Arkiolohuoneen seinää koristaa edeltävän pappilan alkuperäinen, kaunis vanha ovi. Siinä on kyläsepän takomat saranat. Divaanisohva on omaa tuotantoa, sohvapöydän Auli on saanut aikoinaan äidiltään.
Mia Lundberg kuvat Martti Järvi
Tervetuloa Loimaalle!
Pappilan pääsisäänkäynnin verannalla aika on pysähtynyt. Auli on kerännyt puutarhasta tammen ja ruusupensaan oksia maljakoihin.
Olemme vierailleet komeassa pappilassa aiemminkin. Jouluna 2012 pääsimme kurkistamaan sisustussuunnittelija Auli Willmanin perheen joulunviettoon. Tällä kertaa olemme kylässä sateisena kesäpäivänä. Varsinaissuomalainen maisema ja komea talo ovat kesäaikaan vähintään yhtä viehättäviä kuin talvella.
Pappila on ollut Aulin koti jo lähes 30 vuoden ajan, juhannusaatosta 1993.
Loimijoen rannassa sijaitsevan uusklassisen pappilan päärakennuksen on suunnitellut arkkitehti Harald Smedberg 1926. Samalla paikalla on sijainnut pappila ainakin 1600-luvulta lähtien.
– Olen Loimaalta kotoisin, ja olin aina ihaillut vanhaa pappilaa ja sen miljöötä kirkkoineen. Haaveesta tuli totta, Auli kertoo.
Loimijoki virtaa komean pappilan takana. Paikalla on sijainnut pappila jo 1600-luvulta lähtien.
Auli on käynyt keräämässä pappilan pihamaan vanhoista tammista lehviä keittiön ja kuistin maljakoihin.
Kauneuden kaipuu vei muutokseen
Auli on koulutukseltaan erikoissairaanhoitaja, mutta kauneuden kaipuu sekä vahva halu toteuttaa itseään ja taiteellista puoltaan pakottivat hänet muuttamaan ammatillista suuntaa. Näin Ribbon sai alkunsa vuonna 1985. Auli tekee sisustussuunnitelmia sekä yksityiskoteihin että yrityksille.
– Intohimoni on yhdistää uutta ja vanhaa. Olen myös hyvin kiinnostunut taidehistoriasta.
Alusta lähtien yrityksessä on ollut myös ompelimo. Myöhemmin on perustettu verstas, jossa työskentelevät puuseppä, verhoilija ja ompelija. Yritys työllistää noin 12 henkilöä.
– Keskityn nykyisin lähinnä suunnittelu- ja ostotyöhön. Työn monipuolisuus on ihanaa, mukavat ja kivat kohtaamiset tallentuvat muistiini ja ammennan niistä, kertoo Auli työstään.
Auli on elänyt yrityksensä kanssa 90-luvun laman, nousukauden ja koronaepidemiankin.
– 90-luvun lama oli kauhea paikka, se oli rankkaa, sillä moni menetti työpaikkansa ja lainojen korot olivat korkealla, ihmisillä ei ollut mahdollisuutta satsata kotiin. Nousukautta kesti kymmenisen vuotta. Korona osoitti, että kotiin kannattaa sijoittaa, se tuo hyvää oloa ja rauhoittaa, pohtii Auli.
Ruokasalin kalusto on ostettu huutokaupasta Turusta vuonna 1993. Auli muistelee, kuinka yleisö aplodeerasi, kun kiihkeä huutokilpa ratkesi heidän hyväkseen. Kalustoon kuuluu jatkettava ruokapöytä, kymmenen tuolia, kaksi käsinojallista tuolia, mahalipasto, senkki ja vitriinikaappi. Pöydässä on muotoon ommeltu Marimekon pöytäliina.
Ruokasalin seinälle on koottu suomalaisten ikonimaalausharrastajien töitä. Neitsyt Maria -patsas on ostettu messuilta Ranskasta.
Kirkonkellojen sointi rytmittää eloa
Auli on aina rakastanut vanhoja rakennuksia ja maaseudun rauhaa.
– Paras asia kotona onkin sitä ympäröivä luonto, vanhat puut ja kasvillisuus. Puutarhassa touhuaminen on ihanaa tekemistä.
Isossa pappilassa pihoineen on paljon puuhaa, mutta tarvittaessa Auli hankkii apua.
– Koen pappilan runollisena paikkana. On niin paljon kaikkea kaunista, mikä puhuttelee minua: tontilla virtaava Loimijoki ja tunne siitä, että pappilassa on joku, joka suojelee. Ne tuovat minulle rauhaa. Täällä kirkonkellojen sointi rytmittää elämää.
Arkiolohuoneen seinää koristaa edeltävän pappilan alkuperäinen, kaunis vanha ovi. Siinä on kyläsepän takomat saranat. Divaanisohva on omaa tuotantoa, sohvapöydän Auli on saanut aikoinaan äidiltään.
'
Salin sohva on Aulin suunnittelema ja omassa verstaassa tehty. Kustavilaistyyliset kevyet nojatuolit ovat huonekalutehdas Wiikin tuotantoa, moderni lasipöytä sopii istuinryhmän pariksi. Kertaustyylinen kattokruunu on 1900-luvun alusta. Suuri teos seinällä on Aulin ystävän Outi Tammen akryylimaalaus.
Arkiolohuone on kodin keskipiste
Pappilaan on kaksi sisäänkäyntiä. Talon sivussa on arkisempi sisäänkäynti kuistille ja siitä on käynti suoraan suureen keittiöön.
– Keittiö on jo 30 vuotta vanha ja haaveissa onkin seuraavaksi remontoida se. Näin isossa ja vanhassa talossa on aina jotakin remontoitavaa. Kun pääsee yhden pään loppuun, täytyykin jo aloittaa uudestaan toisesta päästä, kertoo Auli ja naurahtaa.
Arkisin Aulin käytössä ovat keittiö, kodinhoitohuone, sauna, makuuhuone kylpyhuoneineen sekä arkiolohuone. Arkiolohuoneessa on kaksi sohvaa vastakkain ja pieni ruokapöytä keskellä.
– Vietän täällä paljon aikaa.
Arkiolohuoneessa syödään ja seurustellaan tai rentoudutaan töiden jälkeen katsomalla televisiota tai lueskellen.
– Arkiolohuone on ehdottomasti tämän kodin keskipiste.
Pappilassa on myös suuri ruokasali, johon mahtuu mainiosti huutokaupasta ostettu 12 hengen ruokailuryhmä. Pappilan ruokasali ja sali ovat käytössä juhlissa tai silloin, kun vieraita on enemmän. Juhlan aikaan otetaan käyttöön myös talon kaunis pääsisäänkäynti.
– Täällä on rauhallista, vaikka olisi paljon vieraita. Tyttäreni perheineen vieraileekin täällä usein.
Tyttären perheeseen kuuluu myös pikkuinen Kerttu, Aulin ensimmäinen lapsenlapsi.
Saarekkeella on tilaa kokkailuun ja leipomiseen. Keittiön marmoritasot ovat Loimaan kivestä. Auli pitää kovasti materiaalista, sillä varsinkin leipomiseen marmori on mitä oivallisin. Vanha tarjotin on saatu Aulin äidiltä.
Puusepäntyötä ja uusia haaveita
Kaikesta huomaa, että pappilaa asuu taitava sisustaja. Vanhan talon henkeä on kunnioitettu, mutta nykyajan asumismukavuuksista ei ole tingitty.
– Sisustajana innostun uudesta, mutta säilytän vanhaa aina, kun se on mahdollista. Kierrätän, hankin hyvää ja laadukasta, jonka käytän loppuun saakka. Vanhemmilta saadut kalusteet ovat minulle erityisen tärkeitä, Auli kertoo.
Kipinän taiteen keräämiseen Auli on saanut äidiltään. Auli on ostanut ensimmäiset taide-teokset jo nuorena tyttönä. Hän mainitsee lempitaiteilijoikseen Pentti Koivikon, Kuutti Lavosen ja Johanna Oraksen. Myös loimaalaiset Katja Hannula ja Siiri Tanner kuuluvat hänen suosikkeihinsa.
Taide on yhdistetty täällä puisiin huonekaluihin, pellavaan, silkkiin ja villaan.
– Arvostan suuresti puusepäntyötä. Vanha puu on kaunista, on se sitten talonpoikaiskaluste tai Artekia.
Aulin sisustamista ohjaa myös se periaate, ettei sisustusta saa tehdä koskaan liian valmiiksi.
– Tilaa täytyy jättää aina uusille haaveille ja suunnitelmille, innostumiselle.
Fun-kattovalaisin on Verner Pantonin suunnittelema. Seinä-valaisin Artemide. Taulu loimaalaisen Katja Hannulan hevosaiheinen teos. Makuuhuoneen kalusto on ranskalaisen Granden.
Talon sivussa olevan sisäänkäynnin eteen on rakennettu iso terassi, jolla nautitaan kesäpäivistä. Siellä mahtuu grillaamaan ja ruokailemaan suurellakin joukolla.
Koti
Loimaalla
Loimaan vanha pappila, rakennettu 1925–1926.
Asukas
Sisustustalo Ribbonin perustaja ja omistaja, sisustussuunnittelija
Auli Willman.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2