Puutarha vaatii tekemistä ja työtä, mutta se on osa nautintoa, puutarhuri, siirtolapuutarhan omistaja Maylis Karjalainen sanoo.
Hanna Marttinen
Johanna Vireaho
Vanhat omenapuut ovat nähneet monta talvea ja kesää. Niiden kaartuvien oksien takaa pilkottaa punainen siirtolapuutarhamökki. Vaikka puut ovat vanhoja, sotien jälkeen istutettuja, on mökki uudehko, vain reilut viisitoista vuotta vanha.
– Ostin mökin vuonna 2000, mutta alkuperäinen mökki oli niin huonokuntoinen, että se purettiin. Arkkitehtiopiskelija piirsi uuden mökin mallin samanlaisena, mutta kaksi kertaa suurempana, Maylis Karjalainen kertoo.
Uusi mökki valmistui jo seuraavaksi kesäksi. Sen jälkeen oli puutarhan aika. Maylis teki pohjatyöt perusteellisesti: hän kaivoi mökille johtavan keskikäytävän molemmin puolin kukkapenkkien kasvit ylös ja siivilöi mullan.
– Toin palstalle valtavasti uutta, rikkaruohotonta ja ravinteikasta multaa.
Puutarha vaatii tekemistä ja työtä, mutta se on osa nautintoa, puutarhuri, siirtolapuutarhan omistaja Maylis Karjalainen sanoo.
Hanna Marttinen
Hyvään multaan istutetut kasvit kasvavat nopeasti. Jopa turhankin nopeasti.
– Niin kävi esimerkiksi sarjatähdikin kanssa, joka leviää sivusipuleista ja siemenistä, Maylis kertoo.
Uusi mökki on rakennettu vanhaan malliin, mutta entistä mökkiä isommaksi. Omenapuut on istutettu vuosikymmeniä sitten, mutta ne kantavat yhä hedelmää.
Hanna Marttinen
Siirtolapuutarhan sääntöjä
Siirtolapuutarhoja koskevat monet säännöt. Yleensä säädöksissä mainitaan esimerkiksi puutarhan kunnossapidosta, hyötykasveista, puista, puiden korkeuksista ja aidoista.
– Nyt esimerkiksi ei käytetä aitoja, vaan rajataan tiloja kasveilla, pensasaidoilla ja aidanteilla. Päädyin itse suunnittelemaan eri kasvilajeilla aidanteet rajoiksi.
Tonttia rajaavatkin taikinamarja, ruusu ja syreeni.
– Taikinamarja on hyvä kasvi myös siksi, että kaupunkialueella kiusana olevat citykanit jättävät sen rauhaan.
Talvivalkosipulin versot puskevat esiin jo varhain keväällä. Sipulit istutetaan maahan syksyllä.
Hanna Marttinen
Maylisin puutarhassa valtaosa kasveista on istutettu niiden kauneuden vuoksi. Hyötykasveille Maylis on luonut oman alueen. Mustaksi sävytetyissä kuormalavan lavakauluksissa kasvavat sulassa sovussa yrtit, valkosipulit ja komeat latva-artisokat.
– Siirtolapuutarha-ajatus on syntynyt hyötynäkökulmasta ja ruoan viljelystä aikana, jolloin ruoasta oli pulaa, Maylis huomauttaa.
Palstoilla kasvaa yhä vanhoja omenapuita ja marjapensaita, vihanneksia ja juureksia. Jos mielii mökkiä siirtolapuutarha-alueelta, kannattaa ottaa huomioon puutarhan säännöt.
Latva-artisokan kukinto koristaa keittiöpuutarhaa. Kauneus ja hyöty ovat samassa kasvissa.
Hanna Marttinen
– Tämä on monille elämäntapa, toisille harrastus. Yhteisen viihtyvyyden takia on tärkeää kunnioittaa sääntöjä.
Puutarhurin opinnot tehtynä
Kun Maylis syventyi puutarhapalstaansa, hän innostui alasta tosissaan. Niin paljon, että valmistui pari vuotta sitten puutarhuriksi. Omaa puutarhaa Maylis on kuitenkin rakentanut vahvasti intuition pohjalta.
– Halusin keskikäytävän omenapuiden keskelle. Sitä reunustavat pionit ja muiden perennojen kukittamat alueet.
Kiinanpionit tukeutuvat puksipuuaidanteeseen, jonka Maylis leikkaa kerran kasvukauden aikana.
Hanna Marttinen
Molemmille puolille käytävää jää myös pieni alue nurmea.
– Se kyllä uhkaavasti vuosi vuodelta antaa periksi istutuksille ja uusille kasveille, joita innostun kokeilemaan.
Materia kunniassa
Maylisin puutarhassa on sen pienestä koosta huolimatta monta erilaista tilaa. Kasvit on yhdistelty taitavasti ja tyylitajulla. Maylis siirtelee kasveja, jos tuntuu, että ne eivät ole oikeassa paikassa ja seurassa tai eivät näytä viihtyvän.
– Tartu rohkeasti lapioon, jos haluat muutoksia. Puutarhanhoito on eräänlaista taidetta, jonka avulla voi toteuttaa itseään. Se antaa mahdollisuuden olla luova.
Maylisin puutarhassa on kiinnitetty paljon huomiota erilaisiin materiaaleihin. Pihassa vaihtuvat luontevasti sora, liuskekivi, tiilimäinen betonikiveys ja nurmi. Käyttöesineet ovat kauniita, kuten esimerkiksi antiikkiliikkeestä ostetut vanhat tynnyrit.
– Aidot materiaalit ikääntyvät kauniisti. Monet käytännölliset esineet voivat toimia myös katseenvangitsijana. En pidä turhista koriste-esineistä.
Itoh-pionit kestävät jopa pakkasta. Kuvan pioni on Golden Gem.
Hanna Marttinen
Villiä saa olla
Puutarhurin kevät täyttyy puutarhan siivouksesta, kasvien istuttamisesta ja siemenkylvöistä. Keväällä Maylis myös siistii istutukset.
– Leikkaan kuivia perennojen varsia ja siivoan lehtiä pois, mutta jätän aina osan maatumaan ja maanparannukseksi.
Maylis ammentaa ideoita hollantilaisen puutarhasuunnittelijan Piet Oudolfin tyylistä. Hänen rento ja luonnollinen tapansa suunnitella puutarhoja ja istutusalueita miellyttää.
Mökin sisustuksessa yhdistyvät kauniisti eri aikakausien ja eri tyylien kalusteet.
Hanna Marttinen
– Pyrin itsekin yhdistämään kasveja luontevasti toistensa lomaan. Sallin puutarhassa pienen villiyden.
Kesälläkin on puuhaa, kitkemistä ja kasvien hoitamista, mutta ehtii Maylis myös nauttia näkymistä ja tunnelmasta. Kaupungin vilinän vastapainoksi siirtolapuutarhasta löytyy rauhaa uppoutua omiin ajatuksiin ja kadota puutarhaan. Mutta silti:
– Parasta palstalla on kuitenkin tekeminen. Kitkeminenkin on palkitsevaa, kun näkee heti työnsä tuloksen.
Kenen puutarha?
– Sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Vanha siirtolapuutarhapalsta 350 m² ja uusi mökki.
– Puutarhaa hoitaa puutarhuri Maylis Karjalainen.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2