Teksti Nenne Hallman
Kuvat Visit Manchester ja Nenne Hallman
Julkaistu Koti ja keittiössä 5/2007
Reissu Manchesteriin – roomalaisten jo vuonna 79 perustamaan Mancuniumiin on matka kaiken modernin syntysijoille. Teollinen vallankumous alkoi Englannista 1700-luvun puolivälin jälkeen. Silloin opittiin valjastamaan höyry. Toimivien vesireittien päässä, lähellä hiilikaivoksia ja länsirannikkoa oleva Manchester oli ollut jo 1400-luvulta lähtien maan tekstiilituotannon keskus.
Kun koneet vapauttivat väen maatöistä, he alkoivat pakkautua kaupunkeihin. Cottonpolikseksi myöhemmin kutsutussa Manchesterissä tarvittiin työvoimaa 1700-luvun puolivälistä lähtien. Seuraavalla vuosisadalla kaupunki veti puoleensa levottomia eurooppalaisia, jotka kehittivät siitä ensimmäisen modernin teollisuusmetropolin.
Parinkymmenen tuhannen asukkaan kaupunki paisui muutamassa vuosikymmenessä kahden miljoonan asukkaan kuhisevaksi keskittymäksi. Nyt kaupungin alueella on noin 400 000 asukasta ja Suur-Manchesterin talousalueella asuu 2,9 miljoonaa ihmistä.
Raha toi kurjuutta ja kulttuuria
Teollistuminen toi kaupunkiin rahaa, jolla rakennettiin upeita palazzoja, pankkien pääkonttoreita, pörssi ja toistaan ökyilevämpiä makasiineja, joissa esiteltiin ja varastoitiin kaupungin tehtaiden tuotteita. Onneksi samalla rahalla perustettiin maailman ensimmäiset yleiset kirjastot, taidemuseo (Manchester Art Gallery), rautatiet (1830), vesilaitos ja sairaala.
Kapitalismi synnytti työväenluokan, jonka elämää tarkastelivat ja kapitalismia arvostelivat ankarasti paikallisen rikkaan tekstiilitehtailijan poika Friedrich Engels ja hänen ystävänsä, kaupungissa kyläillyt Karl Marx. Heidän havaintonsa oli, että keskiluokka ja tehtailijat rikastuivat, mutta työväki eli ahtaudessa ja kurjuudessa. Näistä huomioista syntyi työväenliike, joka pakotti rikkaat panostamaan myös köyhien työläistensä hyvinvointiin.
Eipä aikaakaan, kun Emmeline Pankhurst vaati oikeuksia naisille ja perusti Naisunionin, jonka kannattajat olivat kuuluja sufragetteja.
Rautatieläiset pelasivat jalkapalloa
Manchesteriin matkaajan on otettava huomioon jalkapallo, piti siitä tai ei. Jos sattuu saapumaan ottelupäivänä jo lentokenttä on sekaisin. Taksit on viety ja juna täynnä kiihkoilevia faneja, jotka ovat myöhässä ottelusta ja siksi hieman kireitä. Hotellit on buukattu täyteen ja matkaohjelman muuttaminen voi olla työlästä.
Silti kannattaa uhrata puoli päivää Manchester Unitedin legendaariselle Old Trafford -stadionille, joka on paikallisjunamatkan päässä keskustasta.
Valtava jalkapalloareena työllistää tavallisina päivinä 500 ja ottelupäivinä 2000 ihmistä. Kaikki areenan osat ovat kiinteitä, opas tähdentää. Roskat heitetään maahan ja ne siivotaan pelin aikana. Potentiaalisille huligaaneille ei jää mitään kättä pidempää. Old Trafford on ollut samalla paikalla vuodesta 1909. Sitä on laajennettu useita kertoja ja tällä hetkellä katsomoon mahtuu 76 000 katsojaa. Jalkapallon merkityksen ymmärtää stadionin museossa.
Rautatieläisillä oli oma joukkue jo 1878. Englannin jalkapalloliiga, The Footboall League perustettiin Manchesterissa 1888, Manchester United -nimi otettiin jalkapalloseuran käyttöön 1902. Kun joukkueen yhdeksän pelaajaa ja heidän 12-henkinen tukijoukkonsa kuoli onnettomuudessa Münchenin lentokentällä 1958, pelaajien maallisia jäännöksiä oli vastassa 250 000 manchesterilaista, jotka olivat reunustaneet surusaatolla tienvarret lentokentältä stadionille.
Roomalaisia raunioita ja vanhaa teollisuutta
Manchesterilaiset ovat museoineet roomalaiset raunionsa (Castelfield), ensimmäiset tehtaansa (The Museum of Science and Industry), työväeluokan ahdingon (People´s History Museum), ensimmäisen rautatieaseman (Liverpool Station). Museoita on yli 50.
Vanhat upeat puuvillavarastot on muutettu kauppakeskuksiksi ja valtavat, tarpeettomiksi käyneet rautatieasemat kongressikeskuksiksi. Kaupunki on täynnä vaikuttavaa uutta arkkitehtuuria joista upein on Lowry, Salfordin kanava-alueelle rakennettu kaupunginosa, joka näyttää kelluvan. Lowryyn pääsee keskustasta ratikalla. Matkalla on käytävä yhdessä kaupungin merkillisimmistä museoista.
Sotamuseo toivottaa tervetulleeksi
Kuuluisan arkkitehdin, Daniel Liebeskindin suunnittelema Imperial War Museum avattiin vuonna 2002. Se toivottaa lämpimästi perheet viettämään puuhaviikonloppua suojiinsa.
Museon vaikuttavissa betonisissa saleissa voi tutustua vastavakoiluun, kokeilla taitojaan tark´ampujana, katsella natsipropagandaa ja ostaa hävittäjäkoneiden pienoismalleja.
Tunnelma on hämmentävä. Siinä missä museo tuomitsee sodan, se myös kunnioittaa Englannin armeijaa. Liebeskindin dramaattinen arkkitehtuuri ei jätä kylmäksi. Miehen toinen synkkä rakennus on Juutalaisuuden museo Berliinissä.
Kävellen joka kortteliin
Manchesterissa kaikki on kävelymatkan päässä. Kaupungin sydämenmuotoisessa ytimessä on kymmenen täysin erilaista korttelia. Vanhin alue on Castlefield nurmikenttineen ja kanaaleineen. Se on urbaani museoalue, jonne voi paeta kaupungin humua. Sitä ympäröivät piskuinen Chinatown etnisine ravintoloineen sekä Peter's Fieldin konferenssialue.
Gay-korttelit idässä ovat saaneet naapurikseen Piccadillyn, jonka kautta tullaan Manchesteriin - onhan siellä samanniminen juna-asema ja komea Piccadilly Gardens. Pohjoiskorttelit ovat kaupungin luovinta aluetta, siellä ovat kiinnostavimmat vaate- ja levypuodit ja kahvilat.
Katedraali on keskiajalta
Kaupungin keskiaikaisessa sydämessä on katedraali, jossa on esillä kopio maailman vanhimmasta säilyneestä Uuden testamentin fragmentista vuodelta 185, joka löytyi paikallisista roomalaiskaivauksista. Tämän alueen kaupat ja tavaratalot ovat muita röyheämpiä. Harvey Nichols ja Selfridges on koluttava, vaikka ei olisi mitään ostettavaa.
Rock'n'rollia ei olisi ilman Mansea
Manchesteria sanotaan brittipopin konehuoneeksi. Jo puuvillateollisuus toi mukanaan musiikkia kaikista maailman kolkista. Manchesterissä tunnnettiin jazz ja rock heti, kun niiden soinnut pärähtivät maailmalle.
1960-luvun manchesterilaisbändejä olivat mm.The Hollies, Herman´s Hermits, 1970-luvulla mm. Elkie Brooks ja punkin räjähdettyä mentiin sitten täysillä. Kaupungissa syntyivät The Smiths, New Order ja Joy Division. 1980-luvulla Manchesterin klubeilla tanssittiin Stone Rosesin ja mm. Happy Mondaysin säestyksellä. Nyt kaikki tuntevat Oasiksen.
Kaupungin kulttihahmoja ovat myös Morrissey ja Robbie Williams. Moni kulkeekin Manchesterissa heidän jalanjäljissään.
Miten ja milloin?
● Manchesteriin pääsee mm. Finnairin suorilla lennoilla.
● Paras aika matkalle on huhti-lokakuussa, jolloin kaupungissa on paljon tapahtumia.
● Manchesteriin on hyvä poiketa myös esimerkiksi Lontoosta.
● Manchesterista pääsee helposti myös mm. Liverpooliin ja upealle järvialueelle.
Lisää tietoa
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2