Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Marika Karppinen rakastaa tulppaanien tuomaa tunnelmaa, joten vuosi toisensa jälkeen hän sujauttaa maahan satoja tai jopa yli tuhat sipulia.
Keväällä koittaa juhlahetki, uurastuksen palkinto. Kukkien loisto, nurmikon tuoksu ja linnunlaulu siivittävät valoisien päivien etenemistä ja kasvukauden starttia. Kaukana siintää muisto siitä, kuinka kukkasipulit kaivettiin maahan syksyn koleudessa.
Marika Karppinen rakastaa tulppaanien tuomaa tunnelmaa, joten vuosi toisensa jälkeen hän sujauttaa maahan satoja tai jopa yli tuhat sipulia. Toissavuonna hän istutti 900, sitä edellisenä 1 100 sipulia. Viime syksynä kukkasipuleita pisteltiin maahan 400 kappaletta.
– Viime syksynä olin maltillinen, koska olin juuri synnyttänyt. Tulppaanien kanssa on vaikea pysyä kohtuudessa. Ei haittaa, vaikka sipuleita istuttaa myöhään syksyllä. Ensimmäisellä kerralla tulppaaneja istuttaessani sain viimeiset sipulit maahan itsenäisyyspäivänä. Seuraavana päivänä satoi lumi ja saapui talvi. Kummasti tulppaanit kukkivat upeasti siitä huolimatta, Marika kertoo.
Dream Touch -tulppaanit kukkivat suurin, kerrannaisin kukin. Kerrannaiset tulppaanilajikkeet tuovat keväiseen puutarhaa muhkeutta ja kukkivat pitkään.
Kukkien nälkä
Puutarhan alkuvaiheessa pihalla oli pitkälti vain nurmikko. Kun Marika ja hänen miehensä Jarkko muuttivat taloon, he palkkasivat viherrakentajat tekemään terassin laidalle muurikivistä istutuslaatikot, polveilevan, kivetyn polun ja pohjatyöt polun varren istutuksia varten.
Marika suunnitteli itse istutusalueiden kasvillisuuden. Polun varrella istutuksissa vaihtelevat erilaiset kuunliljat ja pikkuhavut. Terassia reunustavissa laatikoissa kasvaa kartiovalkokuusia, pesäkuusi, pallotuijia ja lamohietakirsikkaa. Kokonaisuus oli seesteinen, mutta kevään tullessa paljas.
– Haaveilin kukkaloistosta, vaikka olin muuten tyytyväinen istutuksiin ja valittuihin kasveihin.
Pääpolun varrelle istutetut kuunliljat nousevat melko myöhään. Muut perennat ja pikkuhavut eivät täyttäneet Marikan kukkien nälkää. Hän alkoi suunnitella kevään iloksi katseita kääntävää kauneutta.
– Minua harmitti, kuinka hitaasti kasvit puutarhan päänäkymässä keväisin vehreytyivät. Ostan yleensä tulppaaneja leikkokukkina ja mietin, että voisin istuttaa oman tulppaanimeren, jotta voisin leikata kukkavarsia myös maljakkoon. Sitä en ole kyllä vielä raaskinut tehdä, vaikka kukkia täällä riittää, Marika kertoo ja nauraa.
Marika on tarkka tulppaanien väreistä. Eri lajit ja lajikkeet hän istuttaa omiksi alueiksi, jotka soljuvat toistensa lomaan. Näin näkymä on luonnollisempi kuin täysin erotelluille alueille istutettuna.
Tarhavarjohiipat kukkivat tulppaaneiden kanssa yhtä aikaa touko-kesäkuussa. Valkoiset kukat ovat kuin pieniä perhosia.
Porrastettu kukinta
Marika on valinnut puutarhaansa tarkoituksella eri aikaan kukkivia tulppaanilajikkeita. Kukinnan aloittavat pienet ja sirot kasvitieteelliset tulppaanit, jotka menestyvät hyvällä paikalla monivuotisina ja leviävät sivusipuleista ja siementämällä.
Tarhatulppaanien paraatin aloittavat yksinkertaisin kukin kukkivat aikaiset lajikkeet, joiden jälkeen jatkavat myöhään kukkivat lajikkeet ja kerrannaiskukkaiset tulppaanit. Erityisesti kerrannaiskukkaiset tulppaanit kukkivat pitkään.
– Kun lajikkeita ostaa, kannattaa miettiä, mitkä tulppaanit kukkivat mihinkin aikaan. Tarkkaa kukkimisaikaa on mahdotonta tietää, mutta tuotepakkauksessa ja nettikaupoissa on yleensä annettu viitteellinen kukinta-aika.
Kun tulppaanien kukinta hiipuu, nousee maasta perennoja, jotka peittävät lakastuvien tulppaanien kukkavarret. Marika leikkaa lehdet ja kukkavarret pois, jos tulppaani kasvaa sellaisella paikalla, että sen lehdet eivät peity muiden kasvien alle.
Vahvaa kontrastia
Aluksi Marika halusi puutarhaansa vain valkoisia kukkia ja myös valkoisia tulppaaneja. Muutamien mustanpuhuvien, purppuraan vivahtavien lajikkeiden kauneus alkoi kuitenkin houkuttaa. Tummat ja valkoiset tulppaanit muodostavat yhdessä vahvan kontrastin.
– Suosikkejani ovat valkoiset White Triumphator- ja Purissima-tulppaanit sekä tummat ja purppuraiset lajikkeet Queen of Night, Continental, Black Hero ja Black Parrot. Tai ehkä sittenkin kerrannainen Dream Touch. Sen kukat ovat jo vähän pionimaiset, Marika pohtii.
Hän on tarkka väreistä.
– Istutan tulppaanit alueittain ryhmiksi, mutta vähän rennolla otteella, jolloin värit soljuvat lempeästi toistensa lomaan. Enemmän on parempi!
Vihreiden havujen rinnalle Marika on istuttanut sini- ja keltasävyisiä kääpiöhavuja, jotka tuovat väriä puutarhaan vuoden paljaimpina aikoina. Kuvassa kaukasianpihta Golden Spreader.
Energia palaa sipuliin
Tulppaanien määrä on kasvanut puutarhassa vuosi vuodelta. Joka vuosi aina joku vanhoista kukkii uudelleen, kun tulppaanit tekevät sivusipuleita, jotka kukkivat aikanaan. Osa tulppaanilajeista ja -lajikkeista kukkii varmemmin uudestaan, osa vain yhden kerran ja sipuli taantuu.
Jos ravinteita riittää, tulppaanit muodostavat sivusipuleita, jotka kukkivat vuoden, kahden tai kolmen päästä. Jotta tulppaanit jaksaisivat kukkia tulevinakin vuosina, kannattaa lehtien antaa lakastua rauhassa. Näin energia palautuu takaisin sipuliin. Siemenkodan ei kannata antaa kehittyä, vaan kukkavarsi leikataan kukinnan jälkeen pois. Lakastuvat lehdet kätkeytyvät nousevien kuunliljojen lehtien alle.
– Tulppaaneja on hyvä lannoittaa. Kun istutan sipulit maahan, lisään sipulikukkaravinnetta ja luujauhoa. Lisään kasvuston tyvelle luujauhoa myös keväällä, kun kukkavarret ja lehdet nousevat esiin.
Lannoitus ei tuota enempää kukkia kuluvalle keväälle vaan kasvattaa sivusipuleita kookkaimmiksi, mikä varmistaa seuraavan vuoden kukintaa. Marikan mielestä parhaiten uudelleen nousevat esiin ja kukkivat tarhatulppaaneista Triumph- ja Darwin-tulppaanit.
Keväinen puutarha on ilo silmälle ja pölyttäjille. Tulppaaniaikaan puutarhasta ei malta olla poissa, ja kevättyöt sujuvat kauneuden keskellä.
Ei hetkeäkään hukkaan
Marika istuttaa tulppaanien lisäksi myös narsisseja ja varhaisen kevään pikkusipuleita. Erityisesti ensimmäisenä kukkansa aukaisevat lumikellot ja krookukset ovat Marikan mieleen. Ne saattavat avautua jo silloin, kun kevätauringon säteet sulattavat vielä viimeisiä lumikinoksia.
Eri aikaan kukkivilla keväisillä sipulikukilla saa nautittua kukkaloistosta pitkään.
– Jos kevät on viileä, kukkien kehitys etenee hitaasti ja ne ilahduttavat useiden viikkojen ajan.
Lämmin ja aurinkoinen kevät kiihdyttää vauhtia ja saa kukkanuput hetkessä kukkaan.
– Se vaihe on niin intensiivinen, että siitä ei halua hukata hetkeäkään.
Puutarha
Laukaan Lievestuoreella
Keväinen puutarha, 1 400 m²,
jossa kukkivat tuhannet tulppaanit ja muut sipulikukat.
Puutarhaa hoitaa
Marika Karppinen, Instagramissa
@sunny_woodland_garden.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2