MARI HARJULA • KUVAT FABIAN BJÖRKKOTI JA KEITTIÖ 6–7/2014
AASIALAINEN KETSUPPI
6 dl ketsuppia
2 dl soijakastiketta
2 dl fariinisokeria
1 dl (100 g) inkivääriä hienonnettuna
1 tl rouhittua mustapippuria
4 limen raastettu kuori ja mehu
1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua ennen käyttöä.
2. Hieman pehmeämmän makuisen kastikkeen saat, kun kiehautat seoksen ja haudutat muutaman minuutin. Jäähdytä.
Valmistusaika: noin 15 minuuttia
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 7 euroa
ROMESCOKASTIKE
1 punainen paprika
1 tomaatti
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
2 rkl oliiviöljyä
100 g kuorittuja manteleita
1 rkl punaviinietikkaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
1. Halkaise paprika, poista kanta ja siemenkota ja paloittele paprika. Lohko tomaatti. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili.
2. Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä pannulla, lisää kasvikset ja kääntele niitä öljyssä noin 5 minuuttia.
3. Hienonna mantelit teholeikkurissa tai -sekoittimessa. Lisää vihannessekoitus ja 1 rkl oliiviöljyä. Pyöräytä rouheaksi tahnaksi. Lisää viinietikka ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua seuraavaan päivään.
4. Erinomainen lisuke etenkin lampaan-, broilerin- ja possunlihalle.
Valmistusaika: noin 30 minuuttia
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 4,50 euroa
CHIMICHURRI
1 tl suolaa
1 maustemitta sokeria
2 dl oliiviöljyä
kahden sitruunan raastattu kuori
½ dl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 maustemitta mustapippuria
noin 2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna
½ dl sherry- tai omenaviinietikkaa
1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua pari tuntia ennen tarjoilua.
2. Kastike sopii niin kasvisten, kalan kuin lihankin lisukkeeksi sekä marinadiksi.
Valmistusaika: noin 20 minuutta
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 5 euroa
GUAGAMOLE
4 avokadoa
3 rkl limen mehua
3–4 valkosipulinkynttä
4 jalopenoa
1 pieni punasipuli
2 tomaattia
½ ruukkua tuoretta korianteria
2 tl suolaa
1. Halkaise avokadot, poista kivet ja kuori. Hienonna ronskisti morttelissa tai kuutioi avokadot. Lisää joukkoon limen mehu.
2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna jalopenot ja kuutioi tomaattien malto.
3. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua.
Valmistusaika: noin 30 minuuttia
Vaikeusaste: hieman työläs
Hinta: noin 8 euroa
ROSMARIINIAPPELSIINISIIRAPPI
2 ½ dl sokeria
2 ½ dl vettä tai omenamehua
pieni pala inkivääriä
2–4 kokonaista neilikkaa
½ appelsiinin raastettu kuori
1 rkl rosmariinia hienonnettuna
2–3 rkl Cointreau-likööriä
1. Mittaa kaikki ainekset alkoholia lukuun ottamatta kattilaan. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia, kunnes seos sakenee siirappimaiseksi. Lisää lopuksi likööri.
2. Anna jäähtyä ja tarjoa grillattujen hedelmien kera.
Valmistusaika: noin 30 minuuttia
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 4 euroa
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2