Artikkeli

Koti ja keit­tiö 6-7/2011 SAN­NA KE­KÄ­LÄI­NEN | KUVA AR­TO VUO­HE­LAI­NEN

Perus­lei­pä­taikina

Hyvä perusleipäohje on kesäkeittiön kulmakivi. Reseptiä muuntelemalla saat joka tilanteeseen sopivan lämpimäisen.

2 1/2 dl kä­den­läm­pöis­tä vet­tä

20–25 g tuo­ret­ta hii­vaa

1 1/2 tl so­ke­ria

1/2–1 tl suo­laa

n. 6 dl veh­nä­jau­ho­ja

3 rkl olii­vi­öl­jyä

1. Mu­rus­te­le hii­va kä­den­läm­pöi­seen ve­teen. Li­sää so­ke­ri, suo­la ja öl­jy. Se­koi­ta.

2. Li­sää jau­hot vä­hän ker­ras­saan alus­ta­en. Alus­ta tai­ki­naa yleis­ko­neel­la tai säh­kö­vat­kai­men tai­ki­na­kou­kuil­la noin 5 mi­nuut­tia. Li­sää tar­vit­ta­es­sa jau­ho­ja. Voit myös alus­taa tai­ki­nan kä­sin. Ai­kaa ku­luu noin 20 mi­nuut­tia, ja tai­ki­na saat­taa kai­va­ta enem­män jau­ho­ja.

3. An­na tai­ki­nan ko­ho­ta läm­pi­mäs­sä, ve­dot­to­mas­sa pai­kas­sa keit­ti­ö­pyyh­keel­lä pei­tet­ty­nä kak­sin­ker­tai­sek­si (noin 20–30 min.). Pai­ne­le tai­ki­nas­ta il­ma­kup­lat pois ja muo­toi­le se ha­lu­a­ma­si mal­li­sek­si lei­väk­si. An­na lei­vän ko­ho­ta pei­tet­ty­nä uu­del­leen kak­sin­ker­tai­sek­si.

4. Pis­te­le lei­pää haa­ru­kal­la ja pais­ta 200-as­tei­sen uu­nin ala­ta­sol­la noin 30 mi­nuut­tia.

Vink­ki: Voit kor­va­ta osan jau­hois­ta hii­va­lei­pä- ruis- tai täys­jy­vä­jau­hoil­la.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min. + 1,5 t