Artikkeli

Koti ja keit­tiö 05/05

Mustaherukka-suklaa­mous­se­täy­te­kakku

Valmista pohja. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja lisää vaahtoon siivilän läpi. Kääntele taikina tasaiseksi ja levitä leivinpaperille pellille...

noin 15 an­nos­ta

Kää­re­tort­tu­poh­ja:

4 mu­naa

1 1/2 dl so­ke­ria

1/2 dl veh­nä­jau­ho­ja

1/2 dl pe­ru­na­jau­ho­ja

1/2 dl kaa­ka­o­jau­het­ta

1 tl lei­vin­jau­het­ta

Suk­laa­mous­se­täy­te:

250 g tum­maa suk­laa­ta

2–3 rkl voi­ta

2 kel­tu­ais­ta

2 val­ku­ais­ta

2 dl kuo­hu- tai vis­pi­ker­maa

2 lii­va­te­leh­teä

Mus­ta­he­ruk­ka­mous­se­täy­te:

2 ka­nan­mu­naa

1–1 1/2 dl so­ke­ria

2 dl kuo­hu- tai vis­pi­ker­maa

3 rkl mus­ta­he­ruk­ka­li­köö­riä

200 g mus­ta­he­ru­koi­ta so­see­na

5 lii­va­te­leh­teä

Kiil­le:

1 1/2 dl vet­tä

1/2 dl mus­ta­he­ruk­ka­me­hua

1 dl hyy­te­lö­so­ke­ria

Ko­ris­te­luun:

mus­ta­he­ru­koi­ta

1. Val­mis­ta poh­ja. Vaah­do­ta mu­nat ja so­ke­ri. Se­koi­ta kui­vat ai­neet ja li­sää vaah­toon sii­vi­län läpi. Kään­te­le tai­ki­na ta­sai­sek­si ja le­vi­tä lei­vin­pa­pe­ril­le pel­lil­le. Kyp­sen­nä uu­nis­sa 225 as­tees­sa 8–10 mi­nuut­tia. Ku­moa levy so­ke­roi­dul­le lei­vin­pa­pe­ril­le ja an­na jääh­tyä.

2. Suk­laa­mous­se. Li­o­ta lii­va­te­leh­det kyl­mäs­sä ve­des­sä. Su­la­ta suk­laa. Li­sää voi ja an­na jääh­tyä het­ki. Li­sää kel­tu­ai­set. Vaah­do­ta ker­ma ja val­ku­ai­set erik­seen. Pu­ris­ta lii­va­te­leh­dis­tä lii­ka vesi pois ja liu­o­ta ne kuu­maan ve­teen, an­na jääh­tyä hie­man ja li­sää suk­laa­se­ok­seen. Li­sää ker­ma­vaah­to ja val­ku­ais­vaah­to.

3. Mus­ta­he­ruk­ka­mous­se. Vaah­do­ta mu­nat ja so­ke­ri. Vaah­do­ta ker­ma. Yh­dis­tä vaah­dot, mus­ta­he­ruk­ka­so­se ja lii­va­te­se­os. Maus­ta li­köö­ril­lä.

4. Vuo­raa ir­to­poh­ja­vuo­an poh­ja lei­vin­pa­pe­ril­la. Ota kää­re­tor­tus­ta kak­si ir­to­poh­ja­vuo­an ko­kois­ta (halk. 20–24 cm) le­vyä. Voit koo­ta ka­kun alim­mai­sen le­vyn myös pa­lois­ta.

5. Lai­ta vuo­kaan alim­mai­sek­si toi­nen kak­ku­le­vy ja le­vi­tä pääl­le suk­laa­mous­se­täy­te. Pai­na pääl­le toi­nen kak­ku­le­vy ja le­vi­tä pääl­le mus­ta­he­ruk­ka­mous­se­täy­te. Pei­tä kel­mul­la ja an­na ka­kun jäh­met­tyä jää­kaa­pis­sa seu­raa­vaan päi­vään.

6. Kiil­le. Kie­hau­ta vesi ja mus­ta­he­ruk­ka­me­hu kat­ti­las­sa. Li­sää hyy­te­lö­so­ke­ri ja an­na kie­hah­taa uu­del­leen. Le­vi­tä kiil­le hyy­ty­neen ka­kun pääl­le ja an­na jäh­met­tyä. Ko­ris­te­le kak­ku mus­ta­he­ru­koil­la.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ