Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 08/06

Marja Samulin Keskikesän kuningatarkakku

(8-10:lle)

Kää­re­tort­tu­poh­ja:

3 mu­naa

1 dl so­ke­ria

1 1/2 dl veh­nä­jau­hoa

1 tl lei­vin­jau­het­ta

1/2 dl suk­laa­pi­sa­roi­ta tai kar­ke­ak­si rou­hit­tua tum­maa suk­laa­ta

1/2 dl man­te­li­rou­het­ta

Va­nil­ja­täy­te:

2 pus­sia (à 63 g) val­mis­ta va­nil­ja­kas­ti­ke­ai­nes­ta

4 1/2 dl vaah­tou­tu­vaa ker­maa

5 dl mar­ja­jo­gurt­tia (esim. va­del­ma-ruu­sun­mar­ja tai man­sik­ka-va­nil­ja)

2–3 dl tuo­rei­ta va­del­mia, mus­ti­koi­ta ja man­si­koi­ta

Ko­ris­te­luun:

1/2 vaah­tou­tu­vaa ker­maa

3 dl va­del­mia, mus­ti­koi­ta ja man­si­koi­ta

2–3 rkl val­mis­ta suk­laa­kas­ti­ket­ta

to­mu­so­ke­ria

1. Vaah­do­ta mu­nat ja so­ke­ri. Se­koi­ta jau­hot ja lei­vin­jau­he ja nos­te­le jau­ho­se­os ta­sai­sek­si mu­na­so­ke­ri­vaah­toon.

2. Le­vi­tä tai­ki­na lei­vin­pa­pe­ril­le pel­lil­le ta­sai­sek­si ker­rok­sek­si ja ri­pot­te­le pin­nal­le suk­laa­pi­sa­rat tai -rou­he ja man­te­li­rou­he.

3. Pais­ta kää­re­tort­tu­poh­jaa uu­nin ala­ta­sol­la 200 as­tees­sa noin 12 mi­nuut­tia, kun­nes pin­ta on kau­niin rus­kea.

4. Ri­po­ta puh­taal­le lei­vin­pa­pe­ril­le so­ke­ria ja ku­moa poh­ja pääl­le. An­na jääh­tyä ja ir­ro­ta poh­jas­ta uu­nis­sa ol­lut lei­vin­pa­pe­ri.

5. Leik­kaa kää­re­tort­tu­poh­jas­ta kak­si pyö­re­ää pa­laa. Käy­tä muot­ti­na ir­to­poh­ja­vuo­kaa (halk. 28 cm). Pane toi­nen pala lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­ra­tun ir­to­poh­ja­vuo­an poh­jal­le ko­ris­te­puo­li ylös­päin.

6. Va­lu­ta jo­gurt­tia sii­vi­läs­sä suo­da­tin­pus­sin läpi. Se­koi­ta kul­hos­sa ker­ma, jo­gurt­ti ja va­nil­ja­kas­ti­ke­ai­nek­set. An­na seis­tä noin 10 min.

7. Jaa alim­man poh­jan pääl­le tuo­rei­ta mus­ti­koi­ta, va­del­mia ja vii­pa­loi­tu­ja man­si­koi­ta.

8. Le­vi­tä pääl­le jo­gurt­ti-va­nil­ja­se­os ja pai­na pääl­le toi­nen poh­ja ko­ris­te­puo­li ylös­päin täyt­teen pääl­le tii­viis­ti. Kel­mu­ta ja pane vii­le­ään vä­hin­tään tun­nik­si.

9. Nos­ta esil­le juu­ri en­nen tar­joi­lua. Pois­ta suo­jus ja ir­to­poh­ja­vuo­ka. Ko­ris­te­le ker­ma­vaah­to­no­ka­reil­la, tuo­reil­la mar­joil­la, to­mu­so­ke­ril­la ja va­lu­ta pääl­le rai­to­ja suk­laa­kas­tik­keel­la.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ