Artikkeli

Net­te Grön

Kuva Mari Lah­ti

Näillä vinkeillä nukut hyvin

Huonounisuudesta kärsii ajoittain lähes jokainen ja pitkäkestoisesti noin joka kymmenes suomalainen. Nyt luodaan unelle suotuisat olosuhteet ja tehdään makuuhuoneesta unettavan ihana paikka.

So­pi­van jous­ta­va pat­ja

Nu­kut­ko ho­tel­lis­sa tai mat­koil­la pa­rem­min kuin ko­to­na? Oma pat­ja­si ei vält­tä­mät­tä ole si­nul­le pa­ras mah­dol­li­nen. Pat­ja va­li­taan pai­non ja ruu­miin­ra­ken­teen mu­kaan. Pa­ri­vuo­tees­sa voi ol­la eri­lai­set pat­jat eri­pai­noi­sil­le nuk­ku­jil­le.

Vaih­da pat­ja, jos se on sel­väs­ti pai­nu­nut kuo­pal­le. Tut­ki, on­ko sän­gyn poh­ja tu­ke­va, eli joh­tuu­ko not­ko pat­jas­ta vai poh­jas­ta.

Ko­kei­le uut­ta pat­jaa myy­mä­läs­sä kun­nol­la ja rau­has­sa, mie­lel­lään use­a­na eri päi­vä­nä. Lan­ti­on ja ol­ka­pään pi­tää pai­nua kun­nol­la pat­jan si­sään niin, et­tä pat­jan tuki tun­tuu myös vyö­tä­rön koh­dal­la. Jos lan­tio, ol­ka, kä­si­var­si tai jal­ka puu­tuu, pat­ja on eh­kä lii­an kova.

Pe­taus­pat­jan pak­suu­del­la ja peh­mey­del­lä voit vii­meis­tel­lä vuo­teen tun­tu­man. Jos peh­meyt­tä on tar­peek­si, va­lit­se ohuin pe­ta­ri.

Tyy­ny tu­kee ran­kaa

Tyy­nyn peh­meys tai kiin­teys va­li­taan vas­taa­maan vuo­teen peh­meyt­tä. Peh­me­ään pat­jaan ol­ka­pää up­po­aa sy­vem­mäl­le, jol­loin tyy­ny voi ol­la ma­ta­lam­pi. Kiin­te­äs­sä pat­jas­sa tyy­nyn on vas­taa­vas­ti hyvä ol­la kor­ke­am­pi, jot­ta kau­la­ran­ka ei mene mut­kal­le tai kie­roon.

Öi­sin nis­kan ja kau­lan ni­ka­mat ovat usein tun­ti­kau­sia epä­sym­met­ri­ses­sä asen­nos­sa, mikä voi pu­ris­taa vä­li­le­vy­jä ja her­mo­ka­na­via ja ai­heut­taa ki­pua ja jäyk­kyyt­tä. Sik­si hy­vän tyy­nyn va­lin­ta on tär­ke­ää.

Kyl­jel­lään nuk­ku­va tar­vit­see kor­ke­am­man tyy­nyn. Se­läl­lään nuk­ku­val­la tyy­ny voi ol­la mel­ko ma­ta­la. Kuor­saus­ta es­tä­väs­sä eri­kois­tyy­nys­sä on kes­kel­lä kor­ke­am­pi har­jan­ne, joka edis­tää kyl­ki­a­sen­toa se­läl­lään ma­kaa­mi­sen si­jas­ta.

Mu­ka­vuut­ta ja tu­kea tar­vit­se­va voi ko­keil­la pit­kä­no­mais­ta var­ta­lo­tyy­nyä pol­ven al­le tai sy­liin. Var­ta­lo­tyy­ny ja­kaa kyl­jel­lään nuk­ku­van pai­noa ta­sai­sem­min alus­tal­le ja vä­hen­tää puu­tu­mis­ta ja sel­kä­ran­gan kier­ty­mis­tä.

La­ka­noi­den tär­key­des­tä

Lä­him­pä­nä ihoa vuo­tees­sa ovat la­ka­nat ja tyy­ny­lii­nat. Jos la­ka­nas­ta pais­taa päi­vä läpi jo os­tet­ta­es­sa, sen voi ar­va­ta tuot­ta­van pet­ty­myk­siä. Kun­non la­ka­na­kan­gas on tii­vis­tä, si­le­ää ja na­pa­kan tun­tuis­ta. Har­vat ja ha­ta­rat hal­pa­la­ka­nat on ku­dot­tu nuk­kaa­vas­ta, ly­hyt­kui­tui­ses­ta lan­gas­ta, jo­ten ne pö­ly­ä­vät pal­jon ja ku­lu­vat no­pe­as­ti. Pit­kä­kui­tui­nen puu­vil­la on kal­liim­paa, mut­ta sii­tä teh­dyt la­ka­nat py­sy­vät si­lei­nä, tun­tu­vat hy­väl­tä ihol­la ja kes­tä­vät pit­kään.

Pel­la­va­la­ka­noi­hin pä­tee sama: ly­hyt­kui­tui­set pel­la­vat pö­ly­ä­vät ja nuk­kaan­tu­vat.

Man­ke­loin­ti vä­hen­tää pö­ly­ä­mis­tä ja te­kee la­ka­noi­hin vii­le­än, ylel­li­sen tun­tui­sen pin­nan. Si­lein­tä on sa­tii­ni­si­dok­si­nen kan­gas – jos se on ku­dot­tu hy­väs­tä puu­vil­las­ta. Hy­vä­laa­tuis­ta la­ka­naa ei vält­tä­mät­tä löy­dä mer­kin pe­rus­teel­la. Luo­ta sor­mi­tun­tu­maan ja ver­tai­le kan­kai­den ti­heyk­siä.

Jos la­ka­na­pak­kauk­ses­sa lu­kee kam­pa­puu­vil­la, puu­vil­la­per­kaa­li tai egyp­tin­puu­vil­la, on lupa odot­taa laa­du­kas­ta, ti­he­ää la­ka­na­kan­gas­ta – sen ta­pais­ta kuin hy­vis­sä ho­tel­leis­sa. Tun­nus­te­le sil­ti: näil­lä­kin ni­mi­tyk­sil­lä myy­dään mo­nen­laa­tuis­ta la­ka­naa.

Vuo­teen paik­ka

Mo­nes­sa ma­kuu­huo­nees­sa on ta­san yk­si mah­dol­li­nen sän­gyn paik­ka ja suun­ta. Jos va­lin­nan­va­raa on, si­joi­ta vuo­de riit­tä­vän kau­as läm­pö­pat­te­ris­ta ja ik­ku­nas­ta. Va­lon suun­ta­kin on hyvä huo­mi­oi­da, jos huo­net­ta ei saa ko­ko­naan pi­me­äk­si.

Nu­kah­ta­mi­nen on hel­pom­paa, kun ih­mi­sen her­mos­ton al­ku­kan­tai­sin osa voi to­de­ta, et­tä ol­laan suo­jas­sa – sik­si yleen­sä ha­keu­dum­me kat­vee­seen, suo­jai­saan nurk­kauk­seen ja kään­näm­me ai­na­kin pää­puo­len pois kul­ku­väy­lil­tä ja koh­ti sei­nää.

Muis­ta nämä:

• Va­lit­se niin mon­ta tyy­nyä ja uni­le­lua kuin ha­lu­at. Tue it­se­si hy­vään nuk­ku­ma-asen­toon.

• Han­ki kau­nis ja so­pi­van him­meä va­lai­sin.

• Va­lit­se par­haat, kau­neim­mat la­ka­nat ja hei­tä ru­mat pe­ti­vaat­teet pois

.• Han­ki pi­men­nys­ver­hot tai kaih­din, jot­ta her­mo­jär­jes­tel­mä­si us­koo, et­tä on yö, ke­säl­lä­kin.

• Tuu­le­ta ma­kuu­huo­ne pi­kai­ses­ti en­nen nuk­ku­maan­me­noa.

• Pese tyy­ny ja peit­to muu­ta­man ker­ran vuo­des­sa tai use­am­min­kin jos sil­tä tun­tuu. Ota ta­vak­si pi­tää pe­su­päi­vä sään­nöl­li­ses­ti ja käy­tä hy­väk­se­si tal­vi­pak­ka­sia tuu­let­ta­mi­seen.

• Imu­roi pat­ja ja sän­ky la­ka­nan­vaih­don yh­tey­des­sä.

• Tuu­le­ta ja pese myös päi­vä­peit­to.

• Kään­nä pat­ja ja pe­taus­pat­ja  puo­li-vuo­sit­tain sekä ym­pä­ri et­tä pi­tuus-suun­nas­sa, jos pat­ja on kään­net­tä­vää la­jia.

Läh­teet: Sel­ka­ka­na­va.fi, Uni­liit­to.fi