Artikkeli

Kuva Fo­to­lia

Näin nautiskelet rapuja

Ravut ovat loistavaa seurusteluruokaa: niiden syömisessä riittää askarointia ja maku on aina yhtä nautinnollinen.

Ra­pu­jen syö­mi­ses­sä hyvä apu­vä­li­ne on tyl­sä, ly­hyt­te­räi­nen ra­pu­veit­si. Te­rän kes­kel­lä on rei­kä ra­vun sak­sien kat­kai­sua var­ten.

1. Ir­ro­ta ra­vun sak­set ir­ti ruu­miis­ta ja ime lie­mi ni­ve­lis­tä. Tai­ta sak­sen pie­nem­pi haa­ra ir­ti, nak­sau­ta sen kär­ki au­ki ra­pu­veit­sel­lä ja ime se tyh­jäk­si.

2. Leik­kaa isom­man sak­sen kär­ki au­ki ra­pu­veit­sel­lä ja imai­se me­hut. Avaa sak­sen kyl­ki ja ir­ro­ta li­hat syö­tä­väk­si.

3. Ir­ro­ta sel­kä­pans­sa­ri, kään­nä kuo­ri ja pois­ta vih­reä vat­sa­lauk­ku, jota ei syö­dä. Kaa­vi pans­sa­rin si­säl­lä ole­va her­kul­li­nen ra­pu­voi tal­teen.

4. Vään­nä pyrs­tö ir­ti kes­ki­ruu­miis­ta.

5. Hal­kai­se pyrs­tö ra­pu­veit­sel­lä si­vus­ta ja ir­ro­ta liha. Pois­ta pyrs­tö­li­has­ta ohut mus­tah­ko suo­li, jota ei syö­dä.

Ku­val­li­set oh­jeet ra­pu­jen syön­tiin löy­ty­vät osoit­tees­ta www.pro­ka­la.fi.

Vink­ki! Ra­pu­jen syön­ti on sot­kuis­ta puu­haa jo­ten va­raa riit­tä­vän suu­ret lau­tas­lii­nat tai riit­tä­väs­ti lau­tas­lii­no­ja. Vaat­teet saat suo­jat­tua ra­pu­kau­lu­ril­la.

Hyö­dyn­nä ra­pu­jen kuo­ret

Ke­rää ra­pu­juh­lien jäl­keen ra­vun kuo­ri­ka­sois­ta pans­sa­rit ja sak­set tal­teen ja kei­tä niis­tä mau­kas ra­pu­lie­mi. Lie­mi on lois­ta­va poh­ja kala- ja äy­ri­äis­kei­toil­le ja äy­ri­äis­ri­so­toil­le.

Ra­pu­lie­mi

15 - 20 ra­vun pans­sa­rit ja sak­set

1 - 2 pork­ka­naa

pala juu­ri­sel­le­riä

1 - 2 si­pu­lia

puo­li­kas fen­ko­li

1 - 2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 rkl voi­ta

2 rkl to­maat­ti­py­ree­tä

2 dl kui­vaa val­ko­vii­niä

1 l ka­la­lien­tä

(noin 2 rkl kon­jak­kia)

1 laa­ke­rin­leh­ti

1 ok­sa tim­ja­mia

1. Huuh­te­le ja kui­vaa ra­pu­juh­lien jäl­keen ra­vun kuo­ret eli pans­sa­rit ja sak­set. Le­vi­tä ne pel­lil­le lei­vin­pa­pe­rin pääl­le ja kui­vaa uu­nis­sa 180 - 200 as­tees­sa noin puo­li tun­tia. Murs­kaa kui­va­te­tut kuo­ret esi­mer­kik­si li­ha­nui­jal­la.

2. Kuo­ri ja pa­loit­te­le kas­vik­set. Free­saa nii­tä vois­sa kat­ti­las­sa het­ken. Li­sää to­maat­ti­py­ree ja kään­te­le pie­nen ai­kaa. Li­sää sit­ten vii­ni ja ka­la­lie­mi sekä kon­jak­ki sekä maus­teet. Li­sää tar­vit­ta­es­sa vet­tä niin, et­tä kuo­ret ja kas­vik­set peit­ty­vät kun­nol­la. Kei­tä rau­hal­li­ses­ti noin tun­ti.

3. Sii­vi­löi ja jääh­dy­tä lie­mi. Säi­ly­tä kyl­mäs­sä.

Vink­ki! Voit myös pa­kas­taa lie­men. Kei­tä se sil­loin vie­lä ko­koon eli noin puo­leen al­ku­pe­räi­ses­tä mää­räs­tä.