Koti ja Keittiö 6-7/2010 KUVA ULLAMAIJA HÄNNINEN
noin 1 l
3 raparperinvartta
1/2 dl sokeria
puolen sitruunan mehu
tilkka vettä
(2 liivatelehteä)
5 dl vispikermaa
5 keltuaista
1 dl tomusokeria
1 pss (60 g) marenkeja
noin 1/2 dl lakritsikastiketta
Raparperisiirappi:
500 g raparperia
3 dl vettä
sokeria 50 g (0,6 dl) / 1 dl mehua
1 rkl sitruunamehua
1. Kuori ja paloittele raparperinvarret. Laita raparperinvarret, sokeri, sitruunamehu ja tilkka vettä kattilaan. Kuumenna ja hauduta, kunnes raparperi pehmenee. Jäähdytä.
2. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Liivatelehtien käyttö ei ole välttämätöntä, mutta ne pitävät jäädykkeen kasassa, kun se alkaa sulaa.
3. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaahdoksi. Vaahdota kerma. Sekoita vaahdot keskenään. Liuota liivatelehdet tilkkaan kuumaa vettä ja lisää seos jäädykemassaan. Murenna joukkoon marengit ja sekoita.
4. Vuoraa pitkänomainen vuoka kelmulla. Laita vuokaan kerroksittain jäädykemassaa, raparperihilloketta ja lakritsikastiketta. Peitä kelmulla ja anna jäätyä pakastimessa vähintään 4–6 tuntia, mielellään seuraavaan päivään.
5. Valmista raparperisiirappi. Paloittele raparperit. Keitä raparperipaloja ja vettä kattilassa 10–15 minuuttia, kunnes raparperit pehmenevät. Siivilöi seos ja kaada puhtaaseen kattilaan. Jos haluat kirkasta siirappia, siivilöi seos sideharson läpi. Lisää tarvittava määrä sokeria (50 g / 1 dl valmista mehua) ja sitruunamehu. Keitä seosta noin 5 minuuttia, kunnes se sakenee siirappimaiseksi. Jäähdytä ja säilytä viileässä. Tarjoa jälkiruokakastikkeena jäädykkeen kera.
Vinkki! Raparperisiirappi säilyy viileässä pitkään. Se sopii niin jälkiruokakastikkeeksi kuin juomien maustamiseenkin. Kokeile esimerkiksi raparperisiirapilla maustettua sitruuna-limonadia, kivennäisvettä tai kuohuviiniä.
Valmistusaika: noin 50 min + jäätymisaika 4–6 t
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2