Erkasin keittiötä on äskettäin uudistettu Ikean kaapeilla ja kodinkoneilla. Keittiötaso on tammea. Kaapien vetimet ovat Bauhausista. Hirsiseinä on 1700-luvulta. Turkoosi pöytä on kirppislöytö.
Teksti ja kuvat Riitta Sourander
Päätalon julkisivu oli alun perin yksivärinen. Lindqvistit aikovat palauttaa punamultamaalauksen tulevana kesänä.
Rubina-issikka pitää talvesta. Suvi on perheen hevoshullu. Tom ja perheen teinit eivät ainakaan vielä ole löytäneet ratsastamisen iloja. Myös Suvin kutomassa neuleessa kirmaavat hevoset.
Yhteysalus Aura kolahtaa Jumon saaren rantalaituriin saariston rengasreitin pohjoispäässä, 20 minuutin merimatkan päässä Kustavin Heponiemestä. Poissa ovat lautan kiireisinä kesäkuukausina täyttävät matkailijat. Ympärillä on pimeää, ohut lumipeite kuitenkin valaisee.
Rannasta tie mutkittelee kolmisen kilometriä pähkinäpensaslehtojen ja mäntymetsien halki Jumon kylälle. Saaristokylän ikkunoista vain muutamissa näkyy valoa. Saarella on ympärivuotisesti parikymmentä asukasta. Auto pysähtyy Erkas Gården -maatilan pihalle.
Hiljaisuus on täydellinen, kunnes pimeydestä kuuluu hento, tunnusteleva bäää. Pian ääneen yhtyy noin sadan vuohen kuoro. Viereisestä maalaistalosta lähestyy tumma hahmo, jonka otsalampun kiila valaisee tarhan täydeltä aavemaisesti kiiluvia silmäpareja.
– Olen juuri menossa antamaan eläimille heinää! huikkaa heleä naisääni.
Suvi Lindqvist on aloittamassa päivän toista ruokintakierrosta. Vuohien jälkeen ovat vuorossa hevoset, sitten Suvi voi palata valmistelemaan Lindqvistin perheen joulua. Tänä vuonna perhettä kerääntyy Erkasin saliin tusinan ihmisen verran, joten tekemistä riittää.
Vitriinikaappi on Facebook-kirpparilta. Perheen astiasto on kokoelma Arabian vanhoja lautasia. Juhlakattauksen pöytäliina on Suvin tädin vanha pitsilakana. Tuolit ostettiin antiikkiliikkeestä. Lautasliinat ovat Cobellosta.
Suvi, Daniel, Eliel ja Tom ja Erkasin aittarakennuksen seinustalla. Vuorossa on jo 14. joulu Jumon saarella.
Majakalta maatilalle
Verantaa koristaa tuuhea kuusi.
– Se ei mahtunut salin ovesta, naureskelee tilan isäntä Tom Lindqvist, kun olemme siirtyneet Erkasin lämpimään keittiöön.
Tom ja perheen pojat Eliel ja Daniel ovat eilen käyneet naapuritilan Jackoisin isännän kanssa mönkijällä ja peräkärryllä valitsemassa joulukuusen. Se on Jackoisin lahja naapureilleen.
– Se on kaunis ele. Kun kuusi kannetaan sisään, alkaa meidän perheen joulunvietto, sanoo Tom.
Suvi ja Tom ovat molemmat kotoisin pääkaupunkiseudulta ja molemmat koulutukseltaan kokkeja. He tapasivat hektisessä ravintolakeittiössä Helsingissä ja rakastuivat. Yhteinen haave yrittäjyydestä syntyi, kun pari sai hoitaakseen Rauman edustalla sijaitsevan Kylmäpihlajan majakan ravintola- ja majoitustoiminnan.
Pojat Eliel ja Daniel syntyvät noina vuosina. Perheeseen kuuluivat jo Suvin tyttäret Maria ja Melissa ja Tomin tytär Mikaela.
– Kun myytävänä ollut Erkas Gården -saaristotila tupsahti eteen sattuman kautta, koimme, että on aika ottaa seuraava askel, kertoo Suvi.
Lisätila oli tarpeen kasvaneelle perheelle. Päätalon neljä makuuhuonetta, tilava sali ja keittiö tarjosivat sen.
Kolmevuotias Siru-koira innostuu joulusta niin, että kuusi meinaa kaatua. Kuvassa harvinainen rauhallinen hetki. Plyysinojatuoli on Suvin tädin peruja. Tuoli ja kirnu ovat tilan vanhoja kalusteita.
Juustolan salaiset reseptit
Eläinrakas Suvi oli jo pitkään haaveillut vuohitilasta ja juustolasta. Jumon Juustola aloitti toimintansa pienessä meijeriksi muutetussa kylmätilassa talon yhteydessä, ja Suvin ja Tompan yritys otti hoitaakseen Norrbyn kylän Aftonro-palvelukodin ja Iniön koulun ruokailut.
Juustola on sittemmin muuttanut väljempiin tiloihin läheiseen Taivassaloon. Juustolan valikoimakin on samalla saanut mahdollisuuden kasvaa. Suvi tekee juustojen ohella monensorttista jäätelöä, viilejä ja jogurttia. Joulunaika tuo omat erikoismakunsa tuotteisiin, jäätelö saa lisätujauksen rommista ja rusinasta. Toinen suosikkimaku on puolukka-kinuski. Suvi tekee myös glögiä lahjaksi sukulaisille ja ystäville, ja joulumarkkinoille leivotaan maltaista ja makeaa saaristolaisleipää.
– Perinteisillä jouluruoilla on meille suuri merkitys, vaikka saatamme joskus poiketa kinkku–rosolli–laatikot-kaavasta tekemällä vaikka sushirullia alkuruoaksi. Mutta kinkusta emme luovu! Juustot kuuluvat pöytään, olemme tykästyneet omiin tuotteisiimme, sanoo Suvi ja nauraa.
Perheellä on omat suosikkiherkkunsa.
– Uunissa lempeästi lämmitetty brie rosmariinilla maustetulla vadelmahillolla on koko perheen suosikki, samoin minun salaisella reseptillä tekemäni joulujäätelöt. Muuten tehtäväkseni jää salin ja verannan koristelu juhla-asuun, Tom hoitaa perinneherkut, Suvi sanoo.
Sohvapöytä kuuluu samaan kalustekokonaisuuteen kuin plyysiset Chippendale-nojatuolit. Kalusto ja matto on saatu Suvin tädiltä. Verhokangas löytyi raumalaisesta kangaskaupasta. Laakea kristallimalja on ylioppilaslahja Suvin kummivanhemmilta. Eeva Räisäsen maalaus esittää Jumon kyläsatamaa. Tapetti on Duron Gammalsvenska-malliston Hudiksvall Teater.
Lämmitetty briejuusto vadelmahillon kera on koko perheen jälkiruokasuosikki. Sen päälle ripoteltiin paahdettuja mantelilastuja koristeeksi.
Keittiö kuntoon jouluksi
Nyt perhe viettää neljättätoista jouluaan omalla tilalla.
– Kun ostimme tilan, tiesimme että remontoitavaa riittää. Onneksemme päätalo oli kaukana toivottomasta tilasta. Vesi tuli sisään, sähköt toimivat, ja rakenteet ovat terveet. Remppasimme sisätiloja mieleiseksemme aina kun aikaa jäi yli muista hommista, mikä ei ollut usein, Tom kertoo.
Remontti on tietenkin vielä kesken, niin kuin vanhoissa taloissa tuntuu aina olevan. Siitä ei turhaan stressata, asioita tehdään omalla tahdilla.
– Pian saamme valmiiksi viime vuonna aloitetun kuistiremontin ja avaamme keittiöstä ja salista käynnin kuistille. Saimme juuri keittiömmekin päivitettyä, sopivasti jouluksi. Joulukinkku tosin käydään paistamassa Aftonron ammattilaisuunissa, sinne mahtuu isompikin kinkku, Tom sanoo.
Molempien työt jatkuvat joulunpyhinäkin, kun Tom tekee jouluherkut Aftonron asukkaille ja Suvi ruokkii ja hoitaa eläimet niin kuin vuoden jokaisena päivänä.
Suvin juustoissa on vahva artesaanileima. Niiden kanssa sopivat hyvin piparkakut. Pönttöuuni korvasi 2000-luvulla vanhan takan.
Suvi koristelee verannan ja salin juhla-asuun ja huolehtii joulun jälkiruoista, Tompan vastuulla ovat perinneherkut.
Hiljaisuus ja maisema
Erkas Gårdenin tilan päätalo on 1700-luvulta, alun perin se on ollut kooltaan puolet nykyisestä. 1800-luvun puolivälissä omistajaksi tullut merikapteeni Sjöberg laajensi talon nykyisiin mittoihinsa. Voi kuvitella, millaista saaressa on ollut talvikuukausina Sjöbergin aikoihin, kun ei ollut sähköä eikä yhteysaluksia.
– Jäätilanteen takia laivaliikennettä ei ollut ja lunta oli varmasti paljon, pohtii Suvi.
Aitassa on tallessa vanha hevosreki, jolla on saatettu käydä joulujumalanpalveluksessa Iniössä, Sophia Wilhelminan kirkossa. Matkaa on jään yli vain muutama kilometri.
– Aftonron vanhimmat asukkaat muistavat lapsuudestaan ajan, jolloin paksua jäätä kutsuttiin nimellä hästis (hevosjää), koska se kantoi hevosen ja reen painon.
Nykyisin yhteysalus lähisaariin murtaa jään, ja lossi kuljettaa autot pääsaareen.
– Ei kovin romanttista, mutta kieltämättä töiden ja poikien koulumatkan takia näppärää, Tom toteaa.
Perhe on huomannut, että ilmasto on muuttunut. Joulut saaristossa ovat enää harvoin valkoisia, eikä talven jääpeite poukamissa ja lahdelmissa tunnu hevosjäältä.
– Mutta joulun lämmön ja tunnelman tavoittaa aitona hiljaisessa maisemassa tällä pienellä saarellamme, sopivan kaukana kaikesta, sanoo Suvi.
Kun perhe osti tilan, vanhaa esineistöä oli siellä paljon. Osa on nyt käytössä koristeena. Jouluinen kranssi ostettiin Helsingistä Annalan huvilan joulumyyjäisistä.
Kaunis valkoinen pikkukili sai nimekseen Prinsessa.
Tuju-, Egon- ja Eminem-pukit viihtyvät omassa aitauksessaan.
Tiesitkö?
Tiesitkö, että joulunvietto on Suomessa uudehko perinne, joka saapui Ruotsista 1800-luvun loppupuolella. Kuusikin tuotiin koristeeksi sisätiloihin vasta 1900-luvun alussa.
Ulkosaaristossa joulukuusi oli harvinainen, ehkä syynä oli puiden vähyys. Sisäsaaristossa se kuitenkin kuului joulunviettoon. Syksyn aikana valmistettiin koristeita, joita leikattiin paperista ja rypytettiin kauniisti. Kuuseen kuuluivat myös kynttilät, punaiset omenat ja lippunauhat.
Saariston jouluvalmisteluissa tuoreen kalan rooli oli suuri. Joulupöydän kala ei saanut olla muu kuin hauki. Saaristossa tiedettiin, että hauki oli juuri joulun aikaan pulska ja maukas.
KOTI
Iniössä 1700-luvun saaristolaistila Jumon saarella, päärakennuksessa
5 h ja k, noin 200 m².
ASUKKAAT
Suvi, Daniel, Tom ja Eliel, irlanninsetteri Siru, islanninhevoset Gleisir ja Rubina sekä vuohilauma. Instagramissa
@jumon_juustola.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ