Artikkeli

Mausteinen omenalimppu

Liuota hiiva kädenlämpöiseen mehuun. Lisää suola, sokeri, rasva, mausteet, omenaraaste ja kauraleseet...

5 dl ome­na­täys­me­hua

25 g tuo­re­hii­vaa

1 1/2 tl suo­laa

2 rkl fa­rii­ni­so­ke­ria

1/2 dl voi­su­laa tai öl­jyä

1 rkl murs­kat­tu­ja fen­ko­lin­sie­me­niä

1 rkl murs­kat­tu­ja ku­mi­nan­sie­me­niä

1 tl jau­het­tua nei­lik­kaa

3 dl raas­tet­tua ome­naa

1 dl kau­ra­le­sei­tä

2 dl gra­ham­jau­ho­ja

noin 12 dl säm­py­lä­jau­ho­ja

Voi­te­luun:

mai­toa tai sii­rap­pi­vet­tä

1. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen me­huun. Li­sää suo­la, so­ke­ri, ras­va, maus­teet, ome­na­raas­te ja kau­ra­le­seet.

2. Alus­ta tai­ki­naan jau­hot vä­hän ker­ral­laan ja vai­vaa kim­moi­sak­si. Pei­tä tai­ki­na ja ko­ho­ta se kak­sin­ker­tai­sek­si, noin tun­ti.

3. Ku­moa tai­ki­na jau­ho­te­tul­le lei­von­ta-alus­tal­le ja vai­vaa il­ma­kup­lat pois. Jaa tai­ki­na kah­teen osaan ja pyö­ri­tä pa­lat lei­vik­si.

4. Ko­ho­ta lei­piä lii­nan al­la vie­lä puo­li tun­tia. Pis­te­le lei­vät ja voi­te­le joko mai­dol­la tai sii­rap­pi­ve­del­lä.

5. Nos­ta lei­vät lei­vin­pa­pe­ril­le uu­ni­pel­lil­le ja pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 45 mi­nuut­tia. Tar­joi­le hy­vän juus­ton ja ome­na­so­seen kera.