Artikkeli

Pizza Margherita

Piz­za­tai­ki­na:

2 dl vet­tä

1/4 tl tuo­ret­ta tai 2 tl kui­va­hii­vaa

1/2 tl suo­laa

ri­paus so­ke­ria

2 rkl olii­vi­öl­jyä

noin 4 1/2 dl ta­val­li­sia tai du­rum­veh­nä­jau­ho­ja

1. Liu­o­ta tuo­re­hii­va kä­den­läm­pöi­seen ve­teen. Kui­va­hii­va li­sä­tään jau­ho­jen kans­sa 42-as­tei­seen ve­teen.

2. Li­sää suo­la, so­ke­ri, öl­jy ja jau­hot vä­hi­tel­len. Hyvä piz­za­tai­ki­na ir­to­aa kul­hon reu­nois­ta, mut­ta on sil­ti peh­me­än not­ke­aa. Vai­vaa tai­ki­na kim­moi­sak­si. Si­pai­se pin­taan olii­vi­öl­jyä ja pei­tä lii­nal­la. An­na nous­ta kak­sin­ker­tai­sek­si.

3. Vai­vaa tai­ki­nas­ta il­mat pois ja jaa se yh­dek­si tai use­am­mak­si osak­si. Pyö­rit­te­le pa­lat pal­loik­si ja kau­li tai muo­vaa ne kä­sin oh­jees­sa mai­nit­tuun muo­toon.

4. Li­sää täyt­teet.

5. Pais­ta 225 as­tees­sa 15–20 mi­nuut­tia täyt­teis­tä riip­pu­en. Lai­ta piz­za ai­na kuu­maan uu­niin.

Maus­ta piz­za­poh­jaa:

1/2 dl raas­tet­tua par­me­saa­ni­juus­toa

1/2 sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri

1 tl kui­vat­tua yrt­tiä, esim. ore­ga­noa tai ba­si­li­kaa

2 rkl to­maat­ti­py­ree­tä

2 rkl päh­ki­nä­rou­het­ta

Piz­za Marg­he­ri­ta:

Täy­te:

250 g moz­za­rel­la­juus­toa

12 kir­sik­ka- tai 6 luu­mu­to­maat­tia

tuo­ret­ta ba­si­li­kaa

pari kier­ros­ta mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

To­maat­ti­ta­pe­na­de:

1 prk (85 g) ki­vet­tö­miä, mus­tia olii­ve­ja

2 rkl to­maat­ti­py­ree­tä

1 rkl kap­rik­sia

2 murs­kat­tua val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 an­jo­vis­fi­lee­tä

1/2 sit­ruu­nan pu­ris­tet­tu mehu

1/2 tl so­ke­ria

1 rkl hy­vää olii­vi­öl­jyä

1. Val­mis­ta tai­ki­na pe­ru­soh­jeen mu­kaan ja muo­toi­le sii­tä kak­si ohu­eh­koa piz­za­poh­jaa.

2. So­seu­ta sau­va­se­koit­ti­mel­la ta­pe­na­de­ai­nek­set kes­ke­nään. Le­vi­tä seos poh­jil­le.

3. Li­sää vii­pa­loi­tu juus­to, puo­li­te­tut to­maa­tit ja tuo­reet ba­si­li­kan­leh­det. Pirs­kot­te­le pääl­le olii­vi­öl­jyä.

4. Pais­ta 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 15 mi­nuut­tia. An­na piz­zan jääh­tyä het­ken uu­nis­ta nos­ta­mi­sen jäl­keen.

Jau­ho- ja oi­kai­su­vih­jei­tä:

● Kor­vaa 1 dl jau­hois­ta ko­ko­jy­vä- tai mais­si­jau­hoil­la.

● Voit hyö­dyn­tää tai­ki­nan se­as­sa esim. täh­teek­si jää­nyt­tä pe­ru­na­muu­sia.

● Oi­kai­se kii­rees­sä, eli käy­tä hy­väk­se­si val­mii­ta piz­za­poh­jia ja tai­ki­na­se­ok­sia.

● Ison ja pyö­re­än piz­za­poh­jan val­mis­tuk­ses­sa pe­rin­tei­nen pii­rak­ka­pu­lik­ka on hyvä apu kau­li­men ohel­la.