Kuva Fotolia
Rapujen syömisessä hyvä apuväline on tylsä, lyhytteräinen rapuveitsi. Terän keskellä on reikä ravun saksien katkaisua varten.
1. Irrota ravun sakset irti ruumiista ja ime liemi nivelistä. Taita saksen pienempi haara irti, naksauta sen kärki auki rapuveitsellä ja ime se tyhjäksi.
2. Leikkaa isomman saksen kärki auki rapuveitsellä ja imaise mehut. Avaa saksen kylki ja irrota lihat syötäväksi.
3. Irrota selkäpanssari, käännä kuori ja poista vihreä vatsalaukku, jota ei syödä. Kaavi panssarin sisällä oleva herkullinen rapuvoi talteen.
4. Väännä pyrstö irti keskiruumiista.
5. Halkaise pyrstö rapuveitsellä sivusta ja irrota liha. Poista pyrstölihasta ohut mustahko suoli, jota ei syödä.
Kuvalliset ohjeet rapujen syöntiin löytyvät osoitteesta www.prokala.fi.
Vinkki! Rapujen syönti on sotkuista puuhaa joten varaa riittävän suuret lautasliinat tai riittävästi lautasliinoja. Vaatteet saat suojattua rapukaulurilla.
Hyödynnä rapujen kuoret
Kerää rapujuhlien jälkeen ravun kuorikasoista panssarit ja sakset talteen ja keitä niistä maukas rapuliemi. Liemi on loistava pohja kala- ja äyriäiskeitoille ja äyriäisrisotoille.
Rapuliemi
15 - 20 ravun panssarit ja sakset
1 - 2 porkkanaa
pala juuriselleriä
1 - 2 sipulia
puolikas fenkoli
1 - 2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 l kalalientä
(noin 2 rkl konjakkia)
1 laakerinlehti
1 oksa timjamia
1. Huuhtele ja kuivaa rapujuhlien jälkeen ravun kuoret eli panssarit ja sakset. Levitä ne pellille leivinpaperin päälle ja kuivaa uunissa 180 - 200 asteessa noin puoli tuntia. Murskaa kuivatetut kuoret esimerkiksi lihanuijalla.
2. Kuori ja paloittele kasvikset. Freesaa niitä voissa kattilassa hetken. Lisää tomaattipyree ja kääntele pienen aikaa. Lisää sitten viini ja kalaliemi sekä konjakki sekä mausteet. Lisää tarvittaessa vettä niin, että kuoret ja kasvikset peittyvät kunnolla. Keitä rauhallisesti noin tunti.
3. Siivilöi ja jäähdytä liemi. Säilytä kylmässä.
Vinkki! Voit myös pakastaa liemen. Keitä se silloin vielä kokoon eli noin puoleen alkuperäisestä määrästä.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ