Artikkeli

Koti ja keit­tiö 10/2010 Kat­ri Schrö­der Ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Poronfilee, karpalo-kastike ja juurespyree

Nosta pakastetut poronfileet sulamaan jääkaappiin tarjoilua edeltävänä päivänä. Mausta fileet suolalla ja rouhitulla mustapippurilla...

4 an­nos­ta

noin 600 g po­ron

kal­vo­ton­ta si­sä­fi­lee­tä

ri­paus suo­laa ja

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

2 rkl voi­ta

2 ros­ma­rii­ni­nok­saa

Kar­pa­lo­kas­ti­ke:

2 dl riis­ta­lien­tä

(esim. riis­ta­fon­dis­ta)

1 dl pu­na­vii­niä

1 dl kar­pa­lo­hyy­te­löä

ri­paus suo­laa ja

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Juu­res­py­ree:

500 g pui­ku­la­pe­ru­noi­ta

1 (300 g) pals­ter­nak­ka

100 g voi­ta

tilk­ka mai­toa

(suo­laa)

1. Nos­ta pa­kas­te­tut po­ron­fi­leet su­la­maan jää­kaap­piin tar­joi­lua edel­tä­vä­nä päi­vä­nä.

2. Maus­ta fi­leet suo­lal­la ja rou­hi­tul­la mus­ta­pip­pu­ril­la. Su­la­ta voi pan­nul­la ja li­sää ros­ma­rii­ni­nok­sat. Rus­kis­ta fi­leet vois­sa. Ros­ma­rii­ni an­taa li­ho­jen paah­tu­es­sa ma­kua. Kyp­sen­nä fi­leet ro­seen­pu­nai­sik­si 175-as­teis­sa uu­nis­sa noin 10 mi­nuut­tia, tai kun­nes li­ha­läm­pö­mit­ta­ri näyt­tää 55 as­tet­ta. Kää­ri kyp­sät fi­leet fo­li­oon ja an­na le­vä­tä 10 mi­nuut­tia.

3. Val­mis­ta juu­res­py­ree. Kuo­ri ja pa­loit­te­le pe­ru­nat ja pals­ter­nak­ka. Kei­tä ne kyp­sik­si suo­lal­la maus­te­tus­sa ve­des­sä. Sii­vi­löi nes­te pois. So­seu­ta juu­rek­set ja li­sää voi. Ohen­na mai­dol­la. Maus­ta suo­lal­la.

4. Val­mis­ta kas­ti­ke. Kaa­da fi­lei­den pais­to­pan­nul­le riis­ta­lie­mi ja pu­na­vii­ni. Kei­tä kas­ti­ket­ta ko­koon noin 10 mi­nuut­tia. Li­sää kar­pa­lo­hyy­te­lö. Kie­hau­ta ja maus­ta suo­lal­la ja mus­ta­pip­pu­ril­la.

5. Leik­kaa fi­leet poik­ki­syin vii­pa­leik­si. Tar­joa kar­pa­lo­kas­tik­keen ja juu­res­py­reen kans­sa.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 30 min