Siirtolapuutarhamökin vesipiste on pihalla. Tiskipöydän taso on tehty siperianlehtikuusesta. Ruoanlaitto ja syöminen ovat tärkeässä osassa mökillä. Siellä onkin kaksi grilliä ja pizzauuni. Niillä ruokkii oman perheen lisäksi myös sukulaiset ja ystävät.
Martti Järvi
Mia Lundberg kuvat Martti Järvi
Tervetuloa siirtolapuutarhamökille!
Helsinkiläiset Niina ja Mika olivat haaveilleet siirtolapuutarhamökistä jo useamman vuoden ajan, ja muutamia mökkejä oli käyty katsastamassakin, mutta sopivaa ei tuntunut löytyvän.
– Halusin mökin kodin läheltä, jotta siellä on mahdollista piipahtaa myös arkena työpäivän päätteeksi, Niina kertoo.
Niina ja Mika asuvat itäisessä kantakaupungissa, ja lähistöllä on kaksi siirtolapuutarhaa.
– Jätin kesällä 2019 molempien puutarhojen ilmoitustaululle lapun, jossa kerroin olevani kiinnostunut ostamaan siirtolapuutarhamökin.
Vihdoin loppuvuodesta Niina sai puhelun perheeltä, joka oli päättänyt myydä siirtopuutarhamökkinsä Vallilan siirtolapuutarha-alueelta. Niina ja Mika kävivät katsomassa mökkiä ja tonttia, ja kaupat tehtiin tammikuussa 2020.
Luumupuun oksat kaartuvat ruokapöydän ylle. Katoksen suojassa on varjoisa lepäilypaikka.
Remontteja on tehtävä
– Mökissä oli hyvä tunnelma, vaikka näimmekin, että remontteja olisi tehtävä. Edelliset omistajat olivat onneksi rakentaneet hiljattain muun muassa uuden lattian, Niina kertoo.
Talvi 2020 oli Helsingissä lähes lumeton, joten Niina ja Mika saivat myös puutarhan kasvillisuudesta jonkinlaisen aavistuksen.
– Minulle oli tärkeää, että palstalla on vähintään yksi vanha hedelmäpuu, sillä niiden kasvaminen kunnon satoikään vie kauan, Niina sanoo.
Kun remontoimaan päästiin, mökin seinien eristeet ja ulkoverhoilu vaihdettiin, mökki maalattiin ja ikkunat ja ovet vaihdettiin. Sisällä uusittiin seinäpinnat ja keittiö.
– Kaikki ei ehkä ole aina mennyt helpoimman kautta, mutta olemme halunneet tehdä itse. Oman kädenjäljen näkeminen on ollut palkitsevaa.
sisäänkäynti on kutsuva. Vasemmalla kasvaa rusokuusamapensas, jonka juurella on ketoneilikkaa. Porttikaaressa kasvaa humalaköynnös ja oikealla on norjanangervopensas. Siirtolapuutarhan sääntöihin kuuluu, että jokaisella mökillä on oma postilaatikko.
Kesäkeittiöstä kohopenkkeihin
Puutarhaan Niina ja Mika ovat rakentaneet muun muassa kesäkeittiön, palstaa kiertävän aidan, laattapolun, keittiöpuutarhan viljelylaatikoineen sekä kukkapenkkejä ja kasvimaita.
Alkuun moni vääriin olosuhteisiin istutettu kasvi kuukahti yhden kesän jälkeen.
– Vähitellen olen oppinut hyväksymään sen, että on valittava oikeat kasvit oikeisiin paikkoihin, jos haluaa niiden selviytyvän tai jopa kukoistavan, Niina sanoo.
Puutarhan maaperä on savimaata ja talvimärkyys on yleinen ongelma.
– Olemme lisänneet maahan kompostia ja hiekkaa ja rakentaneet kasveille kohopenkkejä.
Mökeissä on perinteisesti kuulunut olla suora polku, nykyään sallitaan myös muunkaltaisia polkuja. Viljelylaatikoissa etualalla kasvaa mansikkaa, herneitä ja talvivalkosipulia. Mansikoiden takana kivistä kootussa kaukalossa kasvaa raparperia ja pienessä kasvihuoneessa tomaatteja, basilikaa ja persiljaa.
Puutarhanhoito rytmittää vuoden
Pariskunta viettää puutarhamökin omistajina paljon enemmän aikaa ulkona kuin aiemmin. Puutarhamyymälät ja rautakaupat ovat käyneet hyvin tutuiksi. Kirjahyllyyn on ilmestynyt paljon puutarha-aiheisia kirjoja ja lehtiä.
– Ryhdyin myös seuraamaan puutarhanhoitoon liittyviä Instagram-tilejä, podcasteja ja tv-ohjelmia. Puolisolla on nykyisin aina jokin rakennus- tai remonttiprojekti alkamassa, kesken tai valmistunut.
Molempien osaaminen on kehittynyt kokeilemalla ja tekemällä.
– Puutarhalla on oma vuosikellonsa, joka rytmittää vapaa-ajan tekemistä. Mökistä ja puutarhasta huolehtiminen tuo mukanaan myös velvollisuuksia, mutta mieluisia sellaisia, Niina sanoo.
Talvella kamiina lämmittää mökin
Mökissä on ilmalämpöpumppu ja peruslämpö päällä talvellakin. Joulu- ja tammikuussa palstalla käydään pääasiassa tekemässä lumitöitä. Koska mökissä on kamiina, siellä voi oleilla myös talvella.
– Toisinaan otamme mukaan eväät ja lämmintä juotavaa, laitamme kamiinaan tulet ja nautimme talvipäivästä mökillä, kertoo Niina.
Talvella voi tehdä siementilaukset ja suunnitella tulevan kesän kasvatuksia ja viljelyjä. Helmikuussa voi jo aloittaa esikasvatukset kasvilampun lisävalon alla mökin aurinkoisilla ikkunalaudoilla. Huhtikuussa pääsee kuopsuttamaan puutarhaa sekä ihailemaan narsisseja ja krookuksia. Toukokuusta elokuuhun on parasta puutarhakautta. Satoa tulee läpi kasvukauden, mutta eniten elo-syyskuussa.
– Saamme omasta maasta perunoita, sipulia, valkosipulia, yrttejä, salaattia, parsaa, kesäkurpitsoita, tomaatteja, kurkkua, omenoita, päärynöitä ja monia erilaisia marjoja, Niina listaa.
Uusi taito: Kontrollista irti päästäminen
Kaunis vihreä ympäristö rauhoittaa ja virkistää. Kiireisen työpäivän jälkeen voi melkein tuntea, miten syke laskee ja mieli rauhoittuu jo, kun astuu siirtolapuutarha-alueen portista sisälle.
– Työskentelemme molemmat asiantuntijatehtävissä. Konkreettinen tekeminen antaa töille hyvän vastapainon.
Puutarhanhoidossa joutuu tai pääsee Niinan mukaan oppimaan myös kontrollista irti päästämistä, kaikkeen ei voi vaikuttaa.
– Sadetta voi tulla liikaa tai liian vähän, voi olla liikaa hellettä, tulla yllättävää hallaa tai jääpoltetta. Se on hyväksyttävä ja otettava vastaan se mitä tulee, vaikka se sekoittaakin omia suunnitelmia, Niina pohtii.
Vaikka mökillä on nettiyhteys ja siellä olisi mahdollista tehdä etätöitä, pariskunta ei koskaan työskentele mökiltä käsin.
– Olemme halunneet pyhittää sen vapaa-ajan vietolle. Koska koti on lähellä, käymme mökillä pääasiassa päiväseltään, mutta toisinaan mökillä myös yövytään. Täällä on nukkumapaikat kolmelle hengelle.
Makuualkovi tapetoitiin sormustinkukkakuosisella Boråstapeterin Foxglove-tapetilla. Mökille hankittiin Parolan Rottingin keinutuoli. Iso lasiovinen kaappi on edellisten omistajien hankkima. Tummaksi petsattu kaappi uudistettiin maalaamalla se Frenchicin liitumaalilla, sävynä on Wise Old Sage. Niina ei käsitellyt lakattua kaappia laisinkaan, liitumaali on pysynyt pinnassa oikein hyvin.
Yhdessä enemmän irti
Siirtolapuutarhurit ovat alueensa siirtolapuutarhayhdistyksen jäseniä. Yhdistyksellä on säännölliset kokoukset, hallitus ja vastuutehtäviä. Siirtolapuutarhassa on talkoo- tai yhteistyövelvoite. Yhteisiä alueita pidetään kunnossa, tapahtumia ja juhlia järjestetään talkootyönä.
– Pidän tärkeänä sitä, että yhteiseen tekemiseen osallistutaan. Sitä paitsi se on hauskaa ja hyvä tapa tutustua alueen muihin siirtolapuutarhureihin. Se, että tuntee naapurinsa ja tietää mitä puutarhalla tapahtuu, lisää paitsi yhteisöllisyyttä myös turvallisuuden tunnetta alueella.
Vanhan kuistin paikalla on nykyään ruokailuryhmä, joka on saatu aikoinaan Mikan isovanhemmilta. Kamiina lämmittää tarvittaessa mökin todella nopeasti, mutta se ei ole varaava. Verhot on hankittu Indiskasta.
Siirtolapuutarhamökki
Helsingin Vallilassa. Mökki noin 23 m², puutarhatontti noin 360 m².
Asukkaat
Niina ja Mika, tytär Rosa sekä villakoira Jalo. Niina Instagramissa @hortulanus_helsinkium.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2