Idean viherkatokseen Juhana ja Suvi saivat Tallinnan-matkalta. Koska tila on korkea, siellä kaikui, mutta viherkatos paransi akustiikkaa. Lisäksi kasvit puhdistavat ilmaa ja tuovat kodikkuutta. Yläkerrassa on työhuone, josta kolmion muotoinen sisäikkuna alakertaan. Ylhäällä on myös oleskelutila, jossa on televisio ja paljon kirjoja.
Mia Lundberg kuvat Martti Järvi
Suvi Rüster ja hänen miehensä Juhana asuivat pitkään pääkaupunkiseudulla omakotitalossa. Heidän poikansa Lennin kasvaessa heräsi halu muuttaa rauhallisempaan ympäristöön. Perhe aloitti asunnon etsimisen Porvoosta, koska he arvostavat vanhaa rakennusperintöä.
– Haaveilimme vanhasta hirsitalosta, jonka olisi pystynyt remontoimaan. Etsimme sellaista Porvoon keskustasta ja sen läheisyydestä. Mutta monet kohteista oli remontoitu niin, ettemme olisi voineet korjata niitä meille tärkeiden periaatteiden mukaisesti, Suvi kertoo.
Talon piti kaavamääräysten mukaisesti sopia vanhaan kylämiljööseen. Siksi siihen ei voinut suunnitella esimerkiksi ulkonevaa terassia, vaan sen piti olla saman katon alla. Terassilla on ulkotakka ja Kymen rottingin riippukeinut. Talo on maalattu Faluninpunaisella punamultamaalilla.
KYLÄTUNNELMA LUMOSI
Koska mieleistä vanhaa hirsitaloa ei löytynyt kiivaasta etsinnästä huolimatta, heräsi ajatus uuden talon rakentamisesta oman ideologian mukaisesti.
– Kun tajusimme, että vaihtoehtona oli vain rakentaminen, laajensimme reviiriä ja aloimme etsiä sopivaa tonttia. Ajelimme Porvoon lähiympäristössä eräänä viikonloppuna. Osuimme Kerkkooseen, jossa oli juuri silloin joulumarkkinat. Siellä ihastuimme lämpimään kylätunnelmaan, Suvi kertoo.
Alkoi tontin metsästys Kerkkoosta. Lopulta löytyi mummonmökki, jonka tontilla oli vielä jäljellä rakennusoikeutta. Mökkiä ei ollut remontoitu niin sanotusti pilalle, vaan se oli Rüstereille oikein sopiva. He kunnostivat mökin itselleen ja muuttivat siihen asumaan.
Seinällä komeilee Leena-Kaisa Halmeen suunnittelema Kehrä-ryijy, jonka Suvi löysi Tori.fi:stä samoin kuin Adean sohvan. Valaisimet Artek, lepotuoli on Juhanan isovanhemmilta.
TALO SOPIMAAN TONTILLE
Tontti oli siis saatu, ja kun ensikertalaiset alkoivat suunnitella taloa, heille tuli yllätyksenä, että tontille oli kaavoituksessa määrätty tarkalleen mahdollisen toisen rakennuksen paikka ja muoto. Siihen sai rakentaa talon, jonka runkosyvyys on korkeintaan seitsemän metriä.
– Se asetti tiukat raamit rakentamiselle, Suvi sanoo.
He halusivat ehdottomasti modernin puutalon, jossa käytetään ekologisia rakennusmenetelmiä.
Tutkittuaan kriteereihin sopivia talopaketteja he päätyivät Sunhouseen. Talot toimitetaan helppona pakettina, mutta ratkaisuja voi suunnitella yksilöllisesti talovalmistajan arkkitehdin kanssa.
– Sunhousen arkkitehti Kalle Oikari kuunteli toiveitamme tarkoin. Hän ideoi, teki ehdotuksia ja piirsi talon ottaen huomioon toiveemme ja kaavan rajoitukset. Heidän kanssaan oli vaivatonta tehdä unelmien taloa. Kalle muun muassa tutustui tonttiin huolellisesti ja vieraili siellä eri vuorokaudenaikoina, kehuu Suvi.
perhe koolla: Suvi, Juhana ja Lenni sekä Pelle-koira. Mäntyiset portaat rakensi kirvesmies Esa Parkatti. Alun perin portaat oli tarkoitus maalata, mutta ajan kuluessa puu on alkanut miellyttää silmää. Käsijohde on väliaikainen, siihen on suunnitteilla sirompi ratkaisu.
PUUTA, EI MUOVIA
Taloon haluttiin perinteiseen tapaan painovoimainen ilmanvaihto. Rakennusmateriaalien oli tärkeää olla luonnonmukaisia ja mahdollisimman paljon muovittomia.
Ekoperiaatteiden mukaisesti tehtiin mahdollisimman yksinkertainen talotekniikka. Lämmitysjärjestelmänä on ilmavesilämpöpumppu sekä varaava takka, ja jäähdyttämistä varten on tavallinen ilmalämpöpumppu.
Doorien tuhkansävyiset ovet ovat Ikean kaapistorungoissa. Vetimet ovat Kvikin. Betoniset valukivitasot on tilattu Virosta. Ikkunan yläpuolelle Suvi löysi Chill-seinävalaisimet Olsson and Bakeriltä. Keittiökoneet ovat Mieleltä, liesituuletin Savon. Saarnipuiset Zig Zag -baarijakkarat ovat ruotsalaisen Hans K:n mallistosta. Cooeen pallomaljakot ovat porvoolaisesta Finformista.
JOULUKSI UUTEEN KOTIIN
Perhe asui idyllisessä mummonmökissä rakennustyömaansa kyljessä. Huhtikuussa 2019 aloitettiin maatyöt ja saman vuoden marraskuussa perhe muutti uuteen taloon asumaan.
Talo ei ollut vielä tuolloin lopullisesti valmis.
– Sovimme heti rakennusprojektin alussa Juhanan kanssa, että hän hoitaa kaiken, mikä liittyy rakennusprojektiin ja vastaavasti minä kaiken, mikä tulee talon sisälle näkyviin, kuten pintamateriaalit, kodinkoneet ja kalusteet, kertoo Suvi.
Perhe palkkasi kaksi Sunhousen suosittelemaa timpuria rakentamaan taloa. He olivat tehneet monia Sunhousen Pre Cut -tyyppisiä taloja. Mittatilaustyönä tehdyt rungot tulivat tehtaalta tontille ja ne pystytettiin ja rakennettiin loput paikan päällä.
– Timpurit olivat hyvin suunnitelmallisia, pysyivät aikataulussa, kysyivät mielipidettä ja kuuntelivat ehdotuksia. Oli kerrassaan loistava asia, että asuimme siinä vieressä, sillä kysyttävää oli usein ja pääsimme sanomaan mielipiteemme nopeasti, Suvi muistelee.
Suvi ja Juhana tekivät paljon myös itse. Keittiökalusteiden rungot hankittiin Ikeasta ja niihin teetettiin Doorien ovet. Keittiö asennettiin itse kuten talon muutkin kiintokalusteet.
Itse valettiin myös betonilattiat ja maalattiin sisäseinät ja ulkoverhous.
Suvin mielestä kodin paras paikka on ruokapöydän ääressä. Siitä avautuu alati vaihtuva peltomaisema. Edelliseen kotiin teetetty pöytä haluttiin mukaan, ja sen koko otettiin huomioon, kun taloa suunniteltiin. Tuolit on ostettu Homeroomista.
TUOKSUVA JA HENGITTÄVÄ TALO
Tavoitteena oli ekologinen, painovoimainen ja hengittävä talo. Koska talo on maalattu ulkoa hengittävällä punamultamaalilla, tuli myös sisämaalien olla hengittäviä. Sisäpintoihin valittiin Auron luonnonmaalit ja ja voc-vapaat tasoitteet.
– Koti ei ole pelkästään sitä miltä se näyttää, se on myös sitä miltä se tuoksuu. On ihanaa tulla kotiin, avata ovi ja tuntea raikkaan puun tuoksu, sanoo Suvi.
Ekologisen lattiamateriaalin löytäminen oli haasteellista. Myös lattian tuli olla hengittävä ja muoviton.
– Löysimme lopulta järvenpääläisen puulattioiden valmistajan Arborettin. Valitsimme koivulattian suomalaisuuden ja kestävyyden vuoksi. Se vain paranee käytössä.
Sisäovet on tilattu Puukas-nimiseltä puusepänliikkeeltä Kymenlaaksosta. Mattalakatut ovet ovat täyttä koivupuuta.
Ruokatoimittaja Suvi halusi työnsä takia keittiöön vanhan ajan ruokakomeron. Arkkitehti Kalle Oikari ideoikin apukeittiö-ratkaisun liukuoven taakse. Sinne mahtuvat kodinkoneet, purkit ja purnukat sekä toiveissa ollut kierrätyspiste. Apukeittiön jatkeena on pyykkihuolto ja perimmäisenä vaatehuone.
YSTÄVIÄ YMPÄRILLÄ
Pieni kylä on osoittautunut ihanaksi paikaksi asua. Siellä on yhteisöllinen ilmapiiri, kylällä tehdään paljon vapaaehtoistyötä urheiluseurassa ja nuorisoseurassa, ja sieltä löytyy osuuskunnan pitämä kahvilakioski.
–Meidät on otettu lämpimästi vastaan kyläyhteisöön ja olemme saaneet paljon uusia ystäviä. Lennin koulu on myös ihan lähellä. Tämä on turvallisesti virkeä kylä, iloitsee Suvi.
Perheen joulu rakentuu samoilla periaatteilla kuin talokin: yksinkertaisesti ja luonnon aineksista. Tunnelma ja tuoksut ovat tärkeitä. Joulukuusi haetaan maatilalta Askolasta, missä on kasvatettu kuusimetsä.
Joulun perinteeksi on muodostunut sukulaisten kokoontuminen brunssille Rüstereiden luokse. Silloin syödään pitkän kaavan mukaan, nautitaan yhdessäolosta ja jouluisista mauista. Illan perhe viettää keskenään.
– Koti on tuntunut hyvältä. Huomaan, että taloon rakastuu koko ajan enemmän.
Vanha pihasauna kunnostettiin ja sinne vedettiin juokseva vesi. Joulun aikaan myös sauna saa koristeet ylleen.
KOTI
Kerkkoon kylässä Porvoossa
Omakotitalo 137,5 m², talousrakennus, sauna-liiteri, mummonmökki.
ASUKKAAT
Suvi, 43, ruokatoimittaja ja ruokastailisti, Juhana, 47, toiminnanjohtaja ja Lenni, 8, sekä Pelle-koira.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2