Suvi Lahtinen kuvat Frida Steiner
Asuntovaunu on Harrin huomenlahja Marialle. Vaunulla reissaillaan ystävien mökeillä ja kesäpaikoilla.
Sohvapenkit levitetään illan tullen parisängyksi. Hapsutyynyliinat ja hapsuverhot on tehty itse. Seinäkello on Ikeasta. Pellavaiset tyynynpäälliset ovat löytöjä kirpputoreilta ja H&M Homesta. Musta-valkoinen peite Hobby Hall.
Maria Meder on aina rakastanut asuntovaunuja ja niihin liittyvää nostalgista tunnelmaa. Siinä neljän pyörän päällä kulkee kaikki tarvittava. Maria muistaa ihailleensa jo lapsena muiden asuntovaunuja.
Teininä 1990-luvulla Maria huomasi vuoden 1964 pienen Sprite-vaunun erään kaverinsa isäpuolen pihalla. Sen pyöreät muodot jäivät mieleen.
Sitten vuonna 2006 Maria ja hänen miehensä Harri muuttivat sattumalta taloon, jonka lähettyvillä tuo suloinen vaunu edelleen seisoi, selvästi jo parhaat päivänsä nähneenä.
Asuntovaunu toimi varastona, eikä se ollut käynyt tien päällä yli viiteentoista vuoteen. Maali oli rapissut, puinen runko oli tiensä päässä, katto oli lommoilla, kovalevyt taipuneet vuosien aikana, lasivillainen eriste haisi ja sähköt olivat pimahtaneet. Maria ajatteli usein ohi ajaessaan, miten ihanaa olisi kunnostaa vaunu.
Suojaan helteeltä. Vaunun pedissä maistuvat niin yö- kuin päiväunetkin.
Vintagea huomenlahjaksi
Vuonna 2008 Harri sanoi, että hän ostaisi asuntovaunun Marialle huomenlahjaksi, jos se vain onnistuu. Maria päätti kysyä omistajalta, josko tämä myisi asuntovaunun. Neuvotteluja käytiin monen päivän ajan, mutta lopulta Maria meni paikalle rahat mukanaan ja kaupat tehtiin. Sprite sai uuden ikionnellisen omistajan.
Alkoi perehtyminen 1960-luvun asuntovaunun kunnostamiseen. Muutama vuosi siinä meni.
Viidestä neliöstä ja ulkokuoresta on kunnostettu kaikki. Maria vastasi sisätöistä ja Harri auttoi ulkokuoren hionnassa.
Liettä käytetään yleensä ulkona pienellä pöydällä, kun vaunu kytketään kohteessa sähköihin. Eväät kulkevat kylmälaukussa, sillä Maria ei ole vielä löytänyt sopivan pientä ja suloista jääkaappia.
Mieluisa projekti
Vuosien paikoillaan nököttäminen oli tehnyt tehtävänsä, mutta Maria näki kaiken ruosteen ja mädän puun yli.
Voisi sanoa, että viidestä neliöstä ja ulkokuoresta on kunnostettu melkein kaikki. Vaunu sai kokonaisvaltaisen hionnan jälkeen kermanvalkoisen ulkovuoren, sähköt ja seinien kovalevyt uusittiin ja eristyksessä käytetty lasivilla vaihtui uretaaniin. Katto suoristettiin ja puurunko tehtiin pätkä kerrallaan uusiksi.
– Tykkään remppailla ja puuhailla projektien kimpussa, tämä oli todella mieluisaa puuhaa, Maria sanoo.
Vaikka Marialla ja Harrilla ei ollut kokemusta asuntovaunun kunnostamisesta, intoa oli sitäkin enemmän. Maria vastasi sisätöistä ja Harri auttoi vaunun ulkovuoren hionnassa.
Byrokratia kuuluu aina menopelien hankintaan, niin tämänkin vaunun. Pikkuvaunu oli poistettu rekisteristä jo vuosia sitten, mutta kaikki oleelliset paperit olivat tallessa. Niistä näkee kaikki edelliset omistajat.
Sprite 400 on oikeastaan rekisteröity peräkärryksi, koska se on alle 500-kiloinen. Ensimmäinen katsastus jäi jarruista kiinni, mutta jo viikossa ne oli hoidettu kuosiin ja katsastuskonttorilta lähti iloinen Maria.
Asuntovaunun tyylin piti ensin olla hieman retrompi, mutta rottinkikalusteiden myötä ilmeeseen tuli luonnon-materiaaleja ja cabana-estetiikkaa.
Puinen lääkekaappi on kirpparilöytö. Siinä säilytetään kahvit ja sokerit. Seinän kuvioinnin Maria maalasi itse tekemällään sabluunalla.
Rottinkia ja rantatunnelmaa
Vaunun kunnostamiseen ajokuntoon on mennyt noin 1 500 euroa kaikkineen. Maria hyödyntää kierrätystä myös kotinsa sisustamisessa ja remontoinnissa, eikä asuntovaunun kunnostus poikennut periaatteesta. Hän tekee ja ideoi itse niin paljon kuin mahdollista.
Sohvat saivat päälliset pariskunnan vanhasta sohvasta, ja seinän kuviomaalaus on itse tehdyn sabluunan jälkeä. Keittolevy löytyi Suomen kasarmin aarteet -kirpputorilta ja katoksen bambuseipäät ovat vitosen löytö paikallisesta kukkakaupasta.
Asuntovaunun tyylin piti ensin olla hieman retrompi, mutta rottinkikalusteiden myötä ilmeeseen tuli luonnonmateriaaleja ja cabana-
estetiikkaa.
Vaikka kunnostustyötä oli paljon, Maria ja Harri säästivät pintojen ajan myötä saamaa patinaa. Lattia on yhä taipunut, sitä ei lähdetty vaihtamaan. Sitä ei korjata, mitä ei korjata tarvitse.
Juuttityynyt sopivat rantatyyliin ja pitävät muotonsa. Tyynyt H&M Home. Vaunussa vaahtosammuttimen on aina oltava helposti käsillä.
Hyvää kesäilmaa sisään! Neljästä ikkunasta kaksi aukeaa ja se on ihan riittävästi. Vaunu ei lämpene kesäisin liian kuumaksi.
Oma maja mukana
Pariskunta reissailee vaunullaan kesäisin ystävien mökeillä ja kesäpaikoilla. Ystävien näkeminen on ihanaa, mutta omissa lakanoissa nukkuminen on silti aina parasta.
– On ihanaa pujahtaa oman peiton alle vaunuun mukavan päivän päätteeksi. Aamulla voi heräillä omaan tahtiin ja keitellä juuri sopivan vahvuiset kahveet vaunussa, Maria kuvailee.
Pieni vaunu on kiva kesähuone ja vierasvaunu myös kotipihalla. Sinne voi sujahtaa vaikka kesäsadetta pitämään kirjan ja hyvän kahvin kanssa.
Vaunussa on makuupaikat kolmelle. Marian ja Harrin yövieraille tarjotaan mahdollisuutta yöpyä joko talossa tai vaunussa. Yleensä he haluavat yöpyä vaunussa, eikä ihme.
– Kyllä tässä glamping-vaunussa lomatunnelmaan pääsee, vaikka ei tien päällä oltaisikaan, Maria sanoo.
Terassikatoksen bambuseipäät maksoivat vitosen kappaleelta ja harsoverhot löytyivät Ikeasta. Illan hämyssä valon tuiketta tuovat aurinkokennolamput.
Kun ei olla reissussa, vaunu toimii kotipihassa kesähuoneena ja vierasmajana. Vaunussa on makuupaikat kolmelle.
VAUNU
Sprite 400 -asuntovaunu
vuosimallia 1964, pituus 3,05 m, leveys 1,92 m,
5 m².
MATKAAJAT
Maria Meder ja
Harri Martti. Maria Instagramissa @dgsisustusmania.
Marian Glamping*-lounas
• Bimi-parsakaalit ja lohi paistetaan voissa pannulla rapsakoiksi.
• Keitetään perunat ja tehdään päälle tillivoi.
• Tarjoillaan tomaatin, kevätsipulin, tillin ja sitruunan kanssa.
• Juomaksi kylmä kupliva.
*Glamour + camping = Glamping
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ