutta se on osa nautintoa, puutarhuri, siirtolapuutarhan omistaja Maylis Karjalainen sanoo.

Puutarha vaatii tekemistä ja työtä, mutta se on osa nautintoa, puutarhuri, siirtolapuutarhan omistaja Maylis Karjalainen sanoo.

Hanna Marttinen

Puutarhan lumoa keskellä kaupunkia

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti numerossa 6/2022?

Mansik­ka­mar­mo­roitu juustokakku on kätevä valmistaa pellillinen kerrallaan

Pappilan suojissa on sisus­tus­suun­nit­te­lijan hurmaava koti

Kalliolle kukkulalle nousi vehreä puutarha

Tunnelma kuin englantisessa puutarhassa

Rennot ja näyttävät kakut kevään juhliin: 8 mainiota ohjetta

Gluteenittomat mokka­be­be­lei­vokset isolle joukolle uunipellillä

Valitse tämän kesän puutar­hap­ro­jektisi

Sisusta olohuone ulos!

Monitasoinen vintagekoti 1950-luvun rivarissa

Vaativaan makuun: Rinnetontille nousi arkkitehdin suunnittelema ekotalo

Keramiik­ka­tai­teilija Laura Itkosen lempiesineet ovat lapsuudenkodista perittyjä

Herkulliset hyrskypotut maustetaan nokkosilla

Kesän klassisin kuosi on reipas raita

Mökkiläisen fiksummat kalusteet ja varusteet

Entinen leipomo on nyt ihastuttava koti maaseudun rauhassa

Villiyrtti-fetapiirakka tehdään valmiiseen croissant-taikinaan

Salaatti on parasta kesäruokaa: Näillä välineillä salaatin teko käy kuin itsestään

Kesä on yhtä juhlaa! Inspiroidu kattauksista

Parsa-hollan­dai­se­pii­rakka on kesäjuhlan suolainen sulostuttaja

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti numerossa 6/2022?

Mansik­ka­mar­mo­roitu juustokakku on kätevä valmistaa pellillinen kerrallaan

Pappilan suojissa on sisus­tus­suun­nit­te­lijan hurmaava koti

Kalliolle kukkulalle nousi vehreä puutarha

Tunnelma kuin englantisessa puutarhassa

Rennot ja näyttävät kakut kevään juhliin: 8 mainiota ohjetta

Gluteenittomat mokka­be­be­lei­vokset isolle joukolle uunipellillä

Valitse tämän kesän puutar­hap­ro­jektisi

Sisusta olohuone ulos!

Monitasoinen vintagekoti 1950-luvun rivarissa

Vaativaan makuun: Rinnetontille nousi arkkitehdin suunnittelema ekotalo

Keramiik­ka­tai­teilija Laura Itkosen lempiesineet ovat lapsuudenkodista perittyjä

Herkulliset hyrskypotut maustetaan nokkosilla

Kesän klassisin kuosi on reipas raita

Mökkiläisen fiksummat kalusteet ja varusteet

Entinen leipomo on nyt ihastuttava koti maaseudun rauhassa

Villiyrtti-fetapiirakka tehdään valmiiseen croissant-taikinaan

Salaatti on parasta kesäruokaa: Näillä välineillä salaatin teko käy kuin itsestään

Kesä on yhtä juhlaa! Inspiroidu kattauksista

Parsa-hollan­dai­se­pii­rakka on kesäjuhlan suolainen sulostuttaja

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.