Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 09/06

Omena-mantelitorttu

Sekoita vehnäjauhot, tomusokeri ja suola. Nypi joukkoon voi. Lisää keltuaiset ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääräise taikina kelmuun ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi...

(6–8 an­nos­ta)

4–6 ome­naa

Poh­ja:

5 1/2 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 1/2 dl to­mu­so­ke­ria

ri­paus suo­laa

175 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

3 kel­tu­ais­ta

Poh­jan pais­ta­mi­seen:

3–4 dl kui­vat­tu­ja her­nei­tä tai rii­siä

Täy­te:

180 g (3 pss) man­te­li­jau­het­ta

125 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

1 1/2 dl so­ke­ria

3 mu­naa

1. Se­koi­ta veh­nä­jau­hot, to­mu­so­ke­ri ja suo­la. Nypi jouk­koon voi. Li­sää kel­tu­ai­set ja se­koi­ta tai­ki­na ta­sai­sek­si. Kää­räi­se tai­ki­na kel­muun ja lai­ta jää­kaap­piin noin puo­lek­si tun­nik­si.

2. Se­koi­ta man­te­li­jau­hot peh­me­ään ras­vaan. Li­sää so­ke­ri ja mu­nat ja se­koi­ta ta­sai­sek­si ja kuoh­ke­ak­si.

3. Pois­ta ome­nois­ta sie­men­ko­dat ja loh­ko he­del­mät.

4. Pai­ne­le tai kau­li tai­ki­na voi­del­tuun pii­ras­vuo­kaan. Pis­te­le poh­ja, vuo­raa se fo­li­ol­la tai lei­vin­pa­pe­ril­la ja le­vi­tä pääl­le noin 3–4 dl kui­vat­tu­ja her­nei­tä tai rii­siä. Se es­tää reu­no­jen va­lah­ta­mi­sen pais­ta­mi­sen ai­ka­na. Esi­pais­ta poh­jaa uu­nis­sa 175 as­tees­sa noin 10 mi­nuut­tia. Pois­ta her­neet tai rii­sit ja fo­lio.

5. Kaa­da esi­pais­te­tul­le poh­jal­le man­te­li­täy­te ja pai­ne­le pääl­le ome­na­loh­kot. Pais­ta pii­ras­ta vie­lä 30–40 mi­nuut­tia, kun­nes se on kyp­sä.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ