RUOKA MARI HARJULA • KUVAUSSUUNNITTELU JA -JÄRJESTELYT MARI HARJULA JA JOHANNA ILANDER KUVAUSAVUSTAJA ANJA LEPPÄNEN • KUVAT ARTO VUOHELAINEN KOTI JA KEITTIÖ 9/2011
Kuivattaminen
Parhaiten kuivuvat ohutmaltoiset sienet, kuten suppilovahverot ja mustatorvisienet. Kuivaa sellaisinaan tai kahtia revittynä. Kuivattaviksi sopivat myös mm. herkku- ja punikkitatti, korvasieni, keltavahvero, lampaankääpä ja vaalea orakas. Viipaloi paksumaltoiset sienet ennen kuivatusta. Huoneenlämmössä sienet kuivuvat leivinpaperille leviteltyinä 3–4 päivässä. Sienet voi kuivattaa uunissa 35–40 asteessa. Yli 50 asteessa sienistä irtoaa vesi liian nopeasti, ja ne kypsyvät. Sienet ovat tarpeeksi kuivia, kun ne murenevat käsin puristeltaessa. Säilytä kuivatut sienet kannellisissa lasi- tai muovipurkeissa. Liota kuivattuja sieniä huoneenlämpöisessä vedessä noin 20 minuuttia ennen käyttöä.
Pakastaminen
Lähes kaikki sienet voi pakastaa. Puhdista ja pilko sienet ja keitä ne kokoon omassa liemessään pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Kuumennus lopettaa sienten entsyymitoiminnan, jolloin säilyvyys paranee. Samalla sienten tilavuus pienenee, ja ne vievät pakastimessa vähemmän tilaa. Pakasta jäähtyneet sienet sopivina kerta-annoksina.
Mustatorvisienipasta
Mustatorvisienipasta maustetaan rakuunalla ja viimeistellään saksanpähkinöillä ja vastaraastetulla parmesaanijuustolla.
Lampaankääpäpannu
Lampaankäävistä ja ylijääneistä keitetyistä perunoista syntyy herkullinen sienipyttipannu
Kanttarellibruschetat
Kantarellibruschetat sopivat tarjottavaksi alkupalana tai pikkusuolaisena.
Tomaatti-tattikeitto
Lämmittävä tomaatti-tattikeitto viimeistellään rapeilla leipäkrutongeilla ja pecorinojuustolla.
Suppilovahverofocaccia
Focaccialeipä saa makunsa suppilovahveroista, timjamista ja cheddarjuustosta.
Suolasieni-ricottalevite
Valmista suolasienistä ja ricottajuustosta valmistettu levite maustetaan reilusti yrteillä.
Tarte tatin sienistä
Sienistä valmistetun tarte tatinin kumppaniksi sopii pehmeä vuohenjuustomousse.
Suppilovahverohilloke
Makean mausteinen sienihilloke on hienostunut lisäke.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2